Evropa – Upoznajte češke zamkove – Travel Magazine

Upoznajte češke zamkove

Upoznajte češke zamkove

Češka nije poznata po svojim zamkovima i dvorcima kao Francuska, Velika Britanija ili Nemačka, ali širom ove zemlje ima ih preko 130, a mnogi od njih su izuzetno očuvani i vekovima su bili u vlasništvu uglednih čeških porodica.

Neki od dvoraca mogu se posetiti u okviru jednodnevnih ekskurzija iz Praga, neke je lakše posetiti iz drugih čeških gradova, a do nekih se bez automobila veoma teško stiže. Ipak, ima ih mnogo i za svačiji ukus i putne mogućnosti – za ljubitelje istorije, romantičnih i strašnih priča i fascinantne scenografije. Predstavljamo vam neke od njih.

Praški zamak

Jedna od najvećih praških atrakcija je ujedno i jedan od najvećih zamkova na svetu. Njegova istorija počinje 870. godine, a ovde su svoje rezidencije imali češki kraljevi, rimski imperatori i predsednici kako Čehoslovačke, tako i Češke. U okviru komplesa su nezaobilazna gotička katedrala sv. Vita koja se može videti iz svih delova grada, bazilika i manastir svetog Đorđa, četiri palate, nekoliko vrtova i drugih objekata od važnosti. Veći deo zamka otvoren je za turiste, a ovde se nalaze i Nacionalna galerija, kolekcija barokne umetnosti, izložba o češkoj istoriji, Muzej igračaka i galerija slika Praškog zamka.

edna od najvećih praških atrakcija je ujedno i jedan od najvećih zamaka na svetu

Foto: USA-Reiseblogger from Pixabay

Zamak Karlštejn

Na samo sat vremena od Praga, u gradiću Karlštejn, nalazi se zamak koji je u 14. veku izgradio i u kome je živeo Karlo IV – češki kralj i vladar Svetog rimskog carstva. Njegova carska rezidencija obilovala je verskim predmetima i umetničkim delima, a najvažniji od njih su krunski dragulji. Kruna se više ne nalazi u zamku, ali posetioci mogu da se dive njenoj replici, kao i u originalnim zidnim dekoracijama iz 14. veka, galerijama srednjovekovne i renesansne umetnosti i pogledu na dolinu i selo ispod najvišeg tornja. Dostupne su dve ture, od kojih se prva bavi ličnim odajama i životom Karla IV, a druga se fokusira na versku umetnost i arhitekturu.

Na samo sat vremena od Praga, u gradiću Karlštejn, nalazi se zamak koji je u 14. veku izgradio i u kome je živeo Karlo IV - češki kralj i vladar Svetog rimskog carstva

Foto: Roman Paroubek from Pixabay

Zamak u Češkom Krumlovu

Zamak je izgrađen u 13. veku, ali najveći deo danas očuvane arhitekture je iz perioda od 14. do 17. veka, u gotičkom, renesanskom i baroknom stilu. Karakteriše ga fasada u zgrafito tehnici i pastelno obojen toranj koji je najzaslužniji za bajkovitu atmosferu u Češkom Krumlovu. Sa mosta koji povezuje Gornji zamak i barokni teatar pruža se spektakularan pogled na grad i reku Vltavu. Teatar je posebno zanimljiv, budući da su ovde sačuvane originalne scenografije, rekviziti, kostimi i arhitektura iz prošlih vremena. Zamak ima i neobične čuvare – medvede, stacionirane u šancu koji okružuje zamak, a o kojima se brine posebno osoblje.

Zamak je izgrađen u 13. veku, u gotskom stilu, ali najveći deo danas očuvane arhitekture je iz od 14. do 17. veka, u gotičkom, renesanskom i baroknom stilu

Foto: Dragonflyjane from Pixabay

Zamak Špilberk

Smešten na brdu u gradu Brnu, zamak Špilberk je od 13. veka, kada ga je izgradio češki kralj Otakar II Pšemisl, imao veoma burnu istoriju. Tokom vremena prerastao je u vojnu tvrđavu, koja je jedno vreme služila i kao najutvrđeniji zatvor za političke zatvorenike Austro-ugarske. Kada je car Franc Jozef I polovinom 19. veka ukinuo zatvor, ovde su bile smeštene vojne barake, a danas je zamak dom Gradskog muzeja Brna. Posebno se preporučuje poseta kazamatima, u kojima ćete čuti priče o poznatim zatvorenicima i narodnim predanjima.

Smešten na brdu u gradu Brnu, zamak Špilberg je od 13. veka, kada ga je izgradio češki kralj Otakar II Pšemisl, imao veoma burnu istoriju

Foto: Michal Paolo from Pixabay

Zamak Pernštejn

Ako ste u poseti Brnu, odličan jednodnevi izlet predstavlja obilazak zamka Pernštajn iz 13. veka, koji su izgradili vladari plemićke kuće Medlov. Nalazi se na stenovitom brdu iznad gradića Nedvedice i reka Svratke i Nedvedičke, a smatra se jednim od najbolje očuvanih zamkova u Češkoj, sa pretežno gotičkom i renesansnom arhitekturom. Pored činjenice da zamak tokom svoje istorije nikada nije bio osvojen, zahvaljujući svom položaju, tornjevima, pokretnim mostovima i šancima, fascinantna je i strašna legenda o Beloj dami. Prema priči, jednu oholu dvorsku damu opsednutu svojom lepotom, koja nije htela da redovno ide na mise u crkvu, prokleo je kaluđer i ona i dan-danas proganja zamak. Veruje se da će posetioci koji pogledaju svoj odraz u ogladalu u zamku, izgubiti svoju lepotu u roku od godinu dana.

Ako ste u poseti Brnu, odličan jednodnevi izlet predstavlja obilazak zamka Pernštajn iz 13. veka, koji su izgradili vladari plemićke kuće Medlov

Foto: Ivo Zahradníček from Pixabay

Zamak Loket

Karlove Vari su poznato banjsko lečilište i mnoge njegove veličanstvene palate pretvorene su u luksuzna spa i wellness utočišta. Ali nakon relaksiranja i osvežavajućih tretmana, posetioci mogu da posete obližnji gradić Loket, udaljen od Karlovih Vari samo 7km. U njemu se nalazi velelepni gotički zamak iz 12. veka, sa tri strane okružen rekom Ohre. Jedan je od najstarijih i najvrednijih kamenih spomenika u Češkoj. Izgradio ga je češki kralj Jovan Slepi (Luksemburški), a u njemu je držao zatočenog svog malog sina Karla, koji će kasnije postati Karlo IV, vladar Svetog rimskog carstva. Najveći deo izložbi u zamku posvećen je upravo caru Karlu IV, a impresivne su i kolekcije oružja, izloženi istorijski dokumenti, porcelan, ali i ceo jedan deo posvećen srednjovekovnim metodama mučenja, koje su često praktikovane u tamnicama ispod zamka. Obavezna je poseta sobi fresaka iz 15. veka, koja prikazuje cvetne vrtove zamka.

Karlove Vari su poznato banjsko lečilište i mnoge njegove veličanstvene palate pretvorene su u luksuzna spa i wellness utočišta

Foto: Isiwal

Český Šternberk

Ovaj zamak iz 13. veka nalazi se u srcu zemlje, u istoimenom gradiću, i do njega nije lako doći. Zbog svoje lepote i značaja nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a i definitivno vredi da se pomučite i organizujete jednodnevni izlet, koji će dati jedinstven pečat vašoj poseti Češkoj. Kuriozitet je da je zamak od svog nastanka u vlasništvu iste plemićke porodice, kao i da je poznat po impresivnim sokolarskim demonstracijama, budući da je gajenje i treniranje plemenitih grabljivica viševekovna lokalna tradicija.

Ovaj zamak iz 13. veka nalazi se u srcu zemlje, u istoimenom gradiću, i do njega nije tako doći

Foto: Petra Kmetič from Pixabay

Hluboká

Češki zamkovi su uglavnom veoma stari i datiraju iz gotičkog perioda, ali širom zemlje može se naći i poneki predstavnik drugih istorijskih i arhitektonskih perioda. Odličan primer je zamak Hluboka, u neposrednoj blizini gradića České Budějovice. Smatra se jednim od najlepših u zemlji i često se pominje ne kao zamak, već dvorac. Na mestu starog gotičkog zamka porodica Švarcenberg je u 19. veku nakon opsežne rekonstrukcije kompleksa izgradila zdanje u neogotičkom stilu sa nežno krem spoljašnošću, a osim zamka, obnovljeno je i imanje i uređeni su vrtovi. Posetioci mogu da zavire u neke od 140 soba, dvorsku kuhinju i da vide deo originalnog nameštaja. Posebno je lepa šetnja vrtovima uređenim u engleskom stilu iz tog perioda.

Pročitajete kompletan vodič za putovanje u Češku, upoznajte atrakcije Praga i Brna, ali i Bratislave, turističke zvezde u usponu.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X