Evropa – Upoznajte Etnu, italijansku planinu vatre – Travel Magazine

Upoznajte Etnu, italijansku planinu vatre

Upoznajte Etnu, italijansku planinu vatre

Sicilija je najveće ostrvo Mediterana, ali i najveća regija Italije (po površini). Tokom istorije je zbog svog položaja smatrana teritorijom od posebne važnosti, zbog čega je često menjala vladare.

Različiti uticaji doprineli su nastanku jedinstvene i bogate kulture, umetnosti, arhitekture, kuhinje, pa čak i jezika. Danas je Sicilija autonomna regija Italije sa specijalnim statusom, a glavni grad je Palermo.

Na ostrvu postoje četiri parka prirode i više rezervata, arheološka nalazišta, izuzetne plaže, gradovi sa specifčnom arhitekturom arapsko-vizantijsko-normanskog stila i sicilijanskog baroka. Ukoliko se odlučite da posetite istočni deo ostrva, imaćete priliku da upoznate legendarni vulkan Etnu, u kome se po verovanju prvih grčkih kolonista, nalazi kovačnica boga vatre, vulkana i kovačkog zanata – Hefesta.

Etna je još uvek aktivna, zapravo predstavlja jedan od najaktivnijih vulkana na svetu, ali stručnjaci tvrde da nam ne preti opasnost od velike erupcije. Prva zabeležena erupcija na ostrvu dogodila se 425. godine pre hrišćanske ere, dok je poslednja zabeležena prošle godine. Etna je značajno uticala na krajolik ostrva, a na plodnoj vulkanskoj zemlji uspevaju citrusi i grožđe izuzetnog kvaliteta.

Planina je velika turistička atrakcija i postoje brojne rute za njen obilazak. Najpoznatija je putem koji vodi do ski-rizorta Sapienza Refuge, koji se nalazi na 1.910m nadmorske visine. Odatle se žičarom možete popeti na visinu od 2.500m, a krateru pristupate na visini od 2.920m. Inače, od 2013. godine planina Etna se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Nezaboravna vožnja vozom
Ferrovia Circumetnea je 110km duga železnička linija koja skoro u potpunosti obilazi oko Etne. Konstruisana je krajem 19. veka, a danas na njoj saobraća moderan voz koji vas sa stanice u Kataniji vodi na autentčno putovanje oko vulkana, do primorskog grada Riposta.

Katanija
U poređenju sa drugim mestima u okolini Etne, Katanija je veliki grad, pun života (drugi po veličini na ostrvu, posle Palerma). Nalazi se u južnom delu regije, i glavni je industrijski, komercijalni i logistički centar Sicilije. Zbog brojnih veoma očuvanih baroknih zdanja, Katanija se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Osim arheoloških ostataka iz vremena grčko-rimskog perioda, brojnih palata i crkava, vredi posetiti normanski zamak Ursino iz 13. veka, u kome je danas smešten muzej. Ako želite da upijete lokalnu atmosferu, obavezno posetite riblju pijacu koja se svakog vikenda održava iza čuvene barokne fontane Amenado i trga Piazza del Duomo.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Vina
Ova regija Sicilije je omiljena među ljubiteljima dobrog vina. Uticaj vulkanskog zemljišta, planine i mediteraske klime, stvaraju specifične i kompleksne arome. Degustacija vina u nekoj od brojnih lokalnih vinarija je obavezno iskustvo. Među najpoznatijim je Milo na imanju Barone di Villagrande, koja je specijalizovana za bela vina, a u vinariji Pietradolce, u blizini grada Linguaglossa, probaćete vina od domaćih sorti nerello mascalese, nerello cappuccio i carricante, uzgajanih na tradicionalan način. Pravi dragulj lokalne kuhinje je restoran Cave Ox u Solicchiata-i, sa dugačkom listom domaćih jela i upečatljivom vinskom kartom, u kome se okupljaju lokalci.

Izleti
Osim za vinovu lozu, plodno vulkansko zemljište je idealna podloga sa mnoge poljoprivredne kulture. Svako mesto u regiji poznato je po kvalitetnim proizvodima, a seoske rute predstavljaju zabavan (i ukusan) način da se upoznate sa tradicionalnom Sicilijom. Najpoznatija destinacija je Bronte, severozapadno od Etne, nadaleko čuven po svojim zeleno-zlatnim pistaćima koji su zbog specifičnog načina berbe izuzetno skupi. Maletto je poznat po jagodama, a Mascali po trešnjama i činjenici da je potpuno uništen u erupciji Etne s početka 20. veka. Zafferana Etnea je mesto u kome se možete snabdeti zalihama skupocenog šafrana, a počastite se i teglom lokalnog meda jedinstvenog ukusa.

Gastronomija
Na Siciliji je leti veoma toplo, a lokalci imaju običaj da dan počnu espresom i pecivom, uz koje jedu nešto hladno. Uz jutarnji obrok i kafu poslužuje se granita, desert sličan sladoledu, sa tradicionalnim aromama badema, limuna, jagode ili pistaća. Prema legendi, prvobitno se granita pravila od snega sa Etne. Tokom boravka na Siciliji, potrudite se da isprobate što više vrsta ukusnih lokalnih peciva iz tradicionalnih pasticceria. Cannoli su najpoznatiji, ali sigurno će vas privući i oni sa zanimljivim imenima, kao što su Agatine grudi (kolač od zelenog marcipana, ovčije rikote i trešanja).

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X