Evropa – Upoznajte Rim na jedinstven način – Travel Magazine

Upoznajte Rim na jedinstven način

Upoznajte Rim na jedinstven način

Rim je nekada bio prestonica slavne imperije koja je vekovima dominirala Mediteranom. Upoznavanje njegovog bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, ali i brojnih savremenih atrakcija i sadržaja može izgledati kao prevelik zalogaj za turiste. Ako idete u sopstvenoj režiji, bez agencijskog vodiča, izazov se može učiniti još težim.

Organizovane ture, izleti i radionice omogućavaju da optimalno iskoristite kratko vreme za sticanje znanja, intenzivna iskustva i zabavu, a čak i ako volite da putujete samostalno, možete sebi unapred bukirati neki od ovih sadržaja. U Rimu postoji veliki izbor organizovanih tematskih obilazaka grada, muzeja i galerija, ali i izleta u okolna mesta i zabavnih kulinarskih radionica. Dovoljno je da pre putovanja odaberete neki od sadržaja u skladu sa svojim interesovanjima i bukirate ga online. Evo nekoliko sadržaja u Rimu koje preporučuje Viator, TripAdvisor-ov sajt za bukiranje obilazaka, ulaznica i aktivnosti u gradovima sveta.

Skip the Line: Obilazak Vatikanskih muzeja
Kao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija sveta, Rim je poznat po dugim redovima koji se mogu videti gotovo ispred svih atrakcija. Zato su veoma traženi obilasci koji podrazumevaju preskakanje redova na ulazu. Trosatna „Skip the Line“ tura koja obuhvata posetu Vatikanskim muzejima, Bazilici svetog Petra i Sikstinskoj kapeli, omogućava posetiocima da bez čekanja krenu u istraživanje i uživanje u nekim od najznačajnijih umetničkih dela u istoriji, ka što su freske na zidovima Sikstinske kapele ili čuvena skulptura La Pieta.

Škola kuvanja: Pravljenje domaće testenine sa lokalnim šefom
Italija je poznata po svojoj kuhinji, a ova kulinarska mini-škola vam omogućava da za 3,5 sata naučite kako da spremate nekoliko osnovnih tipova paste. Nakon obavljenog posla, lokalni šef će vam uz večeru i vino odgovarati na sva dodatna pitanja. Grupe su male, a atmosfera je intimna i opuštena.

Najbolja kulinarska tura: Tura upoznavanja sa rimskom kuhinjom
Ova tura predstavlja kombinaciju obilaska grada i puno dobre hrane. Tokom intenzivna tri sata učesnici će na 10 „stanica“ imati priliku da degustiraju 10 jela, uključujući klasičnu rimsku hranu kao što je suppli (prženi pirinač i paradajz), sveže voće na lokalnoj pijaci, originalna jevrejska pita od rikote u Jevrejskoj četvrti, italijanska kafa, čokolada, rimski miks sireva i mesa i slatka peciva. Vodič će vam usput davati najvažnije informacije o atrakcijama pored kojih ćete prolaziti: Panteon, Museo di Roma, Largo di Torre Argentina…

Najbolji izlet: Toskana u jednom danu
Ukoliko imate dovoljno vremena i želite da istražite ovu čuvenu regiju, Tuscany in One Day Sightseeing Tour je odličan izbor. Obilazak traje 12 sati i počinje vožnjom u klimatizovanom autobusu iz Rima do regije Val d’Orcia. Sledi šetnja po srednjovekovnom gradu Montepulčanu, poseta opatiji Sant’ Antimo i uživanje u pogledu na nepregledne vinograde Montalčina. Ručak je organizovan na toskanskoj farmi, uz upoznavanje sa regionalnim vinima, uključujući i čuveno Brunello di Montalcino. Pre povratka u Rim, putnici imaju priliku da upoznaju Pijencu, srednjovekovni gradić koji se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Najbolje iza kulisa: Stari Rim i Koloseum – podzemna tura
Ako želite više od standardne ponude i opštepoznatih atrakcija, ovo je tura za vas. Tokom tri sata intenzivne šetnje, vodič će vam pokazivati delove Koloseuma koji nisu dostupni javnosti, kao što su podzemne prostorije za divlje životinje, tuneli koje su koristili gladijatori i prostor ispod Arene. Odatle se tura nastavlja na Rimskom forumu gde ćete videti hramove i saznati više o religiji, politici i svakodnevnom životu starih Rimljana.

Najbolje za tinejdžere: Gladijatorska škola
Ako putujete sa tinejdžerima ili se osećate mlado, odvojite dva sata za pohađanje Gladijatorske škole. Ovo jednistveno iskustvo uključuje praktične lekcije o gladijatorskim tehnikama, uz korišćenje autentičnog oružja, a nakon što ste naučili kako da se borite, možete učestvovati u turniru i čak osvojiti nagradu. Svi učesnici na kraju dobijaju sertifikat i ulaznicu za Muzej gladijatorske škole u Rimu.

Noćna tura: Rim noću, uz picu i sladoled
Ovo opušteno veče u gradu podrazumeva manju grupu i odličan je način da upoznate nove ljude i zabavite se. Tura traje četiri sata i počinje picom, pićem i sladoledom u klasičnom rimskom restoranu, nakon čega sledi obilazak gradskih spomenika i atrakcija. Obilazak uključuje povratni prevoz mini-busom za osam putnika.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *