Evropa – Utvrđeni evropski gradovi – Travel Magazine

Utvrđeni evropski gradovi

Utvrđeni evropski gradovi

Burna istorija, usponi i padovi vladara, osvajanja, verski prevrati, progoni, opsade, ustanci, hrabrost i izdaja, patriotizam i patnje naroda…

U zidinama utvrđenih evropskih gradova utkane su zanimljive, a ponekad i strašne priče i legende o prošlosti, koje će obogatiti svaku turističku posetu i učiniti je jedinstvenim iskustvom. Stari kontinent, zahvaljujući svojoj burnoj istoriji obiluje ovakvim destinacijama, a mi vam predstavljamo samo neke od njih, bogate kulturnim i istorijskim sadržajima.

Toledo, Španija
U srcu Španije, na brdu okruženom dolinama autonomne oblasti Castilla-La Mancha, u kojoj se odvija radnja čuvenog Servantesovog Don Kihota, nalazi se Toledo, nekada kraljevski grad i mesto susreta hrišćanske, islamske i jevrejske kulture. Zbog bogatog kulturnog nasleđa od 1986. godine je na Listi svetske baštine UNESCO-a, a Alcázar de Toledo, utvrđenje u starom delu grada, je zajedno sa katedralom i centralnom gradskom tržnicom, glavna gradska atrakcija. U okviru tvrđave turisti mogu da posete i Vojni muzej.

Karkason, Francuska
U južnoj Francuskoj, između Tuluza i Bezjea, na reci Od, nalazi se jedan od najvrednijih turističkih bisera ove zemlje. Poznat je po svom utvrđenom gradu koji je od 1997. godine takođe na Listi svetske baštine UNESCO-a, a koji godišnje poseti oko tri miliona turista. Smatra se najvećim utvrđenim gradom u Evropi sa očuvanim zidinama. Srednjovekovna citadela La Cité smeštana je na brdu, ima 52 impresivna tornja i značajna je zbog toga što je svojevremeno bila prva pogranična utvrda Francuske prema Kraljevini Aragon. Unutar zidina, vredi posetiti Château Comtal, dvorac iz 12. veka, iz koga se pruža spektakularan pogled na južnu Francusku.

San Điminjano, Italija
Još jedan grad utvrđen na brdu je San Điminjano, čija je srednjovekovna arhitektura uokvirena magičnim toskanskim pejzažima i starim vinogradima. Najlepši pogled pruža se na najvišeg gradskog tornja – Torre Grossa, iz 1310. godine. Inače, u gradu je očuvano 14 tornjeva, ali srednjovekovni trgovi, crkve i druga prelepa gotička i romanička zdanja. Piazza del Duomo i Piazza della Cisterna su glavni trgovi na kojima osim u zanimljivoj arhitekturi, turisti mogu da uživaju u odličnom espresu i lokalnom sladoledu. I stari istorijski centar San Điminjana nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Rotenburg, Nemačka
Rotenburg (Rorhenburg ob der Tauber) je idiličan i živopisan bavarski gradić u kome ćete se osećati kao u srednjovekovnoj bajci. Čak su i sadržaji ovde bajkoviti, pa je obavezna poseta jedinstvenom muzeju posvećenom Božiću, u kome ćete, između ostalog, moći da vidite i kako je pre više vekova izgledala praznična dekoracija. Osim razgledanja srednjovekovne arhitekture, jedna od atrakcija Rotenburga je Alt-Rothenburger Handwerkerhaus – rekonstruisan dom iz 14. veka, u kome je dočaran život lokalnog stanovništva iz ovog perioda. Rotenburg je obavezna stanica turistima koji obilaze čuvenu nemačku Romantičnu rutu.

Jork, Engleska
Jork se može pohvaliti najbolje očuvanim odbrambenim zidinama u Engleskoj, po kojima turisti celom dužinom mogu da se šetaju. Među gradskim atrakcijama su ostaci starog zamka koji je prvobitno izgradio Vilijam I Osvajač, Jork Minster – jedna od najvećih katedrala zapadne Evrope i ulica Shambles, sa šarmantnim starim zdanjima.

Edinburg, Škotska
Edinburgh nije samo prestonica Škotske, već i jedan od najlepših utvrđenih gradova Evrope. Nad gradom se nadvija Edinburški dvorac, tvrđava u kojoj su smešteni škotski kraljevski dragulji. O njegovoj spektakularnosti govori činjenica da je druga najposećenija turistička atrakcija u Ujedinjenom Kraljevstvu. Smešten je na brdu Castle Rock – kupi davno ugašenog vulkana, i iznad čuvene Kraljevske milje u zapadnom delu Starog grada. Unutar utvrđenja nalaze se brojna važna istorijska zdanja i Vojni muzej Škotske.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X