Uzbudljiv odmor u Luksemburgu

Uzbudljiv odmor u Luksemburgu

Prebogata istorija, raznovrsna kultura, sjajna hrana i još bolje vino – sve vas to čeka prilikom posete Velikom vojvodstvu Lihtenštajnu.

Ovaj grad-država ubrzano postaje jedna od turističkih destinacija koju obavezno treba posetiti.

Luksemburg ima toliko restorana sa Mišlenovim (Michelin) zvezdicom kao nijedna druga destinacija. Uz to njegova spektakularna priroda i bogata kulturno-istorijska ponuda obećavaju nezaboravan odmor.

Posetite ovu mali i bezbednu zemlju, koja ima toliko toga da ponudi i uživajte u srcu Evrope.

Ehternah

Gradić Ehternah (Echternach) na granici sa Nemačkom je idealno mesto da pobegnete od gradske gužve i vreve. U centru mesta se nalazi fantastična srednjevekovna opatija iz VII veka. Grad odlikuje germanska srednjevekovna arhitektura i brojni muzeji kao i ruševine nekadašnjeg rimskog naselja na samo pola sata šetnje od centra. U gradiću se nalazi i veštačko jezero koje pruža sjajne mogućnosti za piknik i odmor porodica sa malom decom, zaljubljenih parova i rekreativaca.

Staza kroz Milertal

Foto: Visit Luxembourg

Ako ste više ljubitelj prirode, zaputite se od Ehternaha do regiona Milertal (Mullertahl) oko istoimenog sela. Ovaj deo Luksemburga je poznat kao „mala Švajcarska“. Pešačke staze kroz Milertal su duge 112 kilometara i krivudaju duž potoka sa vodopadima, oštrih stenovitih formacija i ladovitih, gustih šuma. Kroz region se može pešačii ili voziti bicikl pošto su staze savršene. Svaka pojedinačna staza ima oko 35 kilometara i moguće ih je kombinovati. U srcu regije se nalazi i dvorac Beaufort Consdorf. Nemojte propustiti Schiessentumpel vodopad, Hohllay pećine i Wolfsschlucht – vučji kanjon.

Večera u mrklom mraku

Za nezaboravno kulinarsko iskustvo izaberite večeru u nedavno obnovljenom restoranu Chiggeri. Nalazi se u strogom centru Luksemburga i nudi eksperimentalni fjužn (fusion) meni. Uz živu, akustičnu muziku pa do izuzetne vinske karte sa čak 1746 različitih vina, ovaj restoran će vam dugo ostati u sećanju.

Vinska karta Chiggeri restorana se nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda za 2009. kao najveća vinska karta na svetu.

Ono po čemu je ovaj restoran poznat je i opcija večere u mrklom mraku. Dark dinner koncept je promovisao nemački profeseor Andreas Hajneke 1998. sa idejom da se pojača čulo ukusa isključivanjem čula vida. Večera sa četri jela i pićem za jednu osobu košta od 75 evra.

Stari tuneli

Foto: Visit Luxembourg

Često se pravo bogatstvo nalazi na korak od nas. Grad Luksemburg poput školjke krije pravi biser u svojim podzemnim hodnicima i čuva ga za sve one koji se ne plaše da se spuste u podzemlje. Ispod starog grada se nalazi čitav sistem tunela i podzemnih ulica. Građene su u XVII veku, dugi su 17 kilometara i dali su Luksemburgu nadimak „Severni Gibraltar“. Ture počinju iz Bokovih kazamata (Bock Casemates) tvrđave koja je na listi svetske baštine UNESCO-a.

Probudite dete u sebi

Dvorac Vijanden (Vianden), građen tri veka (od XI do XIV) je među najlepšim romanskim palatama Evrope. Nekada je bio dom moćne grofovske porodice Vijanden. Brojni tornjići i sivi kalajni krov daju palati bajkovit izgled. Bila je sedište luksemburške dinastije Nasau dok nije postala državno vlasništvo i otvorena za javnost. Nalazi se u gradiću Vijanden, koji je sam po sebi zanimljiv za turiste. U njemu se nalazi i muzej posvećen Viktoru Igou.

Da li ste znali da je Šengen, reč koju često čujemo u srpskom jeziku, zapravo selo u Luksemburgu u kome je doneta odluka o formiranju Šengenske zone. Posetite Luksemburg, najbogatiju zemlju na svetu. Evo šta sve možete da radite u Luksemburgu, dok Luksemburžani spavaju.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X