Evropa – Vodič za Barselonu: Ne budite tipični turista – Travel Magazine

Vodič za Barselonu: Ne budite tipični turista

Vodič za Barselonu: Ne budite tipični turista

Ako je 2017. obeležena kao godina „prekomernog turizma“, izgleda da će se u 2018. godini konačno primeniti konkretne mere za rešavanje ovog problema.

Venecija je povukla prve radikalne poteze, ograničavajući turistima kretanje po gradu, slično najavljuje i Kapri, dok su Amsterdam i Madrid ograničili rentiranje smeštaja putem Airbnb-a, a Amsterdam je dodatno povećao i turističku taksu za 7%.

Za Barselonu je prošla godina bila teška. Celo leto su je potresali protesti lokalnog stanovništva protiv prekomernog broja turista koji su praktično onemogućili normalno funkcionisanje grada, zatim je u avgustu usledio teroristički napad na La Rambli koji je odneo 13 života, dok je referendum o nezavisnosti Katalonije, održan 01. oktobra, uzdrmao ne samo Barselonu, već i čitavu zemlju.

Gradonačelnica Barselone se još 2015. godine javno zaklela da će izaći na kraj sa negativnim posledicama masovnog turizma. A njih ima veoma mnogo u gradu u kome živi samo 1,6 stanovnika, a koji je u 2016. godini posetilo preko 32 miliona turista.

Mnogi se u svetlu ovih činjenica pitaju da li je bezbedno posetiti Barselonu? Naravno, jer se grad i dalje veoma oslanja na prihode od turizma. Lokalci od posetilaca samo traže da se ponašaju pristojno i odgovorno. A kako turisti mogu da pomognu da se situacija poboljša?

Ne koristite Airbnb
Airbnb je uništio tržište nekretnina u Barseloni i lokalci ga mrze. U 2016, 57% „domaćina“ (od kojih su najveći deo zapravo agencije za nekretnine) je istovremeno izdavalo više smeštaja, što je u direktnoj suprotnosti sa lokalnim zakonom koji ograničava takozvani flat sharing u komercijalne svrhe. Zbog toga što se veliki broj stanova izdaje turistima, cene stanarina u četvrtima kao što su Barri Gotic, Barceloneta i El Born, u proseku su skočile za 23% u protekle tri godine, a stanovnici su bili prinuđeni da se presele u predgrađa.

Ako planirate da rentirate smeštaj u gradu, držite se hotela i hostela, kojih ima za svačiji ukus i budžet. Razmislite o tome da li baš morate da odsedate u strogom centru. Turisti preferiraju smeštaj u Barceloneti ili vijugavim ulicama Ciutat Vella-e (Starog grada), ali izuzetno lepa naselja, koja će vam pružiti pravi uvid u lokalni način života, su Poblenou, nešto skuplji Sarria-Sant Gervasi, ili opušteni L’Eixample, u kome je smeštena Sagrada Familia.

Preskočite najizvikanije atrakcije
Naravno da je nemoguće posetiti Barselonu, a da ne posetite La Ramblu ili zdanja koja je projektovao Gaudi, ali grad ima toliko toga da ponudi, da bi zaista bila greška da umesto autentičnog iskustva, vaše glavno sećanje bude bljutavi ukus preskupe odmrznute paelje i gužvanje sa brojnim turistima na La Rambli. Umesto toga, posvetite više pažnje naselju Poblenou, čija se glavna ulica, Rambla de Poblenou, prostire od Avinguda-e Diagonal do same plaže i krase je sjajni restorani i brojne prodavnice. Ako su gužve u Parku Guell ili Montjuic-u prevelike, obližnji Parc del Laberint d’Horta ili obilazak mesta gde je za vreme Građanskog rata bila smeštena protivvazdušna odbrana grada (na brdu Turo del Rovira) su odlične alternative. Pritom, obe lokacije pružaju sjajan pogled na gradsku panoramu. A umesto posete čuvenom Boqueria market-u (gde su grupne posete već zabranjene), zaputite se u Mercat de Santa Caterina, Sarria Market, Mercat de Sant Antoni ili Mercat del Ninot.

Vredi se raspitati i o noćnim obilascima koji postoje za pojedine atrakcije. Na primer, Gaudijeva La Pedrera je manje posećena tokom noćnih tura, a poseban ugođaj obezbeđuju osvetljeni krov i statue. Casa Vicens, privatna rezidencija koja je postala muzej, najnovija je Gaudijeva zgrada otvorena za javnost u novembru 2017. pa i dalje nije toliko poznata. Takođe možete istražiti arhitektonsku zaostavštinu ostalih modernističkih arhitekata, kao što su Josep Puig i Cadafalch, Lluís Domènech i Montaner i Pere Domenech i Roura.

Ne poistovećujte Kataloniju sa ostatkom Španije
Barselona je prestonica autonomne zajednice Katalonije, gde se 92% stanovništva na refendumu izjasnilo za otcepljenje od Španije. Ako naučite da na katalonskom kažete, „Dobar dan“, „hvala“ i „Do viđenja“, steći ćete naklonost lokalaca. Trebalo bi da znate da ni sangria ni paelja nisu deo tradicionane katalonske kuhinje. Ovde se po podne pijucka vermut, a pre ili umesto večere jede se tapas. Lokalci uglavnom imaju veoma negativan stav o borbama bikova.

Ne ponašajte se neodgovorno
Ovo se u stvari podrazumeva, ali u gradovima koji se suočavaju sa problemom prekomernog turizma, lokalno stanovništvo je posebno osetljivo na ružno i nepristojno ponašanje turista. Stranci koji gradom paradiraju u kupaćim kostimima, ili se pijani teturaju ulicama, izazvaće veoma negativne reakcije. Budite pristojno obučeni, ne pravite buku u rezidencijalnim delovima grada, đubre bacajte na za to propisanim mestima, i sve u svemu, ne radite ništa što ne biste voleli da turisti rade na ulicama vašeg grada. Barselona je metropola na prelepoj mediteranskoj obali, sa prvoklasnim kulturno-istorijskim atrakcijama, arhitekturom i gastronomijom. Ljudi su ovde opušteni i gostoprimljivi, ako pokažete poštovanje prema njihovom gradu.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X