Evropa – Vroclav - lepota koju tek treba otkriti – Travel Magazine

Vroclav – lepota koju tek treba otkriti

Vroclav – lepota koju tek treba otkriti

Zaboravite Prag, Budimpeštu i Krakov – Vroclav, četvrti po veličini poljski grad, bi trebalo da bude vaša sledeća city break destinacija.

Ovaj predivan grad, nekada jedan od najvećih evropskih gradova i kulturnih središta danas je sačuvao svoj duh.

Bićete očarani lepotom arhitekture starog grada i kulturnom ponudom. Vroclav je prelep grad, nije zatrpan turistima i veoma je povoljan. Pravi je izbor kao alternativa među gradovima Istočne Evrope.

Lov na patuljke

Foto: Wroclaw Official

Patuljci su naselili Vroclav 2002. godine kada su gradske vlasti u znak sećanja na anti-komunistički pokret „Solidarnost“ čiji simbol je bio čovečuljak, postavile figure dva patuljka. Kako su oni bili toliko slatki i simpatični, građani su krenuli da postavljaju svoje patuljke, pa su se i firme koje posluju u ovom gradu ponele tim trendom i postavljale su svoje ispred poslovnih zgrada.

Procene su da ovaj grad danas naseljava preko 400 patuljka. Turistička organizacija je čak napravila mapu grada koja pomaže turistima da pronađu sve ili bar što više patuljaka skrivenih na najrazličitijim mestima u gradu. Potraga za patuljcima ponekad poprimi razmere lova na pokemone.

Nacionalni muzički forum

Godinu dana pre nego što će Vroclav biti Evropska prestonica kulture (2016), završena je izgradnja veličanstvene muzičke dvorane. Nacionalni forum muzike je najveća koncertna dvorana u Poljskoj i jedna od najmodernijih i najboljih na svetu. Glavna dvorana ima kapacitet za 1800 posetilaca, a osim nje postoje i tri kamerne sale koje imaju od 250 do 400 sedišta. Ova dvorana je mesto održavanja brojnih koncerata i festivala, a prilikom posete možete imati priliku da je posetite. Uobičajena karta za koncerte košta manje od deset evra.

Filmski Novi horizonti

Vroclav je mesto u kome se održava najveći i najznačajniji poljski filmski festival svake godine krajem jula i početkom avgusta. Festival se održava u umetničkom bioskopu Novi Horizonti (Nowe Horyzonty). Tokom cele godine u ovom se bioskopu prikazuju filmovi nezavisne i umetničke produkcije.

Možda bi bilo preterano reći da je Vroclav poljska Venecija, ali ovaj grad je definitivno grad na vodi. Grad se nalazi na Odri i njene četiri pritoke: Bistrica, Olava, Sleza i Vidava. Nekada je u gradu postojalo preko 300 mostova, a danas ih je stotinjak manje. Mnoge od njih možete videti obilazeći grad brodom. Možete otići na neko od mnogih krstarenja vroclavskim rekama malim katamaranima koji primaju do 14 putnika. Cene su od 5 do 10 evra. Oko 4 evra košta i najam kajaka i čamaca.

Japanska bašta

Foto: Visit Wroclaw

Za vreme Svetske izložbe 1913. u Vroclavu je sagrađena Japanska bašta, koja je nakon detaljne rekonstrukcije 1999. ponovo otvorena za javnost. U njoj se nalaze brojne japanske biljke, jezero, paviljon za čaj. Nedaleko odatle je i prelepi vroclavski zoološki vrt, najstariji u Poljskoj. U okviru njega je i prvi poljski okeanarijum. Posebno zanimljiv deo ovog kompleksa je Odrarijum, neobičan vrt sa poljskom florom i faunom koja naseljava dolinu Odre.

Minijaturni Vroclav

Foto: Visit Wroclaw

Za ljubitelje železnice i modelarstva, Kolejkowo je nazobilazno mesto. U ovoj staroj železničkoj stanici danas se nalazi najveća maketa železnice u Poljskoj. Na maketi je predstavljen region Donje Šlezije dok će maketa vroclavskog starog grada svakoga ostaviti bez daha zbog svoje nestvarne preciznosti.

Katedrala Svetog Jovana Krstitelja

Jedna od znamenitosti Vroclava je katedrala Svetog Jovana Krstitelja. Ova predivna gotička crkva ima zvonik visok 60 metara na koji se možete popeti i uživati u veličanstvenom pogledu na stari grad.

Između obilazaka veoma zanimljivih znamenitosti Vroclava, pronađite malo vremena da svratite u lokalne pabove i kafane. Obavezno probajte poljski specijalitet piroge. To je neka vrsta valjušaka. Prave se o kuvanog testa oblika školjke punjenog raznim nadevima: pečurkama, kupusom, sirom, mesom. Mogu biti kuvani ili zapečeni. Poslužuju se na mnogim mestima u gradu. Vroclav ima veliku kafansku tradiciju, koja se održala do danas, kada su kafići i barovi poprimili moderan izgled i nude najraznovrsnija pića i zakusku.

Pogledajte: TV Travel Magazine reportaža o Vroclavu. Kažu da je Vroclav idealna zimska destinacija. Pročitajte reportažu sa dočeka Nove godine u Vroclavu. Ako ste se pitatli zašto treba da posetite Poljsku, evo odgovora.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X