Evropa – Zanimljivi dnevni izleti iz Budimpešte – Travel Magazine

Zanimljivi dnevni izleti iz Budimpešte

Zanimljivi dnevni izleti iz Budimpešte

Budimpešta je grad koji obiluje kulturno-istorijskim atrakcijama, urbanim sadržajima, odličnom gastro ponudom, brojnim tržnim centrima, i jedna je od najlepših evropskih prestonica. Ma koliko puta se vraćali u ovaj prelepi grad na Dunavu, imaćete priliku da otkrijete nešto novo i fascinantno.

Ali u okolini Budimpešte postoji više atrakcija vrednih vaše pažnje, koje relativno lako možete ubaciti u svoj itinerer i posetu prestonici Mađarske učiniti još zanimljivijom. U zavisnosti od vaših interesovanja, iz Budimpešte možete organizovati jednodnevne izlete do vinskih regija, etno sela, palata i prirodnih atrakcija. Evo nekoliko zanimljivih predloga dnevnih izleta iz Budimpešte.

Hollókő
Oko 90km od Budimpešte, u dolini ispod planinskog lanca Čerhat, smešteno je etno selo Holoko, u kome danas živi oko 330 stanovnika – paločkih Mađara, koji čuvaju svoje stare običaje, tradiciju i nošnje. Smatra se jednim od najlepših sela u zemlji, a nalazi se i na Listi svetske baštine UNESCO-a. U Holoku se nalazi 58 tradicionalnih kuća, katolička crkva, nekoliko muzeja, a na brdu uz selo se mogu posetiti ostaci starog zamka iz 13. veka.

Automobilom će vam iz Budimpešte do Holoka trebati 90 minuta, a dovde možete i autobusom koji jednom dnevno radnim danom, odnosno dva puta dnevno vikendom, kreće sa stanice u blizini stadiona Puskás Ferenc. Vožnja u ovom slučaju traje dva sata.

Székesfehérvár
Između Budimpešte (50km zapadno od prestonice) i jezera Balaton (15km od jezera) nalazi se Sekešfehervar, drevna mađarska prestonica i jedan od najstarijih mađarskih gradova. Osnovao ga je u 10. veku ugarski vladar Geza, a Sekešfehervar je ubrzo postao prestonica u kojoj su krunisana čak 43 mađarska vladara. U našem jeziku je poznat kao Stoni Beograd, i zabeleženo je da je još za vreme turske vladavine u gradu postojala Srpska varoš. I danas u industrijskom predgrađu, zapadno od starog gradskog jezgra, stoji srpska Jovandanjska crkva u očuvanom delu „srpske varoši“ u kome i dalje stoji 12 kuća, a u delu grada Palotvaroš možete posetiti dobro očuvano staro srpsko pravoslavno groblje. Obavezno se prošetajte starim gradskim jezgrom i slikajte se pored katedrale svetog Ištvana, čiji delovi potiču iz 13. veka. Među važnim atrakcijama su i Muzej kralja Ištvana, Muzej igračaka, gradski muzej i galerija, ali i dvorac Bory, koji se nalazi u blizini centra i koji je projektovao arhitekta i skulptor Jeno Bory između 1923. i 1959. za svoju ženu.

Iz Budimpešte do Sekešfehervara saobraćaju vozovi (sa stanice Budapest-Déli), a putovanje traje između 65 i 80 minuta. Stanica Népliget je polazna tačka za direktnu autobusku vožnju koja traje oko 80 minuta.

Velencei-tó
Jezero Balaton je možda najpopularnije i najveće jezero u Mađarskoj (i u celoj centralnoj Evropi), ali stanovnicima Budimpešte je mnogo bliže treće po veličini jezero u zemlji – Velence. Ono je od prestonice udaljeno samo 45 minuta vožnje, a budući da je plitko, voda leti ovde doseže temperaturu od 26 do 28 stepeni. U z obalu postoji nekoliko plaža koje su u letnjim mesecima veoma posećene. Skoro trećinu površine jezera pokriva trska, zbog čega je ono naseljeno retkim vrstama ptica. Popularne aktivnosti na i u okolini jezera su vožnja bicikla, kajaka i windsurfing. U obližnjem mestu Agard postoji termalna banja.

Sa stanice Budapest-Déli voz ide direktno do mesta Gardonj (Gárdony) na jezeru. Vožnja traje oko 45 minuta.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Gödöllő
Gedele je grad u severnom delu Mađarske, a od prestonice je udaljen oko 30km. Poznat je po grandioznoj palati (dvorcu) koji je nekada bio letnja rezidencija austrougarskog cara Franca Jozefa. Izgrađena sredinom 18. veka, ovo je najveća barokna građevina u Mađarskoj i bila je omiljeno mesto carice Elizabete, poznate pod nadimkom Sisi. Za vreme komunističkog režima ovde su bile stacionirane mađarske i sovjetske vojne trupe, a krajem 20. veka dvorac je renoviran i sada je otvoren za javnost u punom sjaju. Posetioci mogu da posete i prelepu botaničku baštu, koja se prostire na površini od 190 hektara.

Sa stanice Örs vezér tere do Gedelea vozi HÉV voz, a svakog sata sa stanice u blizini stadiona Puskás Ferenc kreće autobus. Obe vožnje traju oko 45 minuta.

Dunakanyar
Severno od Budimpešte, kod grada Višegrada, Dunav meandrira kroz neke od najlepših predela u zemlji. Najlepši način za istraživanje ovog dela dunavskog toka je od maja do septembra, na krstarenju, tokom koga ćete proći pored Sentandreje, koja i dalje odiše baroknom otmenošću i koja je svojevremeno bila centar Srba u Mađarskoj. vVdećete maleni Višegrad, poznat po ostacima renesansne palate kralja Matije Korvina i srednjovekovne citadele, ali i Ostrogon (Esztergom), koji je bio mađarska prestonica između 10. i 13. veka i u kome se nalazi najveća katedrala u Mađarskoj.

Krstarenja se organizuju samo u periodu od maja do septembra i postoji više varijanti vođenih tura, a za celodnevnu ekskurziju koja uključuje i ručak, platićete 40-50 evra. Ukoliko želite, ovu oblast možete obići i vozom – sa budimpeštanske stanice Újpest saobraća voz, koji prolazi kroz sva tri pomenuta grada.

Eger
Eger, ili kako je kod nas nekada bio poznat, Jegra, je grad u severnoj Mađarskoj, između planina Buka i Matre, a od Budimpešte je udaljen 140km. I ovde je nekada postojala brojna srpska zajednica, o kojoj svedoči srpska pravoslavna crkva svetog Nikole, sa bogato dekorisanim ikonostasom. Ova crkva je danas pretvorena u muzej. Grad je poznat po zamku, baroknoj arhitekturi, ali i po najsevernijem turskom minaretu, koji i danas stoji kao svedok osmanskih osvajanja. Eger i njegova okolina se smatraju jednom od najpoznatijih vinskih regija Mađarske, sa vinarskom tradicijom koja datira još iz 11. veka. Najpoznatije vino je suvo crno Egri Bikavér (volujska krv), koje se proizvodi od bar tri različite vrste grožđa. Posetite Szépasszony-völgy (Dolinu lepih žena), oblast u kojoj se nalazi preko 200 vinskih podruma.

Iz Budimpešte do Egera postoji direktna autobuska linija koja polazi sa stanice u blizini stadiona Puskás Ferenc. Vožnja traje oko dva sata. Takođe, sa stanice Keleti saobraća direktan voz, a vožnja takođe traje oko dva sata.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X