Evropa – Zanimljivosti o Parizu koje možda niste znali – Travel Magazine

Zanimljivosti o Parizu koje možda niste znali

Zanimljivosti o Parizu koje možda niste znali

Pariz, Grad svetlosti, Grad ljubavi… Najposećeniji grad na svetu. Luvr, Ajferlov toranj, Sena, Monmartr, Notr Dam, Sakr ker, Muzej Orsej, Pompidu, Trg Konkord, groblje Per Lašež…

O Parizu sigurno znate mnogo toga, ali mi vam predstavljamo nekoliko manje poznatih činjenica, koje vam mogu biti zanimljive čak i ako ste već imali priliku da ga posetite.

U Parizu ste pozvani na večeru kod Jim-a Haynes-a
U Parizu živi Jim Haynes, čovek koji već 30 godina poziva strance na večeru svake nedelje. Ovaj eksperimentalni umetnik, koji je ostavio traga na pariskoj i edinburškoj kulturnoj sceni, još uvek povremeno organizuje i izložbe u svojoj pariskoj galeriji (iako ima 85 godina). Ukoliko želite da budete njegov gost i da iskusite autentična dešavanja pariske kulturne scene, kontaktirajte ga putem njegovog sajta, a zatim čekajte odgovor, koji stiže u nedelju po podne. Zatim se brzo spremite, kako biste do 20.00h stigli na večeru u 14. arondismanu.

Pariz ima mnogo fascinantnih priča iz Drugog svetskog rata
Davne 1940. godine Francusku su okupirale nacističke snage, ali Parižani su na razne načine okupatorima pružali otpor. Tako je, na primer, 1941. Hitler došao u posetu svojim trupama i po planu je trebalo da se tokom svog boravka popne i na Ajfelov toranj, kako bi uživao u pogledu na pokorenu francusku prestonicu. Pripadnici Otpora su tada isekli kablove na liftu, i Hitler je, besan, ipak odlučio da se ne penje uz 1.500 stepenika tornja. Malo je poznata i činjenica da je tokom rata Velika pariska džamija imala značajnu ulogu u spasavanju života gradskih Jevreja. Ovde im je bilo obezbeđeno utočište, a dobijali su i nove papire sa muslimanskim identitetom. Inače, Velika džamija je podignuta 1926. godine u Latinskom kvartu (Quartier latin) i vredna je posete, a u njenom kafeu se možete okrepiti odličnim tradicionalnim čajem od nane.

Pariz nije najveći grad u kome se govori francuski
Pariz ima samo 2,8 miliona stanovnika i nije grad sa najviše govornika francuskog jezika. Iako će mnogi pomisliti da ta titula pripada kanadskom gradu Montrealu, grad u kome živi najviše govornika francuskog jezika se nalazi u Africi. U Kinšasi, u Demokratskoj Republici Kongo, živi preko 10 miliona ljudi koji govore francuski jezik.

Pariz ima svoj Kip Slobode
Njujorški Kip slobode je simbol ovog grada, a poznato je da se radi o poklonu Francuske Sjedinjenim Američkim Državama. Mnogi znaju da replika Kipa slobode postoji i u Parizu. Interesantno je da su ove dve statue okrenute jedna prema drugoj, i da simbolišu francusko-američko prijateljstvo. Ipak, najzanimljivija činjenica je da Pariz zapravo ima tri Kipa slobode. Prvi se nalazi na ostrvu Île aux Cygnes, i njega smo već pomenuli, drugi se nalazi na ulazu Muzeja Orsej, a treći je na trgu ispred Muzeja umetnosti i zanata.

Tajno društvo restauratora
U Parizu postoji grupa koja sebe naziva “Les UX”, što je skraćeno od “Urban eXperiment“. Les UX provaljuje na mesta od istorijskog i kulturnog značaja i – popravlja i restaurira ih. Cilj ove tajne organizacije je da ulepša i unapredi Pariz. Tako su, na primer, restaurirali sat na Panteonu, ali su izgradili i bar-restoran ispod Trokadera. Zaslužni su i za osnivanje jednog bioskopa, a redovno organizuju i underground kulturna dešavanja.

Svuda ćete nailaziti na obezglavljene svece
Širom grada susretaćete se sa fenomenom obezglavljenog sveca, koji svoju glavu druži u rukama. Radi se o svetom Dioniziju (odnosno Denisu), svecu zaštitniku grada, kome su Rimljani odrubili glavu jer nije želeo da se odrekne hrišćanstva. Prema legendi, nakon pogubljenja, on je ustao i odšetao, noseći sopstvenu glavu u rukama – a tako je predstavljen na većini prikaza u gradu.

Jedan poseban gargojl vas posmatra sa Notr Dama
Ova srednjovekovna katedrala predstavlja jedan od najlepših primera francuske gotike. Nažalost, krajem 18.veka, u radikalnoj fazi Francuske revolucije, oskrnavljena je, opljačkana i u velikoj meri oštećena. Spasao ju je Viktor Igo, čiji roman Zvonar Bogorodičine crkve joj je vratio popularnost. Crkva je počela da privlači hiljade turista, Pariz je uložio novac u njenu obnovu, a između ostalog, Francuska je tada počela da sistemski restaurira predrenesansne građevine. Za obnovu Notr Dama bio je zadužen Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duc. Arhitekta je sebi dozvolio tu slobodu da jedan od gargojla koji krase crkvu dobije lice ljutite žene sa šeširom, za koju se popularno veruje da je pripadalo njegovoj tašti.

Pariz ima svoje selo
La Campagne à Paris je jedna od najbolje čuvanih tajni Pariza. Ovo mini-selo u 20. arondismanu predstavlja malu oazu mira, koja je od Périphérique-a ili Porte de Bagnolet Metro-a udaljena samo nekoliko minuta. Dok se šetate idiličnim ulicama i divite se pastelnim fasadama i cvetnim dvorištima, trebalo bi da znate da cene ovih kućica, koje su nekada pripadale radničkoj klasi, sada kreću od milion eura, pa naviše. Ali gledanje je besplatno.

Podelite ovaj članak...
25Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

 1. Omg omg omg!!! Veoma je zanimljivo, posebno onima koje baš zanima istorija (a to sam ja :3)

  Pošaljite odgovor
 2. Odličan tekst i veoma interesantan. Jedino konstatacija da je Pariz najposećeniji grad na svetu nije tačna a to navodite vi u svom članku od 12.decembra 2018., i navodite redosled:

  “ A evo i kompletne liste Top 10 najposećenijih gradova:

  1. Hong Kong
  2. Bangkok
  3. London
  4. Singapur
  5. Makao
  6. Pariz
  7. Dubai
  8. Njujork
  9. Kuala Lumpur
  10. Šendžen

  Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *