Destinacije – Zašto turisti hrle u Portugaliju – Travel Magazine

Zašto turisti hrle u Portugaliju

Zašto turisti hrle u Portugaliju

U Portugaliju se lako možete zaljubiti jer ovde postoji nešto što vam se na čudesan način uvlači pod kožu.

Do pre nekoliko godina, ono po čemu je ceo svet najviše znao ovu malu zemlju koja se graniči sa Španijom i Atlantskim okeanom bio je njen fudbalski heroj, Kristijano Ronaldo, jedan od najboljih igrača svih vremena. Iako je on možda i dalje sinonim za Portugaliju, svet je počeo da otkriva njene nove strane i čini se da tome nema kraja. Portugalija ima odličnu hranu i vino, zadivljujuću kulturu, intrigantnu umetnost i arhitekturu, fascinantnu istoriju, ljubazne ljude, a povrh svega povoljne cene. Ovakva neobična kombinacija je dobar razlog ne samo za jednu posetu, već i savršen recept za povratak u Portugaliju.

Lisabon

Poznat kao grad na sedam brda, prestonica Portugalije je živopisno mesto okupano sunčevom svetlošću. Uzane ulice Lisabona oživljavaju noću uz mnoštvo dobre hrane, muzike i zabave. Noćni život je uzbudljiv i to se oseća dok kaldrmisanim ulicama odjekuju ritmovi fada, a u barovima se poslužuje slatki liker od trešnje koji zovu žinžinja (Ginjinha). Lisabon je grad sa dušom, ali može i da se pohvali prelepim plažama, uspešnom umetničkom scenom i restoranima svetske klase. Grad je izuzetno bezbedan, a po mnogima, Lisabon postaje najprivlačnija prestonica Evrope, preuzimajući tu titulu od Barselone.

Uzane ulice Lisabona oživljavaju noću uz mnoštvo dobre hrane, muzike i zabave

Foto: Martin Fuchs from Pixabay

Fado

Fado je tradicionalna muzika Portugalije, kamen temeljac portugalske kulture, a mnogi ga nazivaju muzikom sa dušom. Doživljaj slušanja fada uživo u nekom od mnogobrojnih barova je jedinstveno iskustvo. Neverovatan je i dirljiv osećaj čuti sjajne soliste kako izvode melanholične stihove. Prate ih zvuci autentičnih kruškastih portugalskih gitara sa 12 žica koje se često nazivaju i “jedinim gitarama koje plaču”. Jednostavno i prelepo.

Plaže koje oduzimaju dah

Značajan deo nekretnina u Portugaliji nalazi se u priobalju. Atlantska obala je prepuna primamljivih plaža za sunčanje ili surfovanje, od kojih je svaka jedinstvena. Najlepše se nalaze u regionu Algarve. Vetrovi i talasi su vekovima oblikovali litice, pećine i grota. Plaže na jugu zemlje, koje podsećaju na filmski set, posebno je zabavno istražiti brodom ili kajakom. Krajolici Portugalije su san svakog fotografa.

Atlantska obala je prepuna primamljivih plaža za sunčanje ili surfovanje, od kojih je svaka jedinstvena, a najlepše se nalaze u regionu Algarve

Foto: Julius Silver from Pixabay

Vino svetske klase

Portugalija je podeljena u 11 vinskih regija sa više od 250 sorti grožđa koje treba otkriti. Kvalitet je izvanredan, a posebno treba imati u vidu generalno niske cene, što izuzetno pogoduje vinskom turizmu koji cveta. Porto je lučki grad na severu i mesto odakle potiče svetski poznato slatko vino identičnog naziva – Porto, koje se tradicionalno servira posle večere. Dolina reke Duero, koja se posle 900 km toka uliva u Atlanski okean u gradu Porto, jedna je od najslikovitijih vinskih regija na svetu, sa terasastim brežuljcima koji se nižu duž reke i koji podsećaju na amfiteatar. Zanimljivo je i da je u regionu Alentežo zasađeno više vinove loze nego u poznatoj američkoj Napa dolini.

Portugalska kuhinja

Portugalija je raj za ljubitelje hrane i donedavno je bila dobro čuvana tajna. Portugalci su među najvećim potrošačima morskih plodova u Evropi, a bakalar je ovde “kralj kuhinje”. Sveže sardine sa roštilja vladaju kulinarskom scenom tokom letnje sezone. Meso od crne svinje je legendarno, a kada je sušeno topi se u ustima. Paštel de nata, kremasti kolač, smatra se draguljem nacionalne kuhinje. Regionalne kuhinje dominiraju, ali kulinarsku scenu Portugalije osvetljava sve veći broj kreativnih i inovativnih kuvara.

Paštel de nata, kremasti kolač, smatra se draguljem nacionalne kuhinje

Foto: marcelkessler por Pixabay

Živopisna putovanja po selima Portugalije

Najprijatnija iskustva možete doživeti obilazeći sela u Portugaliji. Lokalni putevi se veoma dobro održavaju, pa je vožnja uživanje, posebno uz pomoć navigacije. Krivudavi putevi kroz vinograde, polja suncokreta i hrastove šume će vas dovesti do gradova na vrhu brda kao što je Monsaraš, ili do istorijskih gradova poput Evore i Koimbre. Ne propustite da obiđete svetionike u Sagrešu, za koje se, u davnim vremenima, pre osvajanja novih teritorija, mislilo da predstavljaju kraj sveta. Za Vaska da Gamu i ostale portugalske istraživače, ovi svetionici su imali simboličan značaj – njih su poslednje videli kada su napuštali Portugaliju, a ako su imali sreće da prežive putovanje i vrate se, prvo bi njih ugledali sa pučine na povratku kući.

Neverovatna arhitektura

Portugalsku arhitekturu karakterišu upečatljive fasade zgrada, oblepljene plavo-belim keramičkim pločicama koje zovu azuležu (azulejos), kao i različiti arhitektonski stilovi poput mavarskog, romanskog, ranog i kasnog gotskog i baroknog stila. Obratite pažnju na detalje kao što su veličanstveni duborezi u crkvama i dvorcima. Impresivan je i železnički gvozdeni most Maria Pija na reci Duero u Portu, koji je sagrađen 1877. godine istom tehnologijom kao i Ajfelov toranj.

Portugalsku arhitekturu karakterišu upečatljive fasade zgrada oblepljene plavim i belim keramičkim pločicama koje zovu azuležu

Foto: Barbara Bumm from Pixabay

Fascinantna istorija

Portugalija je jedna od najstarijih zemalja u Evropi i prava je riznica za ljubitelje istorije, ali i dom moreplovaca i istraživača koji su potpuno promenili kartu sveta. Na teritoriji Portugalije živeli su i ostavili svoj trag Kelti, Feničani, Grci, Rimljani, muslimani, vitezovi Templari i drugi. Ovde ćete otkriti brojna arheološka nalazišta, monolite, ukrašene palate, crkve i džamije, kao i rimski hram Dijane. Portugalija se može pohvaliti da na svojoj teritoriji ima 17 lokacija koje se nalaze na UNESCO-ovoj listi svetske kulturne baštine.

Neponovljivo gostoprimstvo

Portugalci su verovatno među najljubaznijim narodima koje ćete susresti na svojim putovanjima. Umesto da im smeta povećan broj turista, većina uživa u druženju sa njima, nudeći uputstva, savete i informacije o sebi i svojoj zemlji. Engleski jezik se govori gde god da krenete, što vam olakšava boravak. Ponosni su na svoju kulturu i svoju zemlju i žele da turisti makar delić toga ponesu sa sobom kada napuste Portugaliju.

Portugalci su verovatno među najljubaznijim narodima koje ćete susresti na svojim putovanjima

Foto: alexanderfriedrichmsc from Pixabay

Pristupačna za svakoga

Sve više ljudi širom sveta otkriva raznoliku ponudu Portugalije, ali i pored toga poseta ovoj zemlji je još uvek pristupačna. Čist, udoban i šarmantan smeštaj lako je pronaći, a uživanje u izvrsnom i obilnom regionalnom kulinarskom doživljaju, uz lokalno pivo ili vino, koštaće vas često manje od 15 eura.

Pročitajte ideje za jesenju posetu Portu, kuda sve možete na dnevni izlet iz Lisabona, a saznajte više i o nekadašnjoj prestonici Portugalije, Koimbri,

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Sanjam dan kada ću ga obići….kultura, umetnost, gastronomija ( more!)… Verujem u ostvarenje sna.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X