Evropa – Zavodljivi šarm obale Amalfi – Travel Magazine

Zavodljivi šarm obale Amalfi

Zavodljivi šarm obale Amalfi

Šarmantna primorska mesta i dramatična panorama Amalfi obale privlače turiste iz celog sveta, ali tradicionalno mediteransko okruženje nije jedini kvalitet ove destinacije.

Ono što je čini tako jedinstvenom i bajkovitom je savršen sklad između njenog prirodnog i kulturnog bogatstva. Pejzaže koji oduzimaju dah krase terasasti vinogradi, voćnjaci i pašnjaci, često sa spektakularnim pogledom na more. Blaga klima, bogatstvo resursa i prirodne lepote vekovima privlače ljude, pa su ovde svoj trag ostavili Grci, Rimljani, Normani, Saraceni, Arabo-Sicilijanci i i mnogi drugi.

Sela su umetnuta duž litica, njihove terase se utapaju u kamen i svojom živpoisnošću dopunjuju prirodnu lepotu obale. Ukoliko posvetite malo vremena istraživanju, uvidećete da gradovi Amalfi i Ravello obiluju umetničkim i arhitektinskim biserima, što ne čudi kada se zna da je poluostrvo Sorento vekovima privlačilo čuvene umetnike.

Tako je Amalfi danas simpatičan turistički gradić, ali u 11. i 12. veku je bio centar Republike Amalfi, tadašnje važne pomorske sile u Mediteranu. Njegove luke su bile važni centri trgovine sa Severnom Afrikom. Ostaci arabo-sicilijanskog arhitektonskog uticaja vidljivi su u zdanju Arsenala, kao i u brojnim klausterima – zatvorenim vrtovima omeđanim tremovima sa orijentalnim lukovima i stubovima.

Na obližnjem lokalitetu Paestum-u, nalaze se ostaci velikog antičkog grčkog grada Posejdonije. Ovde se mogu videti tri grčka hrama posvećana Heri i Atini, koji se smatraju najbolje očuvanim grčkim hramovima na svetu.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Sve do 19. veka, zbog izuzetno nepristupačnog terena, do Amalfi obale se kopnenim putem moglo stići samo na magarcima. Čini se da je cela oblast, zahvaljujući ovome, na neki način ostala „zamrznuta“ u vremenu, o čemu svedoče stare katedrale, trgovi, vrtovi i rimske vile. Zbog izuzetnih pejzaža i istorijskih lokaliteta, cela Costiera Amalfitana je od 1997. godine na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Kako je ova oblast postala pristupačnija, tako su i turisti počeli da je opsedaju. Krajem 19. veka dva manastira su pretvorena u hotele, a dvadesetih i tridesetih godina dvadesetog veka, ovu destinaciju su otkrili bogati Britanci i aristokratija.

Među najpoznatijim posetiocima obale je Rihard Vagner, koji je ovde stvarao neke od svojih kompozicija. Danas, mora se priznati, popularnost donosi i neke negativne posledice. Gradovi obale Amalfi postaju sve komercijalniji turistički centri, iako se duž nje i dalje mogu naći netaknute oaze mira.

Cene su visoke, a gužve velike tokom sezone, zato se preporučuje da posetu ovoj destinaciji planirate za proleće (maj) ili jesen (septembar-oktobar), kada je vreme lepo, a turista je značajno manje. Među obaveznim suvenirima su domaći limončelo (liker od loklno uzgojenog limuna), tegla kapara i autentična lokalna keramika.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *