Evropa – Zimska bajka u Halštatu – Travel Magazine

Zimska bajka u Halštatu

Zimska bajka u Halštatu

Iza sedam brda i sedam gora… Iza sedam reka i sedam mora… bilo jednom jedno seoce po imenu Halštat.

Halštat je tokom cele godine idilično i bajkovito seoce ušuškano u alpske vence. Međutim, zimi se u Halštatu događa neobična magija. Drvene kućice i brvnare izgledaju kao da im je po krovu posut kristalni šećer, a svetlost se od ranih jutarnjih časova pa sve do uveče čudno prelama kroz oblake.

Snežni, planinski vrhovi okovali su jezero. Magla koja se spušta na jezero deluje kao da oblaci klize niz stene glečera, a boja neba se menja svakog momenta.

Bajkoviti Halštat, Austrija

Ceo prizor se ogleda na površini vode i deluje potpuno nestvarno i čarobno. Već na prvi pogled obuzima vas osećaj magije i predstojeće zimske čarolije.

Osećaj je potpun ako ste u Halštatu za vreme Božića i novogodišnjih praznika kada lokalci dodatno dekorišu svaki kutak dvorišta, svaki prozorski okvir, svako drvo.

Božićna dekoracija u dvorištu pored jezera

„Još nisam video mesto tako čudno locirano kao što je Halštat. Kuće izgledaju kao da sede jedna na drugoj, izgrađene na nagibu na uzanoj obali, prilepljene kao lastavičja gnezda, ogledajući se u zelenom sjaju jezera.“

Ovo su reči Franca Satorija, doktora i putopisca, prilikom posete Halštatu 1813. godine. Ovo idilično austrijsko seoce, ugneždeno u alpske vence ostaje neobično sve do današnjeg dana kada mu se nastavlja diviti i savremeni čovek. Uprkos činjenici da je deo tla potonuo u jezero 1808. godine nakon zemljotresa, i da u ranu zimu senka glečera Dahštajn pada preko cele doline, a nekim danima sunce u potpunosti nestane, ili što se lokalci znaju našaliti da ovde postoje samo dve vrste smrti – davljenje ili ona uzrokovana odronom stena – turistima su i Halštat i cela regija izuzetno atraktivni za posetu, o čemu svedoče natpisi na raznim svetskim jezicima.

Brvnare pored jezera nakon izlaska sunca iznad glečera Dahštajn

Opšte informacije
Halštat (Hallstatt) je seoce sa oko 1.000 stanovnika, koje  leži na obali Halštatskog jezera (Hallstätersee), jednog od 76 jezera u austrijskom regionu Salckamergut (Salzkammergut), a proteže se istočno od grada Salcburga do glečera Dahštajn (Dachstein). Ovo mestašce predstavlja mešavinu gotike, romantike i baroka, i uvršteno je na UNESCO-ovu Listu svetske kulturne baštine.

Zanimljivost: Koliko je Halštat atraktivna destinacija svedoči podatak da je replika celog mesta napravljena u kineskoj provinciji Guangdung. Negde na internetu pronašla sam informaciju da su Kinezi čak angažovali i privatne detektive da posete Halštat i naprave nacrte za ovu repliku. Na izgradnju replike  utrošeno je $960.000.000.

Pogled na jezero

Kratka istorija
Halštat se često smatra jednim od najstarijih naselja u Evropi, budući da su ga još u ranom gvozdenom dobu, u periodu od 8. do 4. veka pre nove ere, naseljavala pre-ilirska, proto-keltska i keltska plemena. Nije ni čudo što samo ime Halštat potiče od keltske reči “hall”, što znači so.  Osim što je poznat po arheološkom nalazištu keltske kulture, posebnu atrakciju za turiste predstavlja i obližnji rudnik soli, koji je i najstariji rudnik u Evropi. Razvoj čitavog regiona vezan je za eksploatisanje soli ili “belog zlata”, kako je u ovom regionu popularno nazivaju. U 14. veku Halštat je postao trgovački grad, a do njega se moglo stići samo brodom preko jezera ili peške strmim stazama. To je bio način kako su pripadnici Habzburške monarhije štitili svoje rudnike soli od radoznalih očiju. 1595. godine napravljen je cevovod dugačak 40 kilometara i namenjen transportu soli, a put je napravljen tek 1890.godine uz zapadnu obalu jezera. Turizam danas igra veliku ulogu u ekonomskom smislu.

Pogled na Župnu crkvu vaznesenja – simbol Halštata

Budući da vam po ulasku u Halštat treba tridesetak minuta da pešice prođete ceo gradić, agencije uglavnom ne organizuju noćenja niti zadržavanja u njemu duža od tri sata. Obično to bude jednodnevni ili poludnevni izlet u ponudama za Beč ili obližnji Salcburg. Međutim, ako želite da osetite atmosferu i ritam nekog mesta i kako ono diše, da porazgovarate sa lokalcima i saznate stvari koje često ne možete saznati u vodičima, provedite bar dan-dva u njemu, ako imate mogućnost za to. Pored predivno očuvanog alpskog krajolika i prirode, prava atrakcija su i istorijske znamenitosti Halštata.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Znamenitosti
Župna crkva vaznesenja (Evangelische Christuskirche) – čest i prepoznatljiv motiv na poznatoj fotografiji Halštata. Sagrađena je u 18. veku u gotskom stilu, a gradnja je trajala pet godina. Na njoj se nalazi toranj stare crkve iz 1320. godine. Turisti i blogeri iz celog sveta hrle u Halštat da naprave sada već “slavnu” fotografiju sa motivom ove crkve, koja se uzdiže pored samog jezera.

Foto-savet: Ukoliko i sami želite da ovekovečite veličanstveni prizor od koga svima zastaje dah, potrebno je da budete na pravom mestu u pravo vreme. U zavisnosti od godišnjeg doba i perioda dana, sunce u određeno vreme izviruje iza glečera Dahštajn, a moja preporuka je da budete na poziciji za fotografisanje pre izlaska sunca ili tokom njegovog zalaska da bi svetlost za fotografiju bila optimalna. Najbolje mesto za fotografiju je sa sredine jezera ukoliko ste na brodiću. Ako nekim slučajem poželite da fotografišete sa kopnenog dela, prođite pored hotela World Heritage, pa kroz lučni prolaz. Idite uzbrdo i za dva minuta ste na pravom mestu. Postoji čak i agencija u kojoj možete da iznajmite tradicionalno austrijsko odelo za potpun doživljaj i sliku kao sa razglednice.

Terasa restorana pored Halštatskog jezera

Halštatski muzej (World Heritage Museum) otvoriće vam vrata istorije i vratiti vas 7.000 godina unazad. Po ceni od €10 imaćete pristup ključnim istorijskim informacijama i kolekciji umetničkih dela halštatske kulture. Ukoliko ste smešteni u Halštatu, vrlo je verovatno da ćete u smeštaju besplatno dobiti i kartu koja vam omogućava popust za ulaz u muzej. Prilikom planiranja putovanja vodite računa da li je muzej otvoren, jer u određenim mesecima ponedeljkom i utorkom ulaz u muzej nije moguć.

Istraživanje gradića. U pozadini je Marktplatz

Rudnik soli Salzwelten
Na sami vrh Halštata, odakle “puca pogled” na celi predeo, možete doći uspinjačom po ceni od €16. Tu, na 350m iznad krovova Halštata nalazi se i poznati vidikovac Skywalk sa izbačenom platformom za panoramsko razgledanje. Njen špic se vidi i golim okom sa glavnog trga Halštata – Marktplatz-a. Ako uz to želite posetiti i rudnik soli, cena je €30. Ovaj najstariji rudnik u Evropi sa svojim najstarijim drvenim stepenicama, sada je pretvoren u muzej, a u njemu prilikom posete dobijate rudarska odela, spuštate se niz drvene tobogane, vozite se rudarskim vozićem, uranjate u svet soli i rudarskih sudbina kroz multimedijalni sadržaj u bioskopu na 400m ispod zemlje i još mnogo toga. Na samom vrhu, samo dva minuta šetnje do žičare, nalazi se kafe-restorančić sa panoramskom terasom – nekadašnja Rudolfova kula (Rudolfsturm), koja je dobila ime po Rudolfu I Habzburgu, a služila je kao odbrambena kula rudnika. Nažalost, ovu “šetnju po oblacima” nismo mogli da iskusimo jer su uspinjača i rudnik u zimskom periodu zatvoreni iz sigurnosnih razloga. Otvaranje je predviđeno u martu. Naravno, postoji i opcija pešačenja stazom do rudnika soli uz Salzberg (Slanu planinu), za šta vam je, navodno, potrebno  oko sat do sat i po.

U nekim zemljama i groblja mogu da budu turistička znamenitost. Halštatsko groblje je odavno postalo malo i bez mogućnosti proširenja, te su iz tih razloga 10-20 godina nakon sahrane otvarani grobovi, vađene su lobanje i cevaste kosti radi uštede prostora, čišćene su i stavljane na sunce da izblede, a potom su oslikavane.

Pogled na jezero

Tako je kosturnica (Beinhaus) iz 12.veka nešto jedinstveno u svetu, jer se u njoj nalazi 1.200 lobanja, od kojih je 610 oslikano i raspoređeno po porodicama i obeleženo datumom smrti. Kao što se grobovi ukrašavaju cvećem, tako su umetnici, a ponekad i grobari, simbolično oslikavali lobanje cvetnim vencima u znak ljubavi. Tako je hrastovo lišće simbol slave, lovor – simbol pobede, bršljan – simbol života, a ruža – simbol ljubavi. Ova tradicija započeta je 1720. godine.

Oslikane lobanje

Najmlađa lobanja je 1995. godine stavljena u kosturnicu. Ona se nalazi desno pored krsta. Ta žena je preminula 1983. godine, a njena želja bila je da bude sahranjena u ovoj kosturnici. Jedan zlatni zub ostao je sačuvan. Sa sve češćim kremiranjem ne postoji više potreba za ovim vidom sahranjivanja. Danas posetioci iz celog sveta dolaze da se dive ovoj neobičnoj kolekciji.

Šta raditi u Halštatu?
Halštat vam nudi nezaboravna iskustva bilo da je leto ili zima. Ako ste ljubitelj aktivnog odmora čini mi se da je Halštat leti idealno mesto za boravak u prirodi, pešačenje, planinarenje, penjanje uz stene, planinski biciklizam, paraglajding, ali pruža mogućnost i za kajaking, ronjenje i plivanje. Lokalci kažu da je voda hladna, ali čista i da se oni kupaju u jezeru. Ako niste zimogrožljivi, samo napred! Za obilazak obližnjih mesta možete iskoristiti brodski prevoz na jezeru, ukoliko niste došli sopstvenim autom. Poseta ledenoj pećini u glečeru Dahštajna, ili odlazak na vrh Kripenštajn (Krippenstein) do  vidikovca 5 Fingers – u pitanju je petostruko izbačena platforma gde ćete bukvalno imati “glavu u oblacima”. Zimi se ovde možete oprobati u pravim alpskim avanturama. Skijanje i snoubording u Austriji su, kažu, najbolji. Ako, pak, niste došli na skijanje, možete uživati u šetnjama i fantastičnom snežnom prizoru, kao što smo to mi uradili.

Idealno mesto za osveženje ili ručak na ski stazi – brvnara na vrhu Kripenštajn, glečer Dahštajn, Alpi

Budući da je svaki vidikovac bio zatvoren tokom naše posete, vlasnica kuće u kojoj smo bili smešteni posavetovala nas je da autom odemo do sledećeg mestašca Obertraun gde se može parkirati auto i gondolom se popeti na vrh Kripenštajn (2063m), što smo i uradili.  Mestašce je udaljeno svega 4km, što nije problem ni prepešačiti. Cena gondole zavisi od toga da li želite samo panoramu ili i ski-pas, da li je celodnevna ili poludnevna karta. Nas je cena gondole do vrha i nazad za panoramu koštala €26 po osobi.

Evo i mape da steknete bolji utisak o Halštatu i njegovoj okolini, gde se nalazi gondola ili feri

A na samom vrhu sačekao nas je spektakularan pogled koji se teško može preneti fotografijom. Tu se još nalaze restoran i brvnara, sa fenomenalnim pogledom, gde možete ručati i osvežiti se.

Na krovu sveta

Ukoliko ste kolekcionar rukotvorina ili suvenira, biće vam zanimljivo da posetite lokalne zanatlije u čijim radionicama možete posmatrati kako se izrađuju najfinije drvene rukotvorine i kupiti igračku ili suvenir za pamćenje.

Suvenirnica

Na ponekom štandu znaju upaliti tamjan ne bi li privukli turiste njegovim mirisom. Baš na jednom takvom kupila sam drvenu igračku – konjića.

Drveni konjić

Korisne informacije
Finansije: Ukoliko jako želite da se provozate brodićem, a cena krstarenja vam je visoka, postoji i feri, koji vas za €2,5 može prevesti na istočnu obalu jezera. Feri je ovde zamena za gradski prevoz, koji na kopnenom delu ne postoji. Ovim “3 u 1” činom uspećete da napravite slavnu fotografiju Halštata, provozaćete se brodićem po jezeru za mnogo manje novca i imaćete mogućnost da vidite i susedna mesta (Obertraun ili Bad Goisern)

U Halštatu postoji jedan supermarket za koji i lokalci tvrde da je jako skup, u šta sam se i lično uverila. Ukoliko ste u Halštat došli autom, biće vam praktičnije da se odvezete do obližnjeg mesta, koje se zove Bad Goisern, gde se nalaze i do tri puta povoljniji supermarketi. Takođe, treba znati da je radno vreme uglavnom do 18 časova.

Hrana i piće: Po savetu lokalaca, Braugasthof je restorančić sa ubedljivo najukusnijom, a po džep vrlo povoljnom hranom. Ova taverna sa zidovima debljine skoro 1m ima dugu tradiciju od oko 700 godina. Prvobitno je bila mesto gde se proizvodila so. Sastojala se od 3 kuće, koje su vremenom spojene u jednu i konvertovane u pivnicu. Ovde sada možete probati vrlo ukusne austrijske specijalitete, a naručiti ih čak i na srpskom jeziku. Potaž od povrća, bečka šnicla i štrudla od jabuka će vas fino ugrejati nakon šetnje pored jezera. Ako želite pivo, naručite ono salzburške pivnice Štigl (Stiegel), koja je u prošlosti otkupila prava za proizvodnju piva.

Vrh Krippenstein: Ako se odlučite da idete gondolom na visinu od preko 2.000m, obavezno se obucite toplo (nepromočive zimske čizme, jakne, skafanderi).

Kako stići iz Srbije do Halštata?
Ukoliko ste iz Srbije i ukoliko vam je ovaj tekst zagolicao maštu pa ste i sami poželeli da spakujete kofere, onda će vam sledeće informacije biti od koristi. Do Halštata možete stići na više načina, a ja ću vam opisati plan puta. Naravno, ukoliko imate neko pitanje, slobodno ga postavite u komentaru.

Kuća “Salzberg” u kojoj smo bili smešteni

Smeštaj: Prvo što treba da uradite je da na vreme rezervišete smeštaj. Ja sam smeštaj pronašla na www.booking.com. Budući da su na ovo putovanje išle 4 odrasle osobe (2 para) i 1 beba, rešili smo da rezervišemo apartman sa 2 spavaće sobe i jednom zajedničkom prostorijom sa kuhinjom. Ukoliko ste roditelj bebe, uvek možete prilikom rezervacije da zahtevate od vašeg domaćina da vam obezbedi krevetac. Oduševili smo se kada smo pronašli kuću Salzberg, koja je svojim autentičnim izgledom doprinela prazničnoj atmosferi i celokupnom odmoru.

Da biste izbegli visoke cene smeštaja u nekom turističkom mestu, pokušajte da bukirate što ranije. Imajte u vidu da je uvek skuplje tokom praznika, za vreme katoličkog Božića, pa sve do 2. januara, nakon čega cene padaju, jer se turisti uglavnom vraćaju kući posle praznika. Takođe, smeštaj u centru je uvek skuplji, pa ako vam ne smeta da malo prošetate, možete proći još povoljnije.

Prevozno sredstvo automobil

Troškovi puta: Ono što morate da uračunate u vaš budžet su gorivo, vinjete, putarine, ali ne zaboravite i na pauze za osveženje i toalet. Najbolja mesta za pauze su Marche u Sloveniji i benzinske pumpe Petrol, gde je  kafa odlična, toalet uredan, a postoji i wi-fi.

Ruta: Novi Sad – Ljubljana (1 noć) – Halštat ( 2 noći) – Grac – Maribor (1 noć) – Novi Sad.

Noćenja u Ljubljani i Mariboru napravljena su prvenstveno da bi beba lako podnela putovanje. Inače, može se voziti u cugu do destinacije. Ukoliko imate dovoljno vremena i finansijskih mogućnosti, putovanje u Halštat možete kombinovati i sa nekim drugim atraktivnim destinacijama, kao što su Beč (2-4 dana), Salcburg (1-2 dana) ili Grac (1 dan).

Vinjete i putarina kroz Hrvatsku, Sloveniju i Austriju su posebna stavka u budžetu. Nekoliko naplatnih rampi i ukupan iznos u oba smera od oko €90. Što se tiče goriva kao budžetske linije, mi se uvek pripremimo tako što na Google mapi izračunamo kilometražu i spram potrošnje goriva odredimo koliko nam je litara potrebno za auto kojim se putuje do željene destinacije i nazad.

Ne zaboravite, kada podelite zajedničke troškove (smeštaj, gorivo, vinjete itd.), cena znatno opada.

Autorka putopisa i fotografija je Danka Vučković. Više o njenim putovanjima možete saznati na internet stranici www.razdanjivanje.com, gde možete pročitati i Dankine zanimljive putne savete. 

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

 

Podelite ovaj članak...
18Shares

Author: Danka Vučković

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *