Destinacije – Evropske destinacije koje i zimi imaju dosta sunčanih dana – Travel Magazine

Evropske destinacije koje i zimi imaju dosta sunčanih dana

Evropske destinacije koje i zimi imaju dosta sunčanih dana

Ako vam se zimi nadolazeća hladnoća učini previše zastrašujućom, a uslovi se stvore da otputujete negde, zašto ne potražiti beg od hladnoće? I to tamo, gde vas čeka odmah po sletanju jedna sunčana dobrodošlica, plavo nebo, odsustvo gužve i pristupačan smeštaj. Toplije podneblje sigurno će „otopiti“ sve zimske bluz faze. Evo nekoliko naših najboljih destinacija za zimski odmor u Evropi, ukoliko tragate za sunčanim mestima.

Madeira (Portugalija)

Uz neke od najboljih pejzaža u Evropi – pomislite na botaničke bašte, slikovitu obalu, neravne plaže prekrivene vetrom i veličanstvene planine, Madeira je svrstana u red najegzotičnijih ostrva. Sa temperaturama koje se tokom cele godine kreću oko 25 stepeni, garantovana vam je doza sunca.

Cetiri grada koji su savrsena zamena za Lisabon i Porto
PROČITAJTE I…

Prelepi portugalski gradovi koji su zamena za Lisabon i Porto

I dok postoji određeni rizik od kiše, pljuskovi ne traju dugo i razlog su zašto ovo područje obiluje bujnim zelenim pejzažima. Ovo će biti oaza za ljubitelje prirode koji mogu da hodaju cik-cak uz levade (veštački kanali stvoreni za prenos vode za navodnjavanje poljoprivrednih polja oko ostrva). Funchal, živopisna prestonica ostrva ima šta da ponudi posetiocima, uključujući prelepu arhitekturu i živahni noćni život.

Sicilija (Italija)

Istini za volju, Sicilija je destinacija tokom cele godine zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi u poređenju sa nekim drugim delovima Italije. Neka primorska odmarališta čak nisu toliko hladna i imaju dnevne temperature čak 15-16°C. To takođe znači da je sezona morskih ježeva (ricci di mare) u punom jeku, tako da se avanturisti mogu prepustiti ovoj prepoznatljivoj poslastici u brojnim lokalnim restoranima. S obzirom da je ostrvo manje naseljeno nego u druga doba godine, posetioci takođe mogu uživati u zadivljujućim baroknim gradovima i arheološkim nalazištima. A ako volite festivale, zimi vas očekuje poslastica. Najzanimljiviji festivali na Siciliji događaju se tokom zimskih meseci. Festa di Sant’Agata u Kataniji održava se od 3 – 5. februara u čast sveca zaštitnika grada, dok u Agrigentu u decembru postoje festivali za proslavu dramskog pisca Pirandella.

Kipar

Pravi obožavaoci sunca moraju se uputiti na Kipar, jer nema toplije zime u mediteranskom delu Evropske unije. Temperature se kreću između 22-23 stepeni Celzijusa, što je ugodno za lutanje i istraživanje kulture i istorije ostrva. Smešten u istočnom Sredozemnom moru, Kipar ima neke od najboljih plaža u Pafosu, živopisan noćni život u Limasolu i neke od najboljih muzeja i restorana u glavnom gradu ostrvske Nikozije (Lefkosia na grčkom).

Kanarska ostrva

Zbog blizine afričke obale, Kanarska ostrva imaju poželjnu klimu tokom cele godine sa najmanje 300 sunčanih dana. Dakle, ako ste uskraćeni za toplije vreme tokom većeg dela godine, ovo je mesto na koje treba krenuti. Izaberite svoj odmor na Tenerifima, Lanzaroteu, Fuerteventuri ili Gran Kanariji, koji svi imaju nešto da vam ponude u zavisnosti od toga šta želite. I dok neke popularne letnje destinacije zimi mogu postati sablasni gradovi duhova, ovde to nije slučaj. Doduše, možda neće biti istog intenziteta, ali zabave vam neće faliti.

Malta

Ako ste zainteresovani za kulturu, uputite se na Maltu na malo zimskog sunca, jer je na ostrvu čak devet lokacija svetske baštine UNESCO-ove baštine. Temperature su ovde oko 15 stepeni Celzijusa, što je sasvim ok za šetnju ulicama Valete. Malta je puna simpatičnih ribarskih sela, litica i stenovitih uvala koje možete istražiti. Za izlet brodom uputite se na susedno ostrvo Gozo gde ćete otkriti Hramove Ggantija – najstariji i najupečatljiviji kompleks na Malti. Stariji su od egipatskih piramida.

Marbelja (Španija)

Pronaći najbolje mesto na plažama za upijanje sunca zimi neće predstavljati problem u Marbelji. A nećete ni imati muku da nađete super terasu da biste uživali u zalasku sunca. Zima je ovde glavna sezona golfa, ali ako više volite rigorozniji trening, u ovom području postoji obilje mogućnosti za planinarenje i šetnju. Popnite se do brad i uživajte u spektakularnim pogledima ka afričkoj obali.

Istanbul i Kapadokija
PROČITAJTE I…

Sedam dana Turske – Istanbul i Kapadokija

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
125Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X