Destinacije – Evropske destinacije u kojima je zadovoljstvo provesti penziju – Travel Magazine

Evropske destinacije u kojima je zadovoljstvo provesti penziju

Evropske destinacije u kojima je zadovoljstvo provesti penziju

Alikante, Španija

Alikante, smešten duž Sredozemnog mora na jugoistoku Španije, nudi izbor izvrsnih plaža, divnih restorana, dinamičnog noćnog života i bogate prošlosti. Opcije za ručak mahom se baziraju na mediteranskoj, laganoj kuhinji sa svežim morskim plodovima, neverovatnim pogledom i zalascima sunca koji oduzimaju dah. Glavna gradska pijaca popularna je među posetiocima i stanovnicima i nudi izbor finih španskih vina, sireva, morskih plodova, mesa i svežeg voća i povrća.

Alikante je takođe dobro povezan sa velikim španskim gradovima odličnim transportnim sistemom, a opslužuje ga aerodrom Alicante-Elche. Ukratko, Alicante je i dovoljno velik da pruža pogodnosti grada i dovoljno mali da ostane prijateljski raspoložen, prijatan i autentičan.

Pristupačno iznajmljivanje kreće se do 400 do 500 evra mesečno (za jednosobni stan) do 90.000 američkih dolara za kupovinu. Pored svog javnog zdravstvenog sistema, privatna zdravstvena zaštita u Španiji je izuzetna i pristupačna sa vrhunskom opremom i visoko obučenim lekarima. Oni izvan Evropske unije koji žele da se penzionišu u Španiji treba da kontaktiraju lokalnu špansku ambasadu i zatraže dugoročnu penzionu vizu koja se mora obnoviti svake godine. Viza za privremeni boravak potrebna je za boravke duže od 90 dana. Posle pet godina možete se prijaviti za stalni boravak.

Valeta, Malta

Valeta je glavni grad Malte, države koju čine tri ostrva u Sredozemnom moru, oko 60 milja južno od Sicilije. Izgrađen je na uzvišenju između dve luke, sa pogledom na razuđenu obalu. Prekrasne peščane plaže udaljene su oko 30 minuta vožnje, a dostupan je i javni prevoz. Iako male veličine, ovo mesto UNESCO-ove svetske baštine ponosi se svojom bogatom istorijom, sa arhitekturom koja datira iz 16. veka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VisitMalta (@visitmalta)

Grad je prohodan, što znači da je lako kretati se po njemu, a glavni jezik pored malteškog je engleski. Ovde živi veliki broj iseljenika iz Ujedinjenog Kraljevstva, Australije i kontinentalne Evrope.

Malta je generalno pristupačna opcija za penzionisanje. Jednosobni stanovi u samom centru iznajmljuju se po ceni od 600 do 750 dolara mesečno. Prehrambene namirnice i restorani takođe imaju povoljne cene. Privatna zdravstvena zaštita na Malti preporučuje se iseljenicima koji nisu iz EU i visoko je ocenjena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VisitMalta (@visitmalta)

Kinsejl, Irska

Smešten na južnoj obali Republike Irske, Kinsejl je istorijski grad sa plažama, marinama, jahting klubom, poznat po ribolovu, čak i ronjenju. Za penzionere koji uživaju na otvorenom, ovo bi moglo biti idealno mesto. Biciklizam, planinarenje, jahanje i šetnja neobičnim gradom omiljena su zabava. U blizini je jedno od najlepših golf igrališta u zemlji, Old Head, a čak i za one koji ne igraju golf, savršeno je za šetnju uz morski povetarac i zadivljujući pogled.

Naravno, ovde svi govore engleski, a gurmani će ceniti restorane, sveže morske plodove, a možda i časove kuvanja u Kinsale Gourmet Academy. Klima je blago kontinentalna.

Da bi ostali duže od tri meseca, podnosioci zahteva za vizu moraju da dokažu odgovarajući prihod (oko 60.000 dolara godišnje) i značajnu uštedu. Vize za privremeni boravak mogu se obnoviti svake godine. Savetuje se privatno zdravstveno osiguranje, a zdravstvena zaštita se smatra dobrom.

Prag, Češka

Ovaj jedinstveni i zadivljujući glavni grad Češke, istovremeno je drevan i moderan, a posebno je privlačan strancima. U njemu živi više od 120.000 iseljenika i sve veći broj penzionera.

Prag je uglavnom bio pošteđen u Drugom svetskom ratu, o čemu svedoče živopisne barokne i gotičke crkve i arhitektura. Njegov celokupni Stari grad proglašen je UNESCO svetskom baštinom, dok je ovo istovremeno i moderan grad sa visokim životnim standardima, umetnošću i muzejima svetske klase, raznovrsnom kuhinjom, istorijskim pabovima i nenadmašnim izborom piva – sve po pristupačnim cenama.

Iznajmljivanje u neposrednoj blizini centra grada je prihvatljivo, a apartmani su moderni i dobro opremljeni. Prag je centralno smešten u Evropi, odlična je baza za istraživanje celog kontinenta. Pored toga, njegov zdravstveni sistem je među najboljima u Evropi. Zdravstveno osiguranje je obavezno. Strani državljani ili drugi koji borave izvan Evropske unije, a koji žele da se penzionišu u Pragu, moraju da pribave dugoročnu vizu, počev od zahteva u svom lokalnom konzulatu Češke. Trajni boravak se može podneti nakon pet godina legalnog boravka u Češkoj.

Turska mesta koja vredi posetiti pored Istanbula
PROČITAJTE I…

Zanimljiva turska mesta koja vredi posetiti pored Istanbula i Kapadokije

Ostale atraktivne destinacije pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Ja sam oduvek sebe zamisljala sa onim grckim bakicama koje svakog jutra veoma rano dodju na plazu, a onda se okupe u krug u vodi i stoje, ne plivaju, i tracare, pardon, razgovaraju. Preslatke su!
    Zelim da budem grcka bakica!

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *