Destinacije – Evropski gradovi koji imaju najzanimljiviju arhitekturu – Travel Magazine

Evropski gradovi koji imaju najzanimljiviju arhitekturu

Evropski gradovi koji imaju najzanimljiviju arhitekturu

Evropa je prepuna gradova koji imaju toliko zanimljivu i specifičnu arhitekturu, da mnogi turisti isključivo zbog toga posećuju neka njena mesta.

Od mesta koja su pod Unesco zaštitom već decenijama do gradova u kojima iz dana u dan „niču“ moderna zdanja, ovde su se remek-dela arhitekture „rodila“ te postala prepoznatljivi simbol Evrope.

Lonely Planet je pokušao da sastavi listu od osam evropskih gradova sa najzanimljivijom arhitekturom.

Evo njihove liste…

Amsterdam, Holandija

Kraljevska palata prvobitno je bila izgrađena za potrebe gradskog veća, i predstavlja vrhunac zlatnog holandskog perioda.

Smeštena na trgu Dam, u samom srcu Amsterdama ova zgrada je u 17. veku bila najveća zgrada Evrope, koja nije imala namenu za religiozne svrhe.

Kraljevska palata Amsterdama

Foto: Liam Mcgary from Unsplash

Ali glavni grad Holandije nije samo poznat po starim zdanjima, već i po vrlo upečatljivim modernim zgradama koje su oblikovale njegovu arhitekturu.

kao što je muzej nauke NEMO. Ovo delo je projektovao čuveni italijanski arhitekta Renco Pijano (Renzo Piano). Pažnju će vam sigurno provući i ultramoderna zgrada muzeja moderne umetnosti Stedelijk Museum. Iza ovog zdanja koji najviše podseća na gigantsku kadu stoji holandski renomirani studio Bentham Krauel (Benthem Crouwel).

Svakako ukoliko se nađete u Amsterdamu, predlog je da posetite i susedni Roterdam, koji je prepun kontroverznih modernih zdanja lokalnog arhitekate, Rema Kulhasa (Rem Koolhaas).

Dve najupečatljivije zgrade su De Rotterdam i Timmerhuis. Jednako zanimljiv je i grad Utreht u kome će vas oduševiti veličanstvena zgrada Rietveld-Schröderhuis iz 30-ih godina prošlog veka, koju je uradio Gerit Ritveld (Gerrit Rietveld).

Antverpen, Belgija

Smeštena na severnom doku Antverpena, galerija MAS, holandskog studija Neutelings en Riedijk, smatra se najpopularnijom atrakcijom grada.

Napravljena od deset blokova narandžastocrvene cigle, sa staklenim panelima, ova zgrada dominira obalom i pored muzeja i galerije nudi MAS bulevar i restoran sa dve Mišelin zvezdice – Zilte, smart café i krov sa kog se pruža pogled na grad od 360 stepeni.

Antverpen Arhitektura

Foto: Aaron Staes from Unsplash

Malo van grada nalazi se distrikt Kanal koji je osmislio belgijski arhitekta i dizajner enterijera Aksel Vervodt (Axel Vervoordt). Ovo mesto je prava “meka” za ljubitelje dizajna.

Čuveni belgijski studio Vincent van Duysen stoji iza nekoliko vrlo zanimljivih primera arhitekture širom Antverpena, kao što su restoran-concept store Graanmarkt 13, i Hotel August, koji se nalazi na mestu nekadašnjeg samostana.

Tu je i Maison Guitte, jedan od prvih projekata čuvenog Le Korbizijea, van granica Francuske, koja predstavlja klasično uzano zdanje iz 50-ih godina prošlog veka.

Barselona, Španija

Katalonska prestonica oduvek je važila za grad koji ima vrlo neobičnu arhitekturu!

Za to je najvećim delom zaslužan čuveni arhitekta Gaudi, koji stoji iza jedinstvene i bajkovite katedrale – Sagrada Familija.

Naravno, pored ove katedrale, jednako impresivna zdanja ovog arhitekte su i neobične kuće Mila i Batlo, te čudesni park Guelj.

Gaudi Barselona

Foto: Florencia Potter from Unsplash

Sam grad ima da ponudi pregršt studentima moderne arhitekture. Tu je kula Agbar, zatim Park forum iza kog stoji studio Herzog & de Meuron i džinovska bronzana riba Frenka Gerija (Frenk Gehry).

Tokom boravka u Barseloni preporuka je da posetite telekomunikacioni toranj Torre de Collserola (delo Normana Fostera), kao i Muzej moderne umetnosti Ričarda Majera (Richard Meier), u kojem se nalazi nekoliko najboljih dela Mondriana.

Bazel, Švajcarska

Bazel je grad u kom se već nekoliko godina zaredom u junu održava ART Basel, internacionalni sajam umetnosti.

Sam grad ima vrlo nesvakidašnju arhitekturu.

Tu su dela Maria Bote (Mario Botta) – Bank for International Settlements i Ričarda Mejera – Euregio Office Building. U Bazelu se nalazi i priličan broj zdanja iza kojih stoji već pomenuti studio Herzog & de Meuron. Na njihovom sajtu možete da pronađete mapu sa zgradama koje su radili u Bazelu.

Kampus Vitra prepun je arhitektonskih primeraka Frenka Gerija, Zahe Hadid, Alvara Siza i Tadao Ando-a, između ostalih.

Bazel je inače udaljen tek nekoliko sati od kapele Chapelle de Notre-Dame du Haut, iza koje stoji Le Korbizije. Ona se nalazi u malom mestu Ronšamp (Ronchamp), koji je odmah na granici sa Francuskom.

Pariz, Francuska

Za ljubitelje stila koji je krasio Korbizijea, poseta Parizu je kao ostvarenje najvećih snova. Dovoljno je da prošetate ovim šarmantnim gradom pa da uživate u zdanjima iza kojih stoji čuveni arhitekta.

Obilazak možete da otpočnete sa vilama La Roche i Jeanneret, u 16. arondismanu, zatim sa hotelom Molitor kog krasi Art Deco bazen te veče privedete kraju na popodnevnom svingu u Ozenfant kući, Švajcarskom paviljonu ili pak u Maisonu Planeix.

Na raspolaganju vam je i penthaus u kojem je živeo Korbizije, kao i njegov studio. Oba se nalaze na poslednjim spratovima višestambene zgrade Immeuble Molitor, prve zgrade sa apartmanima tog tipa u svetu. Ona je inače jedna od 17 zgrada Korbizijea, koje su pod Unesco zaštitom!

Naravno, najsavršenije delo Korbizijea je vila Savoj, koja se nalazi u gradiću Pojsi (Poissy), nedaleko od Pariza. Ova vila je sagrađena 1929. godine i mesto je hodočašća za mnoge koji obožavaju ili studiraju arhitekturu.

Pored svih ovih preporuka, svakako je savet da posetite i Arapski svetski institut koji je radio Nouvel, Nacionalnu biblioteku kao i čuveni muzej Pompidu, delo Italijana Renca Pijana i Ričarda Rodžersa (Richard Rogers).

Pompidu Pariz

Foto: Matt Seymour from Unsplash

Malme ( Švedska) i Kopenhagen (Danska)

Sa 190 metara, zgrada Turning Torso je naveća zgrada Švedske.

Spiralni neboder koji se uvija pri vrhu, tačnije devet segmenata se rotira za 90 stepeni, od kojih svaki ima pet spratova, je delo španskog arhitekte Santjaga Kalatrave.

Spiralni neboder Malmo

Foto: Pierre Chatel Innocenti from Unsplash

Sama kula, možda i jedna od najzanimljivijih zgrada Evrope se nalazi blizu čuvenog Oresund mosta, koji je najpoznatiji iz skandi serije Most.

Ovo skandinavsko “čudo” počinje kao most ali se na sredini mora pretvara u podvodni tunel, koji je napravljen ispod veštačkog ostrva, u sred moreuza.

U Kopenhagenu vas čekaju i zdanja Arne Jacobsena – Danska nacionalna banka i SAS Royal Hotel, kao i jedna od najlepših art galerija sveta – Luizijana, koju su projektovali Vilhem Vohlart (Vilhelm Wohlert) i Jorgen Bo.

Štutgart, Nemačka

Štutgart, glavni grad nemačke pokrajine Baden-Virtenberg je “meka” za sve fanove arhitekture. Dve najzanimljivije zgrade uradio je Džim Stirling (Jim Stirling).

U pitanju su Muzička škola i galerija Neue Staatsgalerie koje su urađene u postmodernom stilu. Korbezije je i ovde projektovao nekoliko prelepih kuća u seocetu iznad Štutgarta.

Zaljubljenici u arhitekturu i auto svet, uživaće u muzejima Porsche Museum i Mercedes-Benz Museum.

Pogledajte video o arhitekturi Singapura, kao i zbog kojih to 7 razloga treba da posetite Tokio. Saznajte i koje su to najlepše gotičke katedrale.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
124Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *