Fidži - sunce, pesak i talasi za bogate i slavne – Travel Magazine

Fidži – sunce, pesak i talasi za bogate i slavne

Fidži – sunce, pesak i talasi za bogate i slavne

U srcu Tihog okeana, u melanezijskom delu Okeanije, smešten je arhipelag od 333 ostrva čije ime predstavlja sinonim za egzotiku. Fidži je od Novog Zelanda udaljen oko 2.000km i jedna je od najpopularnijih pacifičkih turističkih destinacija.

Glavni grad države je Suva koji se nalazi na najvećem ostrvu, Viti Levu. Iako se do Fidžija ne steže lako, a putovanje nije jeftino, onoga trenutka kada posetioci čuju pozdrav dobrodošlice „Bula!“, počinje njihov odmor iz snova – jedinstveno iskustvo koje će dugo pamtiti.

Privatna ostrva

Dok većina pacifičkih ostrva turistima nudi boravak u prelepim rizortima na plaži, Fidži ima nešto drugačiji pristup. Veliki broj privatnih ostrva, od kojih su neka površine samo nekoliko hektara, pretvoren je u male luksuzne rizorte. Oni su uglavnom uređeni u tradicionalnom stilu i gostima nude privatnost i vrhunsku uslugu. Osmišljeni su tako da istovremeno obično nema više od 30 gostiju na ostrvu. Zbog toga su naročito popularni među slavnim ličnostima. Neka od poznatijih privatnih ostrva su Royal Davui, Turtle Island, Vomo Island Resort, Vatulele Island Resort, Qamea Resort and Spa, Laucala Island i Wakaya Club.

Romantični Burei

Tipični smeštaj na Fidžiju je bure – tradicionalni bungalov smešten ili na plaži ili u bujnom tropskom okruženju. Najčešće imaju samo jednu sobu sa otvorenim prozorima, plafonskim ventilatorom i obaveznim mrežama za insekte. Kupatilo je obično napolju, bez krova, a burei generalno imaju i svoje bazene. Najjeftiniji smeštaj na ostrvima ne može se naći ispod 150 dolara za noćenje po osobi, ali u ponudi je više luksuzni smeštaj – koji kreće od nekoliko hiljada dolara za noć. Ipak, u ovu cenu obično su uključeni svi obroci i brojne aktivnosti. Važno je reći i da je upoznavanje više ostrva skupa zanimacija, jer je prevoz između njih veoma skup za naše standarde.

Topli domaćini

Stanovnici ostrva poznati su po svojoj gostoprimljivosti, religioznosti i velikoj ljubavi prem ragbiju. Tokom svog boravka na Fidžiju, posetioci će imati priliku da saznaju više o tradicionalnoj kulturi i običajima, a možda dobiju i poziv da posete lokalno selo i podele piće i obrok sa lokalcima. Među najpopularnijim suvenirima koje turisti kupuju su ratničke palice i „kanibalističke viljuške“ od rezbarenog drveta. Oni su komercijalizovano podsećanje na ratničku kulturu koja je ovde vladala pre kolonizacije (od strane Britanaca). Iako značajno preuveličane, priče o staroj kanibalističkoj praksi nisu neistinite i deo su lokalnog folklora.

Ronjenje

Viti Levu je najveće ostrvo na kome živi 80% populacije od ispod milion stanovnika. Ostatak zemlje još uvek nije načet urbanizacijom i netaknuta priroda i zaštićeni grebeni mogu se naći širom arhipelaga. Kristalno čista voda Južnog Pacifika i više do 1.000 vrsta ribe, dovoljan su razlog za posetu, a gotovo svaki rizort se može pohvaliti sa više prvoklasnih obližnjih lokacija za ronjenje, iako je potrebna prethodna sertifikacija, koju posetioci mogu dobiti na ostrvima.

Gastronomija

Ono čemu ronioci mogu da se dive u vodama oko ostrva završi kao vrhunski pripremljen svež obrok na njihovom tanjiru. Riba i plodovi mora glavna su hrana na Fidžiju, a služe se i sirovi. Nacionalno jelo kokodo je riba mahi-mahi marinirana u kokosovom mleku i limeti, sa lukom i paradajzom. Takođe su popularni jastozi, krabe i tunjevina, ali i svinjetina i piletina.​

Čuveni spa centri

Rizorti Fidžija čuveni su zbog svojih spa centara, koji u svojim tretmanima koriste najkvalitetnije lokalne sastojke kao što su ulja, voće, so i pesak. Fidži je posebno popularan kao destinacija za medeni mesec za bogate i slavne, pa postoje brojni riozrti koji nude spa i wellness pakete za parove. Među poznatim spa centrima su Spa & Sanctuary (Namale Resort), Mandara Spa (Westin Denarau Island Resort & Spa) i Jungle Spa (Qamea Resort).

Golf

Budući da je popularna destinacija za bogate i slavne, podrazumeva se da Fidži ima i dobre golf terene. Zapravo, na Viti Levuu se nalaze čak tri profesionalna takmičarska terena. Najpoznatiji od njih je Natadola Bay Championship Golf Course. Atraktivni su kako zbog kvaliteta terena, tako i zbog egozitčnog okruženja u kome su smešteni.

Plaže

Većina ostrva na Fidžiju može se pohvaliti plažama sa sitnim belim peskom i brojnim mirnim lagunama. Među najpoznatijim su plaže arhipelaga Yasawa. Mnogi rizorti svojim gostima obezbeđuju piknike na usamljena ostrvca sa nestvarnim plažama, na kojima će sami provesti dan. Rizorti im obezbeđuju prevoz, sunocbrane i ležaljke, opremu za ronjenje i portabilni frižider napunjen hranom i pićem, a zatim dolaze po njih u dogovoreno vreme.

Adrenalinske avanture

Fidži ipak nije samo romantična destinacija za zaljubljene parove na medenom mesecu. Među brojnim adrenalinskim avanturama najpoznatije su rafting rekom Navuom i safari na reci Sigatoka. Ljubitelji šetnji mogu da istraže staze do vodopada na ostrvu Taveuni i po divljini ostrva Kadavu. Na ostrvima ima mnogo mogućnosti za hajking, biciklizam, surfovanje i parasailing. Veoma je popularno i hranjenje ajkula.

Lokalna kultura

Osim autohtonog stanovništva Fidžija, koje je ponosno na svoju melanezijsku i u manjoj meri polinežansku kulturu, na ostrvima skoro trećinu populacije čine potomci Indijaca koje su Britanci ovde naselili u 19. veku kao poslugu i jeftinu radnu snagu. Danas su oni integrisani u društvo i čine deo šarenog lokalnog mozaika. Među zanimljive običaje spadaju kava ceremonija – ispijanje pića kava koje ima blagi smirujući efekat, i ritmični ples meke.

Pročitajte više o destinacijama Francuske Polinezije i o američkoj „Aloha“ državi, Havajima. Saznajte zašto su Kukova Ostrva skriveni dragulj Pacifika.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
81Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *