Destinacije – „Gorki mesec“ - Pariz, i u dobru i u zlu – Travel Magazine

„Gorki mesec“ – Pariz, i u dobru i u zlu

„Gorki mesec“ – Pariz, i u dobru i u zlu

„Gorki mesec“ („Bitter Moon“, 1992) je priča o strasti i okrutnosti, priča o Parizu, o dobru i o zlu. Nastao je po romanu „Lunes de fiel“ francuskog pisca Paskala Bruknera, u režiji Romana Polanskog.

Glavni protagonisti su Oskar i Mimi. Oskar je Amerikanac zaljubljen u Pariz, Hemingveja i Ficdžeralda, pisac bez ijedne objavljene knjige i ljubitelj dobrog provoda. Dane bezbrižno provodi u gradu svojih snova sve dok jednog dana, na putu od Monparnasa do Port de Lila, u autobusu na liniji 96, ne sretne Mimi.

Mimi je Francuskinja koja sav novac zarađen od konobarisanja troši na časove plesa. Privržena i iskrena osoba i, kako će se pokazati, ipak u mnogo čemu drugačija od Oskara.

Strast između njih se brzo razbuktava, traje nedeljama i mesecima, ide u jednom i u drugom pravcu, ali se ipak u jednom trenutku neumitno gasi, nakon čega priča dobija neočekivan obrt.

Glavni protagonisti filma Gorki mesec su Oskar i Mimi

Mostovi Pariza

Vrtlog događaja pokrenut egoizmom kao prokletstvom, vodiće ih od sažaljenja do ravnodušnosti i dalje, do sadizma, a u kranjem ishodu, do osvete i potpune katastrofe. Mimi je to znala. Oskar je to prekasno shvatio.

Film je poznat po provokativnim scenama koje su podigle dosta prašine i izazvale lavinu komentara i zgražavanja. Ipak, pravedno bi bilo reći da u „Gorkom mesecu“ nećete videti ništa što već niste videli u mnogim drugim filmovima pre njega, iako možda ne na takav način. Ovakva vrsta fame samo je dodatno doprinela popularnosti filma, što samo po sebi ne može da škodi, ali bilo bi krajnje pogrešno svesti ga na francusku verziju „Niskih strasti“, jer ovaj film to sigurno nije.

Film je poznat po provokativnim scenama koje su podigle dosta prašine i izazvale lavinu komentara

Obala Sene

Glumci

Oskara glumi američki glumac Piter Kojoti, savršen odabir za lik šarmantnog pisca. Ubedljivo i sa puno nijansi, Kojoti ostvaruje ulogu svog života. Francuska glumica Emanuel Sinje tumači Mimi i prava zvezda filma je upravo ona. Od zaljubljene i naivne devojke, preko očajne žene do dominantne gospodarice, zateći ćete sebe kako sve vreme navijate za nju.

panorama Napulja sa Vezuvom u pozadini
PROČITAJTE I…

Napuljske priče – „Moja genijalna prijateljica“

Oskar i Mimi će u jednom trenutku u svoj svet pokušati da uvuku Najdžela i Fionu, engleski par koji sreću na putu od Marseja ka Istanbulu.

Tumače ih Hju Grant i Kristin Skot Tomas. Grantu savršeno odgovara uloga zbunjenog i povodljivog čoveka kojem će takođe biti očitana lekcija, kao što je i Kristin Skot Tomas odličan izbor za ulogu suzdržane i elegantne supruge.

Oskara glumi američki glumac Piter Kojoti, savršen odabir za lik šarmantnog pisca

Skulpture Pariza

Scena za pamćenje

Scena u kojoj se Mimi i Oskar prvi put sreću, u autobusu na liniji 96. Ona sedi u poslednjem redu, duge, plave kose, u crvenoj haljini i belim patikama, dok Pariz protiče iza njenih leđa. Prelepo.

Dijalog o plesu i slomljenom srcu (Oskarova sadistička faza)

Mimi je ispekla ćurku da iznenadi Oskara na Dan zahvalnosti. On ne želi ni da proba. Izlazi u provod bez nje, sa svojim društvom.

Mimi: Nećeš da probaš ni malo?

Oskar: Šališ se? Previše poštujem svog zubara. Slušaj, ubuduće, zaboravi na kuvanje. Drži se onoga što znaš da radiš… To me podsetilo. Šta se desilo sa tvojim časovima plesa?

Mimi: Ples dolazi iz srca.

Oskar: Pa?

Mimi: Moje srce je slomljeno.

Bazilika Sakr Ker

Dijalog o mržnji (faza Oskarove potčinjenosti)

Mimi saopštava Oskaru da više ne može da ima decu.

Oskar: Isuse, kakvo sam đubre bio. Prezirem sebe. Mrzim sebe. Mrzim sebe više nego što ćeš ti ikada moći da me mrziš.

Mimi: Ne zavaravaj se, Oskare. Niko ne može da te mrzi više od mene.

Notr Dam

Ostale zanimljivosti

Glumica Emanuel Sinje i reditelj Roman Polanski upoznali su se u Parizu, tokom snimanja njegovog filma „Ludilo“ („Frantic“) 1988. godine, u kojem ona glumi jednu od glavnih uloga. Venčali su se godinu dana kasnije.

U vreme snimanja filma Hju Grant i Kristin Skot Tomas bili su praktično nepoznati. Oboje će se proslaviti nekoliko godina kasnije sa filmom „Četiri venčanja i sahrana“.

Podelite ovaj članak...
109Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Dok se ponovo ne steknu uslovi za neka lepa putovanja, čitajte ovakve članke, jer ćete potrošiti kvalitetno Vaše slobodno vreme, puno ćete naučiti, napraviti planove i spremno dočekati vreme za nove izazove. Svaki put probudi pozitivan osećaj i nadu, sve pohvale autoru🏆

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *