Destinacije – „Gorki mesec“ - Pariz, i u dobru i u zlu – Travel Magazine

„Gorki mesec“ – Pariz, i u dobru i u zlu

„Gorki mesec“ – Pariz, i u dobru i u zlu

Grad svetlosti

Oskar je zaljubljen u Pariz koga više nema. On prati tragove svojih književnih idola koji su u Parizu živeli 20-ih i 30-ih godina prošlog veka. Bilo je to jedinstveno vreme. Nikada se pre, a ni posle toga nije desilo da toliki broj velikih imena iz sveta umetnosti boravi u isto vreme u istom gradu. Hemingvej je u to vreme u svom stilu izjavio da se preselio u Pariz „jer tu žive najinteresantniji ljudi na svetu“. Bilo je tu pisaca, slikara, kompozitora i svih ostalih kojima je njihova sopstvena domovina postala isuviše tesna. Kol Porter, Skot Ficdžerald i Henri Miler dolaze iz Amerike, a Pablo Pikaso, Salvador Dali i Luis Bunjuel iz Španije. iz Irske je došao Džejms Džojs, iz Italije Amedeo Modiljani, a iz Rusije Igor Stravinski. Svi oni, i mnogi drugi, želeli su da budu u umetničkom centru sveta, tamo odakle sve počinje.

Ono što je manje poznato je da je život u Parizu u to vreme bio prilično jeftin, posebno za Amerikance, budući da je Francuska tek izašla iz rata koji je razorio celu Evropu. Dodatno, u samoj Americi je u to vreme na snazi bila prohibicija, koja je značila zabranu proizvodnje, distribucije i prodaje alkohola, čime su ljubitelji dobre kapljice poput Hemingveja bili dodatno motivisani.

PROČITAJTE I…

Buenos Ajres, ljubav, zločin i osveta: „Tajna u njihovim očima“

Za kraj treba reći da se i sam reditelj filma svrstao u gore pomenutu grupu kad je 1978. godine doneo odluku da se trajno preseli u Pariz. To je još jedna nit koja ga povezuje sa nesrećnim protagonistom „Gorkog meseca“.

Opera Garnije

Pariz

Sa Oskarovog prozora vidi se ceo grad kao na dlanu, sa Ajfelovim tornjem u daljini. U filmu ćete još videti Notr Dam u nekoliko ključnih scena, pariske ulice, po suncu i po kiši.

Kad smo već kod kiše, ona je vrlo česta pojava u ovom gradu. Istina, ekstremna hladnoća i ekstremna vrućina nisu mu svojstveni, ali zato kiša jeste. Posebno je ona blaga vrlo uobičajena, iznenada počinje, kao što iznenada i prestaje. U svakom slučaju, dok god ne lije kao iz kabla, Parižani će se praviti da se ništa ne dešava, što znači da im neće pasti na pamet da otvore kišobran, a vas će, ako ste u njihovom društu, ubeđivati da na kišu ne treba uopšte obraćati pažnju.

a Oskarovog prozora vidi se ceo grad kao na dlanu, sa Ajfelovim tornjem u daljini

Ajfelov toranj

Šampanjac, vina i sirevi

Ono što ćete primetiti za stolom u domu Parižana, ako budete u situaciji da vas neko od njih ugosti, je nekoliko različitih vrsta vina tokom večere i, vrlo često, šampanjac koji piju u većim količinama i češće nego što smo ovde navikli. Piva uglavnom na stolu nema, barem ne uveče. Na kraju večere, kruži oval sa različitim vrstama odličnih – sireva. Uz njih se nastavlja pijuckanje kvalitetnog vina i priča o svemu i svačemu, sve do kasno u noć.

Pogled sa Ajfelovog tornja

Arhitektura grada

Pariz ima zaista težak zadatak da zadivi posetioce koji su sve njegove znamenitosti već toliko puta videli u filmovima, serijama i reklamama. Ajfelov toranj, Trijumfalna kapija, Luvr, Notr Dam, sve to već znate. Ipak, i na svu sreću, gledati na ekranu je jedno, a biti na ulicama Pariza nešto sasvim drugo. Široke avenije i male ulice, potkrovlja i kafei, luksuzni hoteli i restorani i pre svega – sklad. Arhitektonska harmonija koja navodi na pomisao o savršenom gradu. Uz sve to, cveće, miris francuskog peciva i melodija prelepog francuskog jezika.

Pariz ima zaista težak zadatak da zadivi posetioce koji su sve njegove znamenitosti već toliko puta videli u filmovima, serijama i reklamama

Trijumfalna kapija

Diznilend

Te 1992. godine kada se „Gorki mesec“ pojavio u francuskim bioskopima, jedan drugi događaj odjeknuo je u Parizu. Otvoren je prvi i jedini Diznilend u Evropi. Treba biti iskren pa reći da roditelji uživaju više od dece, a da su deca potpuno ushićena. Tu su i parovi, tinejdžeri, stari i mladi. Sve njih zajedno osoblje Diznilenda jedva izbacuje napolje, kad uveče dođe vreme da se park zatvori.

Te 1992. godine kada se „Gorki mesec“ pojavio u francuskim bioskopima, jedan drugi događaj odjeknuo je u Parizu. Otvoren je prvi i jedini Diznilend u Evropi

Najsrećnije mesto na svetu

Pariz na filmu

Nikita (La Femme Nikita, 1990)

Obavezan film kad je Pariz u pitanju. Posebno ako vas zanima kako francuska tajna služba vrbuje ljude sa kriminalnom prošlošću, kako ih obučava i kako ih na kraju koristi. Još na to dodajte da je predmet njihove obrade jedna devojka. Odličan film Lika Besona koji mu je doneo svetsku popularnost.

Čudesna sudbina Ameli Pulen (Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, 2001)

Originalan i duhovit scenario, vrhunska režija, sjajna glumačka ekipa i fenomenalna muzika koja je nastavila da živi svoj život i nakon filma. Film je prepun malih i velikih smicalica, kreativnih i dotad neviđenih rešenja, a Pariz je prikazan u svom punom sjaju. Izuzetan film u svakom smislu.

Rue de Rivoli

Nedodirljivi (Intouchables, 2011)

Filip je bogat čovek prikovan za kolica. Iz nekog razloga, među gomilom kvalifikovanih kandidata za pomoć u nezi, bira Senegalca koji ne ispunjava ni jedan uslov, osim što ga zasmejava. Njih dvojica će pomoći jedan drugom da svoje živote obogate na više načina. Film počinje sumanutom jurnjavom ulicama ovog čudesnog grada.

Autor teksta i fotografija: Milan Todorović

Podelite ovaj članak...
109Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Dok se ponovo ne steknu uslovi za neka lepa putovanja, čitajte ovakve članke, jer ćete potrošiti kvalitetno Vaše slobodno vreme, puno ćete naučiti, napraviti planove i spremno dočekati vreme za nove izazove. Svaki put probudi pozitivan osećaj i nadu, sve pohvale autoru🏆

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *