Destinacije – Gradovi u Nemačkoj koje morate posetiti – Travel Magazine

Gradovi u Nemačkoj koje morate posetiti

Gradovi u Nemačkoj koje morate posetiti

Nemačka krije bezbroj destinacija koje vredi posetiti, od zanimljivih ulica Berlina do prelepih dvoraca u Baden Virtembergu.

Predstavljamo vam neke od najprivlačnijih gradova, i to ne samo one veće i dobro poznate, već i manje gradove koji odišu svojim jedinstvenim šarmom.

Berlin

Može izgledati sasvim prirodno da se prestonica zemlje nađe na prvom mestu. Međutim, i pored toga što možda nije najčarobniji i najlepši grad u Nemačkoj, Berlin ima dušu. To je intrigantan grad sa svojom živopisnom tradicijom paralelne potkulture i načinom života koji je u suprotnosti s ostatkom Nemačke. Grad je prepun umetnika, a na sve strane se nalaze zanimljivi primeri ulične umetnosti. U Berlinu se nalazi i Tempelhofer Feld, najveći otvoreni prostor na svetu, čija veličina od 355 hektara zauzima prostor nekadašnjeg aerodroma Tempelhof. Ako preferirate noćni život, na pravom ste mestu jer se tokom svih 7 dana u nedelji događaji smenjuju na mnogobrojnim lokacijama širom grada.

Potsdam

Na samom obodu Berlina nalazi se grad Potsdam. Veliki deo grada uvršten je u listu svetske baštine UNESCO-a. U njemu se nalazi dvorac Sansusi, koga mnogi nazivaju i nemački Versaj. Ceo grad je prepun nemačke istorije, jer su upravo ovde živeli nemački kraljevi i carevi sve do 20. veka. Tri originalne gradske kapije, od ukupno 5 koliko ih je izgrađeno, još uvek su u funkciji. Zanimljivo je da Potsdam ima neke jedinstvene četvrti, poput holandske i ruske, čija istorija nije nemačka. Ulice u holandskim četvrtima načičkane su kućama obloženim ciglama u holandskom stilu iz 18. veka. Drvene kuće iz kvarta Ruski grad pružiće vam osećaj kao da ste privremeno zakoračili van Nemačke. Poseta Potsdamu će se pretvoriti u šarmantno putovanje, bilo da u njemu provedete samo jedan dan ili ceo vikend.

Na samom obodu Berlina nalazi se grad Potsdam. Veliki deo grada uvršten je u listu svetske baštine UNESCO-a

Foto: neufal54 from Pixabay

Štutgart

Štutgart je rasut po brdima od kojih su neka prekrivena vinogradima i okružen dolinama oko reke Nekar. Šlosplac je centralna tačka grada, okružen zgradama koje potiču iz vremena kad je Štutgart bio vojvodska i kraljevska prestonica. Ovaj ogromni otvoreni prostor je dobro iskorišćen pa su njegovi zeleni travnjaci popularno mesto za odmor, naročito tokom leta. Tokom božićnih praznika trg postaje božićni market, sa minijaturnim selom, zabavnim parkom i klizalištem.

Štutgarski televizijski toranj visine 217 metara je 1956. godine bio prva telekomunikaciona kula na svetu koja je izgrađena od armiranog betona te je postao prototip ostalim objektima širom sveta. Dodatne atrakcije su vidikovac i restorani sa sjajnim pogledima koji se pružaju na sam grad i dolinu reke Nekar. Druga zanimljiva turistička atrakcija na obodu grada, sa predivnim pogledima, je Birkenkopf, veštačko brdo visoko 511 metara, sagrađeno posle Drugog svetskog rata i to u potpunosti od ruševina uništenih zgrada. Pomisao da stojite na ruševinama ratom razorenog grada dok gledate novi koji se dizao iz pepela odlična je prilika da se razmisli o strahotama koje rat sa sobom nosi.

U Štutgartu je nastao automobil i to zahvaljujući prolazaču Karlu Bencu (Karl Benz) i industrijalacu Gotlibu Dajmleru (Gottlieb Daimler). Za ljubitelje automobila marke Porše (Porsche) i Mercedes poseta Štutgartu je poput hodočašća jer će uživati u obilasku fabrika i muzeja posvećenim ovim legendarnim brendovima. Kao i sam grad Štutgart, i njegova okolina pleni savršenim mestima za magično putovanje u bilo koje doba godine. Savezna pokrajina Baden Virtemberg je jedinstvena zahvaljujući dvorcima, vodopadima (među kojima je najpoznatiji Urah), poznatoj Crnoj šumi (Schwarzwald) gde se, između ostalog, nalazi i izvor reke Dunav, i ukusnoj hrani.

Hamburg

Smešten na reci Labi, na samom severu, grad Hamburg je drugi po veličini u Nemačkoj. Jedinstven spoj moderne i klasične arhitekture glavno je obeležje Hamburga, a umnogome podseća na Pariz i London. Mala ostrva presecaju reku Labu stvarajući na stotine kanala, koji podsećaju na Veneciju i Amsterdam, uske kuće na vodi poređane su u nizove, a nad krovovima su vidljivi visoki tornjevi sa satovima. Predlažemo vam da istražite kvart HafenSiti, novi urbani deo grada koji se nalazi na lokaciji bivše luke Hamburg. Tu se nalazi i istorijski deo Špajherštat (Speicherstadt) koji se nalazi na listi svetske baštine UNESCO-a. Moderna zgrada filharmonije “Elba” jedinstvena je po tome što je publika raspoređena u pun krug oko bine. Pogledajte uličnu umetnost u četvrtima Šance (Schanze) i Karolinenfirtel (Karolinenviertel) ili prošetajte nedeljom ujutru ribljom pijacom na obali reke Labe.

Smešten na reci Labi, na samom severu, grad Hamburg je drugi po veličini u Nemačkoj. Jedinstven spoj moderne i klasične arhitekture glavno je obeležje Hamburga, a umnogome podseća na Pariz i London

Foto: Karsten Bergmann from Pixabay

Bad Šandau

Bad Šandau je šarmantan gradić na periferiji Saksonske Švajcarske, nacionalnog parka koji zapravo i nije blizu Švajcarske već se nalazi na granici sa Češkom Republikom. Za park su karakteristične oštre kamene formacije nastale vodenom erozijom pored kojih protiče reka Laba. Ovde možete naći jednodnevne i višednevne planinarske ture kao i mogućnosti za penjanje po stenama. Čuveni kameni most Bastei iz 1851. godine je još jedno mesto koje vredi videti u ovom nacionalnom parku. Gradić Bad Šandau, sa svega 3.000 stanovnika, je idealno mesto za boravak dok istražujete ovaj region.

Libek

Sa tradicijom dugom 850 godina, Libek (Lübeck) je šarmantan gradić od crvene cigle sa malenim vijugavim ulicama na severu Nemačke. Holstentor je nekadašnja kapija grada koja pomalo liči na mini dvorac sa dve ogromne cilindrične kule, a na listi je svetske baštine UNESCO-a. Šetnju i istraživanje grada možete nastaviti posetom crkvi Marienkirhe. Njena izgradnja je trajala čitav vek, između 1250. i 1350. godine. Posetite muzejsku četvrt Svete Ane da biste videli brojna nemačka umetnička dela. Ako se popnete na kulu crkve Svetog Petra pružiće vam se fenomenalan pogled na ceo grad. Nemojte zaboraviti da probate marcipan, jer je baš u Libeku nastala ova poslastica sa slatkim bademom, koja ovde ima i svoj muzej (Niederegger Marzipan Museum), a logično je i da ga možete kupiti u prodavnicama širom grada.

Sa tradicijom dugom 850 godina, Libek (Lübeck) je šarmantan gradić od crvene cigle sa malenim vijugavim ulicama na severu Nemačke

Foto: mareneinfeldt from Pixabay

Rostok

Grad Rostok nalazi se samom severu Nemačke, na ušću reke Varnov u Baltičko more. Rostok je dom najstarijeg i najvećeg univerziteta u severnoj Evropi, a prepoznatljiv je po svojim živopisnim kućama od cigala i gotskoj arhitekturi. U crkvi Svete Marije koja potiče iz 14. veka obavezno pogledajte jedinstveni astronomski sat i prelepe vitraže. Prošetajte se glavnom ulicom (Kropeliner Strasse). Pogledajte dela holandskih umetnika u istorijskom muzeju i zanimljivu, u roze obojenu, gradsku skupštinu izgrađenu 1270. godine u baroknom stilu. Obavezno završite razgledanje nemačkim pivom i kobasicama.

Štralzund

Na baltičkoj obali Nemačke, 75 kilometara od Rostoka, nalazi se istorijski grad Štralzund iz 13. veka. I on je svoje mesto našao na listi UNESCO-ve svetske baštine. Poput obližnjih Libeka i Rostoka, grad Štralzund je poznat po gotičkoj arhitekturi od crvene cigle, čija su dva najbolja primera sedmospratna gradska skupština i crkva svete Marije. Šetajući se ulicama Štralzunda primetićete zgradu sa zakrivljenom belom fasadom koja se ne uklapa u gotičku arhitekturu. U pitanju je Oceaneum (Ozeaneum), ogromni akvarijum koji je u svojih neverovatnih 2.600.000 litara vode udomio skoro sve vrste baltičkih riba. Još jedna zanimljiva atrakcija u Štralzundu je i fabrika karata za igranje, sa svojom kolekcijom od 18. veka do današnjih dana.

Binc

Najveće nemačko ostrvo Rigen nalazi se na severoistočnoj obali Baltičkog mora i upravo ovde se nalazi Binc, staro ribarsko mesto u potpunosti posvećeno primorskom turizmu. Vile obojene u belo su raspoređene po celom ostrvu, a njihov viktorijanski stil arhitekture je ono što Binc razlikuje od ostalih mesta na obali. Brojne turiste ova destinacija podseća na ostrvo Koronado u San Dijegu, posebno zahvaljujući velelepnom hotelu na plaži. Dok ste u Bincu prošetajte se šetalištem uz more, odmarajte se zavaljeni u stolice na plaži od belog peska ili prezalogajite u nekom od odličnih restorana i tako sve do zalaska sunca, pa narednog dana sve ponovite.

Nirnberg

Nirnberg je šarmantan grad iz bajke koji se nalazi u Bavarskoj. Njegov zamak Kajzerburg je bio jedan od najznačajnijih srednjovekovnih utvrđenja. Posetioci mogu iskoristiti Zinvel toranj kao vidikovac sa koga se pruža veličanstvani pogled na ceo grad. Ne propustite da posetite Nemački nacionalni muzej koji ima više od 20.000 eksponata vezanih za nemačku istoriju i kulturu. Lepa fontana (Schöner Brunnen) iz 1385. godine nalazi se na centralnom trgu u Nirnbergu i visoka je 19 metara. Ima oblik izdužene piramide, a 40 živopisnih figura koje krase fontanu predstavljaju evanđeliste, Mojsija i sedam proroka koji tumače božije reči.

Prema legendi, skulptura fontane je zapravo naručena kao vrh kule na crkvi koja se nalazi na istom trgu. Od toga se odustalo zbog nemogućnosti da se podigne na vrh crkve.

Nirnberg čak ima i svoju posebnu vrstu kobasice pa nemojte propustiti da isprobate (Nürnberger Bratwurst) koja se proizvodi samo u ovom gradu. Nekima je naziv grada prepoznatljiv po čuvenom Nirnberškom procesu jer su baš u ovom gradu, posle Drugog svetskog rata, nacističke vođe osuđene za počinjene ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Nirnberg je šarmantan grad iz bajke koji se nalazi u Bavarskoj, čiji je zamak Kajzerburg bio jedan od najznačajnijih srednjovekovnih utvrđenja

Foto: Karl-Heinz Lüpke from Pixabay

Minhen

Glavni grad savezne pokrajine Bavarske, Minhen po svom duhu je suprotstavljen modernom Berlinu. Sem po svojoj bogatoj istoriji, najpoznatiji je i po Oktoberfestu, svetski poznatom festivalu piva sa tradicijom dugom 210 godina. Tokom 16 dana koliko traje festival, svake godine se popije 8.000.000 litara piva. Imajući ovo na umu, logično je što je Minhen prepun bašti u kojima se služi pivo, a koje lokalno stanovništvo zove “biergarten”. Zanimljivo je da najveći restoran, Hirschgarten, ima kapacitet od 8.000 mesta za sedenje.

Najpoznatija pivnica u Minhenu je “Hofbräuhaus am Platzl”, sa neverovatnom 430 godina dugom tradicijom. U Minhenu je prisutna mešavina različitih arhitektonskih stilova, od neogotske gradske kuće koja je locirana na centralnom trgu pa sve do crkve Frauenkirh sa dve kule koje su urađene u gotskom stilu. Preporučujemo vam da istražite prelepi gradski park – Englesku baštu i prostranu baroknu palatu Nimfenburg, letnjikovac starih bavarskih monarha. Ako se popnete na 90 metara visoku kulu u crkvi Svetog Petra, uživaćete u neverovatnom panoramskom pogledu na ceo grad.

Garmiš Partenkirhen

Bavarski Alpi protežu se 300 kilometara duž nemačko-austrijske granice. Cugšpice (Zugspitze) sa visinom od 3.000 metara je najviši planinski vrh u Nemačkoj. Visoke planine oduzimaju dah, a mnogi planinski gradovi koji izgledaju kao iz slikovnice smešteni su u Bavarskim Alpima. Jedan od najlepših koji treba posetiti je sigurno Garmiš Partenkirhen, koji donosi šarmantan duh stare Bavarske.

Dva grada su se ujedinila tokom zimskih Olimpijskih igara 1936. godine, a danas je to glavni skijaški centar u Alpima. Dok ste tamo, posetite jezero Ajbze (Eibsee) koje se nalazi 8 kilometara južno od Garmiš Partenkirhena. Tu ćete doživeti nenadmašan krajolik čarobne plavičaste vode i visokih planina u pozadini. U regionu se nalazi i živopisni Fisen (Füssen) u čijoj blizini se nalaze dvorci Nojšvanštajn (Neuschwanstein) i Hoenšvangau (Hohenschwangau), kao i prelepo jezero Valhenze (Walchensee).

Na samoj granici sa Austrijom nalazi se Berhtesgaden (Berchtesgaden) u istoimenom nacionalnom parku. On je izgrađen kao rođendanski poklon Hitleru 1939. godine. Iz „Orlovog gnezda“ koje se nalazi na samom vrhu planine Kelštajn sa 1.830 metara pruža se spektakularan panoramski pogled na kompletnu regiju.

Lindau

Živopisni gradovi rasuti su duž obale Bodenskog jezera na jugu Nemačke, koje se nalazi između pokrajina Bavarska i Baden Virtemberg. Jedan od takvih gradova na obali je i Lindau, na bavarskoj strani Bodenskog jezera, a sastoji se od ostrva i kopnenog dela. Lindau je odlično mesto za avanturu na otvorenom i sportove na vodi, kao i istoriju i nemačku kulturu.

Srednjovekovne kaldrmisane ulice, kompleksi vila na obali jezera, prelepe kuće i zapanjujući pogled na planine preko jezera sigurno će učiniti Lindau poželjnim mestom za obilazak. Istorijske znamenitosti uključuju živopisnu Lopovsku kulu, visine 35 metara, koja je služila kao gradski zatvor dugi niz godina. Dok su zatvorenici provodili svoje vreme razmišljajući o kazni, čuvari su mogli da uživaju u predivnom pogledu. Crkva Svetog Petra koja je stara 1.000 godina, oslikana je brojnim impresivnim freskama. Toranj Mangturm iz 12. veka je deo srednjovekovnog utvrđenja. Pregršt živopisnih zgrada u srcu ostrva pozivaju vas da dođete i otkrijete deo istorije ovog zanimljivog grada.

Živopisni gradovi rasuti su duž obale Bodenskog jezera na jugu Nemačke, koje se nalazi između pokrajina Bavarska i Baden Virtemberg

Foto: gerdmuller13 from Pixabay

Tibingen

Za mnoge najšarmanniji grad Nemačke je Tibingen, sa arhitekturom nekih davno prošlih vremena i gradskim trgom koji izgleda kao iz bajke. Mnogima se Tibingen toliko svidi da se vraćaju u njega svake godine da bi ga ponovo videli i uživali u njemu. Ovaj univerzitetski grad domaćin je jednog od najboljih božićnih marketa u Nemačkoj. Ne propustite da posetite jedinstveni ChocolART festival na kojem možete dobiti čokoladu u svim formama i oblicima koje možete zamisliti.

Keln

Grad Keln je četvrti najnaseljeniji grad u Nemačkoj, smešten na reci Rajni, koji mnogi smatraju kulturnim središtem gotske arhitekture. Jednu od najlepših katedrala, Kelnsku katedralu, godišnje poseti 6.000.000 posetilaca, što je čini najposećenijom znamenitosti u Nemačkoj.

Keln nudi pravi užitak ljubiteljima srednjovekovne arhitekture jer je za razliku od većeg dela Nemačke, koji je ubrzano obnovljen nakon Drugog svetskog rata, Keln zadržao veći deo svoje arhitekture. Ako ste ljubitelj festivala, jedan od najvećih u Evropi održava se u ovom gradu. Još od 1823. godine svakog 11. novembra Kelnski karneval počinje tačno u 11 sati i 11 minuta.

I na kraju, ne zaboravite da je ovo samo deo onoga što vam Nemačka može ponuditi. I kada obiđete sve ove destinacije, čeka vas još mnoštvo šarmantnih nemačkih gradova, poput Hajdelberga, Lajpciga, Drezdena, Frajburga i niza drugih…

Pročitajte više o nemačkim romantičnim destinacijama, o veoma unosnom božićnom turizmu u ovoj zemlji, ali i o jednoj od njenih najvećih atrakcija – zamku Nojšvanštajn.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
116Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *