Destinacije – Gran Kanarija - vodič kroz špansko popularno ostrvo – Travel Magazine

Gran Kanarija – vodič kroz špansko popularno ostrvo

Gran Kanarija – vodič kroz špansko popularno ostrvo

Šta raditi i videti tokom boravka na ostrvu

Plaže

Gran Kanarija ima toliko plaža da ćete moći svaki dan da menjate lokaciju. Od vetrovitih, peščanih dina do egzotičnog vulkanskog peska i peščanih delova obrušenih liticama, nikada se nećete umoriti od posećivanja novih plaža na ovom ostrvu.

Evo nekoliko najboljih:

Za egzotične zalaske sunca i peščane dine: plaža Maspalomas
Za porodice, sa plitkim ulazom u vodu i bez vetra: Playas de Portoriko, Mogan ili Amadores

Za vulkansku avanturu: Plaja del Ambar
Za crni pesak: Risco Beach
Za zlatni pesak: plaža Guigui
Za lokalne vibracije i ronjenje na dah: Sardina del Norte
Za stene: El Confital
Za gradsku vrevu: Las Canteras
Za sve turističke pogodnosti: Plaja del Ingles

10 najlepsih plaza Spanije
PROČITAJTE I…

10 najlepših plaža Španije

Avanturistički izleti

Gran Kanarija nudi bezbroj izleta za one koji vole da se osame i prepuste prirodnim lepotama ostrva. Počnite sa posetom parku Tamadaba na severozapadu ostrva. Jedan od vrhunaca parka je Charco Azul. Iako se prevodi kao Modra lokva, to je zapravo vodopad okružen kamenom do kojeg se može doći kratkim pešačenjem. Obavezno posetite obližnje litice El Lomo.

Druga mogućnost za planinarenje je ruralni park Nublo, gde možete videti čuveni Roque Nublo, stenu formiranu vulkanskom erupcijom. U blizini možete uočiti druge kultne stenske formacije poput Roque del Fraile i La Rana. Iskusni planinari takođe mogu preći jednu od najviših tačaka na ostrvu, Pico de las Nieves.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marcelo Hister (@hister20)

Ukoliko ste ronilac ali početnik, uputite se ka Moganu. Ovo područje bez vetra često ima idealne uslove za ronjenje s maskom. Iskusni ronioci trebalo bi da krenu dalje ka severu do Sardinije del Norte.

Surferi se takođe mogu podeliti u dve kategorije: iskusni surferi treba da se zapute na severnu obalu u blizini Las Palmasa, gde talasi mogu dostići i do pet metara. Početnici surferi imaće daleko više uspeha sa mirnijim južnim talasima oko Maspalomasa, koji obično dosežu i do dva metra.

Noćni život

Iako je Covid-19 privremeno pauzirao noćni život, verujemo da će se zabavna scena Gran Kanarije jednog dana vratiti u punoj snazi. Scena zabave na ostrvu koncentrisana je u nekoliko glavnih područja: u glavnom gradu Las Palmasu, Maspalomasu, Plaji del Ingles i Melonerasu.

Ovde se nalazi ogroman izbor noćnih klubova, barova i pabova, savremenih vinskih, tapas barova, te priličan broj LGBT mesta.

Porodična zabava

Ovo ostrvo je jednako sjajno za porodice kao i za parove, grupe prijatelja i samostalne putnike. Neke od najboljih plaža na ostrvu idealne su za porodice sa malom decom, a postoji mnogo aktivnosti savršenih za grupe, poput izleta za posmatranje delfina ili kitova, jahanje kamila i mesta kao što su Holiday World, Aqualand i Angry Birds Activity Park. Sva mesta se nalaze u Maspalomasu.

Šta jesti i piti

Postoji nekoliko mesta koje ne smete da propustite. Jedno od njih je fabrika ruma Arehucas. Posetite, obiđite i degustirajte njihov specijalitet – rum sa medom. Još jedno ključno mesto na vašem degustacijskom putovanju ostrvom trebalo bi da bude Bodega Berrazales, gde možete uživati u vinima i kafi. U stvari, to je jedina preostala plantaža kafe koja je ostala na Kanarskim ostrvima – i u celoj Evropi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laurence Labeyrie (@labeylo)

Ukoliko niste vegan, obavezno probajte Cerdo Negro Canario, čuvenu crnu svinjetinu. Iako mnogi restorana imaju pomenut specijalitet u meniju, vrlo mali broj restorana nudi pravu stvar, odnosno svinjetinu koja je bila posebno uhranjena. Zato vam savetujemo da je probate u restoranu Granja El Tio Isidro.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
515Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *