Destinacije – Gruzija - zemlja vina i ljubavi – Travel Magazine

Gruzija – zemlja vina i ljubavi

Gruzija – zemlja vina i ljubavi

Iako na granici između istočne Evrope i jugizapadne Azije, u kulturnom i geopolitičkom smislu Gruzija se smatra delom evropskog kontinenta.

Glavni grad ove kavkaske zemlje je Tbilisi, a većinu populacije čine Gruzini, koji pretežno pripadaju gruzinskoj pravoslavnoj crkvi. Zanimljivost je da je teritorija današnje Gruzije bila pod vlašću Rimljana, zbog čega se ovde brzo raširilo hrišćanstvo. Gruzija je posle Jermenije, druga zemlja na svetu koja je usvojila hrišćanstvo kao državnu religiju (327. godine).

Na zapadu Gruzija izlazi na Crno more, u dužini od 310km, a njenim reljefom dominiraju planinski lanci Velikog i Malog Kavkaza.

Ova zemlja i dalje je uglavnom ispod radara komercijalnog turizma, a mnogi se čak pitaju da li je poseta Gruziji bezbedna.

Gastronomija

Putovanje u Gruziju je potpuno bezbedno za turiste. Glavni savet koji iz ove zemlje upućuju stranim posetiocima je da ponesu udobnu široku odeću, jer se zahvaljujući neverovatno ukusnim specijalitetima niko još iz Gruzije nije kući vratio bez bar nekoliko kilograma viška. A osim što je kuhinja ove bivše sovjetske republike neodoljiv spoj evropskih i azijskih uticaja, ona se služi u izuzetno obilnim porcijama. Reč koja označava gruzijski obrok je supra, što se bukvalno može prevesti kao „gozba“. Narodna izreka kaže da je „gost dar od Boga„, što znači da se gostoprimstvo ovde podrazumeva, a u velikoj meri se izražava preko hrane.

U mnogim restoranima konobari će poslužavnike sa hranom servirati jedne na druge, jer na stolu jednostavno nema dovoljno mesta za sva jela. Tradicionalni hleb se i dalje pravi u pećima od opeke, uz jela se služe brojne salate od svežeg povrća, a na trpezi su najčešće pite sa sirom i mesom, kobasice i više vrsta punjenih testenina. I uvek će vas pitati – da li biste želeli još nešto?

Vinarstvo

U restoranima nemojte propustiti da isprobate neko od lokalnih vina. Vinarstvo je veoma zastupljeno, a zemlja se smatra mestom na kome je vino rođeno – budući da postoje dokazi o pravljenju ovog pića još pre 8.000 godina. Širom zemlje postoji preko 500 varijeteta grožđa, a vinari vino prave i tradicionalnim i savremenim tehnikama. Mnoga su organska, ali sva su izvrsnog ukusa i kvaliteta.

Još jedna zanimljivost – Signahi je poznat kao grad vina i ljubavi, budući da u njemu postoji veliki broj malih vinarija, a gradski matičar je dostupan za venčanja 24h dnevno. Inače, ovaj drevni gradić u regiji Kaheti je popularna turistička destinacija ne samo zbog vina, već i zbog živopisnih okolnih pejzaža i očuvane tradicionalne arhitekture.

Ostale atrakcije

Vina i gastronomija su dva glavna razloga za povećanje broja turista. Samo tokom prošle godine broj turista je udvostručio u odnosu na prethodnu godinu. Ali daleko od toga da Gruzija nema ništa više da ponudi. Visoki Kavkaz obiluje prelepim pejzažima, vidikovcima, tradicionalnim selima i starim crkvama. Ovu oblast možete upoznati tokom nezaboravne hajking ture. Ima više poznatih termalnih izvora, posebno u blizini parka Borjomi.

Tbilisi

Naravno, glavna turistička destinacija zemlje je Tbilisi. Grad koji je tokom istorije uništavan 27 puta i svaki put se ponovo dizao iz ruševina. Danas je kosmopolitska prestonica. Savremena arhitektura i tradicionalna istorijska zdanja mogu se videti obe strane reke Kure. Moderni kafei i barovi mogu se naći na svakom koraku. Obavezno treba obići Stari grad, tvrđavu Narikala i crkvu Ančiškati iz 6. veka. Na buvljoj pijaci koja se održava subotom, mogu se naći brojni unikatni suveniri iz sovjetskog perioda, ali i tradicionalno posuđe i nakit. U trendi distriktu Plekanov, duž avenije Agmašenbeli nižu se lepa stara zdanja. U nekadašnjoj sovjetskoj fabrici trikotaže danas su brojni hipsterski kafei, barovi i umetnički ateljei i radionice.

Pročitajte detaljni vodič za Tbilisi. Upoznajte i Baku – grad plamtećeg razvoja, i Jerevan – prestonicu sa pogledom na Ararat.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
66Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *