Destinacije – Hajdelberg - bajkoviti grad Nemačke – Travel Magazine

Hajdelberg – bajkoviti grad Nemačke

Hajdelberg – bajkoviti grad Nemačke

Hajdelberg je jedan od retkih gradova u Nemačkoj pošteđen bombardovanja tokom ratova. Njegova srednjovjekovna arhitektura, reka Nekar i dvorac, i danas oduševljavaju brojne turiste i stručnjake. Reč je o petom po veličini gradu u pokrajini Baden-Virtemberg, piše National Geographic Srbija.

Hajdelberg – jedan je od značajnijih kulturnih i finansijskih centara u Evropi

Grad je opevan u mnogim pesmama, a univerziteti s dugogodišnjom istorijom, kao i sektori nauke, medicine i mašinstva, Hajdelberg stavljaju u poziciju jednog od prepoznatljivih centara u Evropi.

Hajdelberg centar

Foto: Michael Gaida from Pixabay

Dokazi o naseljenosti ovog područja sežu do davne praistorije, što se vidi u otkriću poznatog hajdelberškog čoveka 1907. godine u blizini Hajdelberga, fosila ljudske donje vilice stare oko 600 hiljada godina, koja je pripadala ljudskim precima odnosno homo erektusu, što je najraniji dokaz ljudskog postojanja u Evropi.

PROČITAJTE I…

Najlepše od Nemačke

U 5. veku p.n.e. u ovom području Kelti su izgradili zaštitno utvrđenje – hram za molitvu, na Hajligenbergu ili Brdu svetaca, koje i danas postoji. Skoro 200 godina kasnije, Kelti su iz neobjašnjenih razloga, napustili tvrđavu da bi je 40. godine osvojili Rimljani te u nju smestili 24. rimsku kohortu i 2. sirenašku kohortu (libijska pokrajina Sirena). Kasnije su Rimljani napravili i održavali kastrum i signalni toranj na obali reke Nekar, preko koje su napravili drveni most. Prva civilna naselja su počela da se razvijaju pod zaštitom kampa. Rimljani su ovde ostali do 260. godine, kada tvrđavu zauzimaju germanska plemena.

Temelji današnjeg Hajdelberga nastali su u 5. veku, da bi već 769. prvi put bilo pomenuto selo Berghajm (doslovno Kuća na brdu). Danas se Berghajm nalazi u središtu modernog Hajdelberga.

Reka Nekar i dvorac Hajdelberg

Na delu reke Nekar, koja grad deli na stari i novi deo, izgrađeni su mnogi mostovi, među kojima treba izdvojiti most Karl-Teodor, dug 200, a širok sedam metara. Ovaj most, jedan je od simbola grada.

Reka Nekar Hajdelberg

Foto: rperucho from Pixabay

Dvorac Hajdelberg, smešten na uzvišenju, jedna je od omiljenih destinacija mnogih turista. Stil u kojem je izgrađen dvorac je mešavina gotike i renesanse. Izborni knez Rupret III je podigao prvu tipičnu građevinu u unutrašnjem dvorištu kao kraljevsku rezidenciju. Zgrada je bila podeljena na prizemlje zidano od kamena i gornje spratove od drveta. Druga kraljevska zgrada se nalazila nasuprot Rupretove – kraljevska dvorana sa fontanom. Postoje predanja koja kažu da je izborni knez Filip naredio da se pri gradnji dvorane ugrade stubovi koji su navodno bili iz srušene palate Karla Velikog.

PROČITAJTE I…

Nojšvanštajn – nemački zamak iz bajke

U 16. i 17. veku izborni knezovi su dodali još dve kraljevske građevine u dvorac i od njega načinili palatu. Dve građevine koje dominiraju palatom na istočnoj i severnoj strani su izgrađene za vreme vladavine Otajnriha i Fridriha IV. Pod vlašću Fridriha V izgrađena je glavna zgrada na zapadnoj strani palate koja se naziva „engleska zgrada“.

Zamak Hajdelberg

Foto: Heidelbergerin from Pixabay

Zdanje, čija je gradnja počela u 13. veku, i danas arhitekturom oduševljava posetioce i mnoge stručnjake.

Hajdelberg je bio središte epohe romantizma u Nemačkoj. Tu je delovao čuveni krug pesnika poput Jozefa fon Ajhendorfa, Jozefa fon Geresa, Arnima i Klemensa Brentana. Kao ostavština ovog perioda smatra se i „Aleja filozofa“, panoramsko šetalište izvan grada, u blizini Hajligenberga. Interesovanje za grad pokazivali su mnogi mislioci, među kojima su Johan Volfgang Gete, Fridrih Hegel, Maks Veber i drugi.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
350Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *