Destinacije – Ibica, Majorka ili Menorka - kako da odaberete najbolje Balearsko ostrvo za sebe? – Travel Magazine

Ibica, Majorka ili Menorka – kako da odaberete najbolje Balearsko ostrvo za sebe?

Ibica, Majorka ili Menorka – kako da odaberete najbolje Balearsko ostrvo za sebe?

Popularna Majorka, party Ibica, spokojna Menorka, boho-šik Formentera i raj prirode Kabrera. Balearska ostrva odavno su top destinacije ne samo za britanske putnike, već i za sve zaljubljenike u rajske predele, tirkizne boje mora i više od 300 sunčanih dana godišnje.

Ali ono što možda ne znate je da svako od ovih ostrva ima vrlo izražene karakteristike i mesta koja vam mogu ponuditi različita iskustva o odmoru. Svakako je bitno da razmislite šta biste želeli od putovanja na neko od Balearskih ostrva. Da li idete tamo na medeni mesec, putovanje sa najboljim drugaricama, odmor sa malom decom? Solo putovanje? Ili pak planirate da istražujete ruralna mesta ili uživate u  noćnom životu? Evo male pomoći u vidu kratkog vodiča kroz sva ostrva

Pogledajte top 10 španskih plaža, kao i kojih 5 država EU zavisi najviše od turizma. Saznajte i kako da izaberete najbolje Kanarsko ostrvo za sebe.

Majorka

Najbolje za: putnike srednjeg i luksuznog budžeta, ljubitelje all inclusive aranžmana, i one koji vole plaže, ali i istraživanje sela i atrakcija.

Kada ići: Majorka je jedino Balearsko ostrvo koje zaista želite da posetite tokom cele godine. Najbolje vreme za posetu su svakako period od aprila do maja i od septembra do oktobra. Leti je velika gužva, ali idealno za ljubitelje sunčanja. Iako kasna jesen, zima i rano proleće možda nemaju zagarantovano sunce i tople temperature, mnoga mesta na ostrvu, posebno Palma, još uvek nude pregršt aktivnosti a možda ćete imati sreće i sa vremenom. Uskršnja nedelja ima neverovatne proslave, dok je u februaru Karneval. Palma na Majorci je dom brojnih muzeja, a ostrvo ima više od 70 vinarija.

Vajb: Šarm Majorke je što ima ponešto za svakoga. Oni kojima je dosadno na plaži mogu posetiti jedan od retkih evropskih kružnih dvoraca, gotički zamak Bellver iz 14. veka. Različiti pećinski sistemi, poput pećina Drach, omogućavaju posetiocima da pobegnu od vrelog sunca u zamenu za podzemne stalagmite i jezera. Brojna sela, poput Pollence, koje sadrži kameni rimski most, ili ti primorskog sela Santani, zatim čarobnog gradića Valldemosa (jedno od najviših sela na Majorci), nude mnogo istraživanja i uživanja. Planinarske staze i vidikovci raštrkani su po ostrvu, ali posebna preporuka je klisura Torrent de Pareis.

Početnici će možda više voleti dvočasovno putovanje do dvorca na vrhu planine Puig d’Alaro iz grada Alaro. Cap Formentor, poznat kao „mesto susreta vetrova“, je poluostrvo sa svetionikom sa liticama sa dramatičnim, panoramskim pogledom. Naravno, tu su i čarobne, nezaboravne plaže i skrivene uvale po celom ostrvu. Plaža Formentor deo je poluostrva Cap Formentor, a mala uvala Tuent je šljunčana, ali izuzetno prelepa.

Ibica

Najbolje za: grupe, putovanja sa drugaricama, mlade parove, one koji žele trend scenu koktela, hrane i fitnesa.

Kada ići: Oni koji žele da dožive epsku zabavu Ibice trebalo bi da razmotre veoma važne datume tokom maja i septembra. Tada se na Ibici održavaju zabave na otvorenom, koje označavaju početak i kraj klupske sezone. Imajte na umu da će privlačnost ovog ostrva ove godine biti veoma različita. Zahvaljujući koronavirusu, doza noćnog života biće znatno smanjena. Noćni klubovi neće raditi ovog leta, dok će beach barovi raditi sa ograničenim kapacitetom uz socijalno distanciranje i novo radno vreme.

Vajb: Mlađe grupe bi trebale da planiraju da budu stacionirane u San Antoniju, gde ima dosta barova, klubova na plaži koji nude i prelepe zalaske sunca, uz društveno distanciranu zabavu. Iako će mnogi veći klubovi ostati zatvoreni, područje Eivisse je mesto gde se održavaju najveće žurke. Barovi na otvorenom O Beach i Ibiza Rocks, otvaraju se od 1. jula uz poseban režim rada. Ali Ibica je poslednjih godina evoluirala i nije više samo party ostrvo. Ibica danas nudi puno novih održivih restorana koji nude sveže voćne sokove i veganske doručke. Časovi joge i meditacije često se održavaju širom ostrva, a ostrvska spa scena polako raste.

Ibica više nije samo za ljude koji žele da se opijajuna zabavama, već je i za putnike koji žele zdrav odmor. I nije iznenađujuće da nova generacija kul dece koja želi da se zabavlja noću a zdravo jede danju, koristi Ibicin novi imidž. Najbolji lek protiv mamurluka je smoothie Vitamin C i joga buđenje (bar na Ibici). Za dozu kulture i istorije, Ibica ima da ponudi stari grad sa belim krovovima koji je divan za istraživanje kada sunčana toplota stegne. Lutajte zavojitim ulicama i proverite zanatske pijace. I baš kao i na ostalim balearskim destinacijama, na ulicama se mogu naći zadivljujuće uvale na plažama.

Menorka

Najbolje za: porodice, mladence, putnike koji žele da praktikuju društveno distanciranje i uživaju u dobroj hrani.

Kada ići: Najbolje je da je posetite između aprila i oktobra. Menorka je ostrvo koje daleko manje gostiju primi od Ibice i Majorke pa su hoteli, restorani i atrakcije van sezone prilično zatvoreni.

Vajb: Menorka je ostrvo na koje se često zaboravlja umesto šik Ibize i prepune Majorke. Ljubitelji ronjenja voleće celo ostrvo koje se smatra UNESCO-ovim rezervatom biosfere. Neki od najboljih poteza za ronjenja (pazite na morske pse) su u vodama Severnog morskog rezervata. A kada opazite Torre d’en Galmes – Menorkino veoma megalitno mesto, mislićete da ste naišli na pravi mali raj. Izletnici i šetači bi trebalo da planiraju da se upute na rutu (dugačka je 114 kilometara, zato budite spremni) čuvenog Cami de Cavalls. Ova prelepa obalna staza dodiruje gotovo svaki deo ostrva.

Menorka je ostrvo za one koji su spremni za planinarenje kako bi došli do savršene uvale i idilične plaže. Iako su neke plaže popularnije od drugih, verovatnoća da ćete naći mirnije mesto, naročito u sezoni je velika. Sa skoro 75 plaža na ostrvu, nudi dosta peska i sunca. Neke od najboljih su Es Talaier, za šta je potrebno 15 do 20 minuta pešačenja, zatim Cala El Pilar, staza od 30 minuta ili Cala Escorxada, za koju je potrebno oko sat vremena da biste stigli do peska ove prelepe oaze.

Formentera

Najbolje za: hipi ili boho-šik putnike, nestvarne plaže, luksuzne putnike i male grupe.

Kada ići: Važno je posetiti tokom sezone ili u visokoj sezoni, inače će sve atrakcije biti zatvorene. Osim toga, ako vreme nije idealno za posete plaži, nema šta baš drugo da vidite.

Vajb: Formentera ima neke od najboljih plaža na svetu, uključujući čuvenu Ses Illetes i stenovitu mešavinu peska u Calo Des Mort. Kristalni pijesak je karipskog stila, a voda tirkizne boje, možda i najjasnije u Evropi. Međutim, putovanje do Formentere nije jeftino. Pošto je ostrvo tako maleno, mogućnosti smeštaja (i za iznajmljivanje i za hotel) su vrlo ograničeni i brzo se popunjavaju. Pa iako Formentera zaista privlači otpušteni tip putnika, morate ozbiljno i daleko unapred da organizujete smeštaj kako biste dobili najbolje opcije i cene. Ipak možete uštedeti iznajmljivanjem bicikla i vožnjom biciklom do plaža (ako možete izdržati podnevno sunce).

Osim odlaska na plažu, iznajmljivanje brodica još jedna je preporuka ukoliko se opredelite za ovo ostrvo, ali još jedan papreni trošak. Ostrvo je najbolje za ležerne putnike raspoložene za opuštajuće dane na plaži, odlazak na ručak svežih kozica, uživanje u veslanju ili poseti svetioniku. Svakako imate opciju da vam Ibica bude baza, a do Formentere da idete trajektom svaki dan (trajekti voze na svakih pola sata, putovanje je svega 35 minuta), što znači da nećete morati da brinete o plaćanju skupog smeštaja.

Kabrera

Najbolje za: ljubitelje prirode, beg iz sela, posmatrače ptica, jednodnevni izlet.

Kada ići: Najbolje vreme za posetu je kasno proleće, leto i početak jeseni. Na ostrvu postoji tek jedan smeštaj sa 12 soba – ali tamo možete ostati samo jednu noć u visokoj sezoni ili dve noći u niskoj sezoni. Zato većina posetilaca dolazi ovde na jedan dan.

Vajb: Kabrera je čista priroda i opuštanje. Ulazak u ovaj maleni, prirodni raj koji čini nekoliko malih ostrva je regulisan. Stoga je najbolji način da posetite Kaberu tako što ćete krenuti na izlet sa Majorke. Jednom kada stignete na glavno ostrvo, možete šetati, gledati ptice, istraživati ostrvo i njegov dvorac ili plivati i roniti. Glavni razlog dolaska na ovo ostrvo je skloniti se od svega, ali nemojte očekivati ništa sem mirne oaze netaknute prirode. Moguće je unajmiti svoj brod, ali morat ćete platiti dozvolu za ulazak u vode Kabrere i tamo usidriti svoj brod.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
400Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *