Destinacije – Island - vodič za sva godišnja doba – Travel Magazine

Island – vodič za sva godišnja doba

Island – vodič za sva godišnja doba

Ako se pitate kada je pravo vreme da posetite Island, niste usamljeni. Poseta ovoj zemlji je poslednjih godina na listi želja mnogih putnika.

Ovo nije nimalo jeftina destinacija i sasvim je razumljivo što turisti pre putovanja žele da se dobro pripreme i osiguraju da će otići u najbolje vreme, kako bi učestvovali u što više aktivnosti i videli sve važne atrakcije. Ovaj vodič izdvaja najbolje atrakcije i aktivnosti za svako godišnje doba, pa putnicima ostaje samo da odaberu pravi trenutak za posetu Islandu, u skladu sa svojim interesovanjima.

Island zimi (decembar – februar)

Ako planirate posetu tokom zime, očekujte da će dan biti kratak, na dan zimske kratkodnevnice on traje samo tri sata. Naravno, temperature su zimi niske, ali verovatno ne onoliko koliko biste očekivali od „Zemlje leda“. Prosečna dnevna temperatura u Rejkjaviku zimi iznosi 1 stepen. Verovatno ćete imati priliku da uživate u snežnim čarolijama, ali i u posmatranju polarne svetlosti.

Tokom zime manji i brdski putevi su neprohodni, a vožnja se širom ostrva obavlja u teškim uslovima. Zato je u ovom periodu bolje priključiti se organizovanim turama, koje omogućavaju da se vidi sve ono što je dostupno tokom niske turističke sezone.

Zimske aktivnosti

Preporučuje se hajking po glečerima, vožnja motornim sankama, poseta ledenim pećinama i Plavoj laguni, posmatranje Polarne svetlosti i obilazak Zlatnog kruga – 300km dugih puteva po ostrvu.

Savet

Ponesite termo odeću i ako planirate aktivnosti na otvorenom, obezbedite kvalitetnu opremu za kretanje po snegu i ledu.

Festivali i događaji

Proslavite sa Islanđanima čuveni Winter Lights Festival.

Island je zimi destinacija za posmatranje polarne svetlosti

Foto: David Mark from Pixabay

Island u proleće (mart – maj)

Proleće je odlično vreme za posetu Islandu. Kako dani postaju duži, sneg se topi i otkriva raskošne zelene pejzaže. Ovo je takođe granična sezona, kada turisti još nisu pohrlili u velikoj meri i cene nisu astronomske. Ipak, očekujte dosta kiše i umerene temperature, sa ponekim sunčanim danom.

Naoružani vodootpornom odećom i obućom, bićete u mogućnosti da vidite mnoge neverovatne prizore, kao što su povratak pafina sredinom aprila i sezona jagnjenja. I dalje postoji šansa da vidite polarnu svetlost (po početka aprila), a vodopadi su najmoćniji i najspektakularniji u proleće, kada se sneg i led tope. Ovo godišnje doba je sjajno za posetu Kružnom putu oko ostrva (ne treba ga pomešati za Zlatnim trouglom). On je dugačak 1.300 km i povezuje glavne ostrvske atrakcije. Ako volite kampovanje, možete rentirati kamper i istražiti Kružni put. Uživaćete u svakom kilometru puta.

Aktivnosti

Priključite se turama posmatranja pafina i vidite ove prelepe ptice u prirodnom kruženju, a vreme je odlično i za posmatranje kitova (brodske ture). Oprobajte se u igranju golfa, hajkingu, kajakingu, jahanju islandskih konja, šetnji po glečerima ili se opustite u termalnim vodama Myvatn-a. Ovo je odlično vreme i da posetite mesto na kome se susreću dva kontinenta – evropski i severnoamerički. Ove dve tektonske ploče vidljive su golim okom u Nacionalnom parku Tingelvir.

Savet

Spakujte slojevitu, toplu i laganu odeću – od majica kratkih rukava, preko džemera, do toplih vetro- i vodootpornih jakni. Vreme je u proleće nepredvidljivo i često se menja.

Festivali i događaji

Proleće je sezona festivala, a neki od najpoznatijih su Vaka Folk Festival, Eve Fanfest i dva muzička – Aldrei For Eg Sudur i Tectronic.

U proleće, vodopadi na Islandu su najspektakularniji

Foto: David Mark from Pixabay

Island leti (jun – agust)

Tokom letnjih meseci na Islandu je vrhunac turističke sezone, sve atrakcije su otvorene i lako dostupne, cene naglo skaču, a gužve su velike. Sa druge strane, lepo je to što su dani dugi i uslovi za pravljenje dobrih fotografija su idealni. Tokom letnje dugodnevnice dan traje 21 sat!

Aktivnosti

Leto je vreme za što više aktivnosti na otvorenom. Među zanimljivim su ponoćni golf, poseta Jokularsonu, obilazak Zlatnog trougla i Kružnog puta, jahanje, poseta plažama sa crnim vulkanskim peskom, vodopadima i gejzirima, ronjenje između evropske i severnoameričke tektonske ploče, brčkanje u Plavoj laguni, hajking po vulkanu, kajaking i posmatranje pafina (do avgusta). Imajte na umu da ovo nije destinacija za šorts i majicu, jer je prosečna dnevna letnja temperatura između 7 i 12 stepeni.

Savet

Cene su zaista visoke, zato pokušajte da sve – hotele, obilaske, rent-a-car i avio kate bukirate mnogo unapred. Ponesite masku za spavanje, budući da noćno sunce može negativno da utiče na nenaviknute posetioce i da izazove nesanicu i iscrpljenost. Praktikujte i omiljenu letnju aktivnost Islanđana, isprobavanje sladoleda u okolnim mestima – ísbíltúr.

Festivali i događaji

Nacionalni dan se širom Islanda proslavlja 17. juna, a Dan ribe u Dalviku se organizuje u avgustu i predstavlja raj za ljubitelje ribljih specijaliteta. Muzički festival Bræðslan održava se u julu.

Pafini na Islandu provode proleće i leto

Foto: Karen Arnold from Pixabay

Island u jesen (septembar – novembar)

Nijanse crvene, narandžaste i žute, prošarane zelenim tepisima mahovine koji pokrivaju polja lave, najintenzivnije su baš pred dolazak snega. Dnevne svetlosti ima dovoljno za većinu letnjih aktivnosti, ali temperature su već značajno niže. Turista je manje, a i cene počinju da padaju.

Postoji čak i mogućnost posmatranja polarne svetlosti (od sredine novembra), u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim časovima.

Aktivnosti

Osim već pomenutih uobičajenih aktivnosti, možete istražiti brojne prirodne bazene i termalne izvore širom zemlje. Takođe, jesen je vreme kada farmeri okupljaju ovce i konje, a ove aktivnosti mogu biti veoma zanimljive za posmatranje turistima.

Savet

Vreme je hladno i promenljivo, zato spakujte zimsku odeću, šal, kapu i rukavice.

Festivali i događaji

Najvažniji jesenji događaj je filmski festival u Rejkjaviku. Iceland Airwaves je muzički događaj na kome se predstavlja nova islandska i međunarodna muzika.

Saznajte više o tektonskim pločama koje su na Islandu vidljive golim okom, ali i o ostalim značajnim atrakcijama ove zemlje. Pročitajte i na kojim jop svetskim destinacijama možete videti polarnu svetlost.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Čak su i kuće na Islandu u harmoniji sa prirodom

Foto: jacqueline macou from Pixabay

Podelite ovaj članak...
594Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *