Destinacije – Island - saga o zemlji vatre i leda – Travel Magazine

Island – saga o zemlji vatre i leda

Island – saga o zemlji vatre i leda

Van glavnog grada Rejkjavika, ceo Island je netaknuta priroda prepuna očaravajućih pejzaža.

Sve glavne prirodne atrakcije na Islandu obići ćete ako krenete turističkom rutom Zlatni krug. Ruta je dugačka 300 kilometara, a ime je izvedeno iz imena Gullfoss, što na islandskom jeziku znači zlatni vodopad. Nije nikakvo čudo što privlači pažnju velikog broja turista jer se na ruti nalaze geotermalna banja Plava laguna, vodopad Gulfos, vulkanski krater Kerid, grad Hveragerdi i jedinstvene geotermalne elektrane Nesjavelir i Helisheidarvirkjun i park Thingvelir.

Tu su još i geotermalno područje Haukadaluru, u kome se nalaze gejzir sa istoimenim nazivom Geisir (koji je već dugi niz godina uspavan) i gejzir Strokur, iz koga se vodena erupcija dešava svakih pet do deset minuta, zatim vulkanski krater Kerid, grad Hveragerdi i jedinstvene geotermalne elektrane Nesjavelir i Helisheidarvirkjun.

eotermalno područje Haukadaluru, u kome se nalaze gejzir sa isoimenim nazivom Geisir koji je već dugi niz godina uspavan i gejzir Strokur iz koga se vodena erupcija dešava svakih pet do deset minuta

Foto: Maurice Angres from Pixabay

Jedinstvene atrakcije Islanda

Na Islandu ćete doživeti neka autentična iskustva i videti brojne jedinstvene atrakcije. Među njima su:

  • uživanje u posmatranju kitova u njihovom prirodnom staništu
  • organizovane ture iz Rejkjavika ili Husasaka
  • istraživanje vulkanskih pejzaža Nacionalnog parka poluostrva Snaefelsnes
  • poseta ostrvu Vestman koje je doživelo međunarodnu pažnju erupcijom vulkana Eldfell. On je uništio mnoge zgrade i primorao evakuaciju čitavog stanovništva pre nego što je protok lave zaustavljen
  • impozantni ledeni glečer Vatnajokul, površine 9.600 km2
  • jedrenje oko izolovanih zapadnih fjordova, gde ćete videti tuljane, morske ptice i arktičke lisice.
jedreći oko izolovanih zapadnih fjordova srešćete tuljane, morske ptice i arktičke lisice

Foto: Karen Arnold from Pixabay

Avantura u srcu Islanda

Ako želite avanturu u samom srcu Islanda, na samo 30 minuta od Rejkjavika, pružiće vam se jedinstvena prilika da se spustite u krater dubine 213m. Thrihnukagigur je jedini vulkan na svetu u koji posetioci mogu da se spuste liftom u magmatsku komoru. Ime  ovog uspavanog vulkana doslovno se prevodi kao ,,krater Tri vrha“. Pokriva površinu od 3.270 kvadratnih metara, a lava iz njegove unutrašnjosti nije izbijala poslednjih 4.000 godina.

Nije nikakvo čudo što privlači pažnju velikog broja turista jer se na ruti nalazi geotermalna banja Plava laguna, vodopad Gulfos, vulkanski krater Kerid, grad Hveragerdi i jedinstvene geotermalne elektrane Nesjavelir i Helisheidarvirkjun, park Thingvelir, geotermalno područje Haukadaluru

Foto: Pete Linforth from Pixabay

Prirodne lepote

Poluostrvo Vestfjords je planinski predeo čije obale čine desetine fjordova okruženih strmim brdima. Izgradnja tunela Vestfjardagong dugačkog 9,113 m poboljšala je komunikaciju na poluostrvu. Mnogi putevi su zatvoreni zbog leda i snega i po nekoliko meseci u godini.

Litica Latrabjarg, dužine 14 km i visine do 440 m, najduža je litica naseljena pticama u severnom Atlantskom okeanu i u Evropi. Latrabjarg je dom za milione ptica, od kojih mnoge pripadaju ugroženim vrstama, a koje možemo sresti samo na ovoj lokaciji.

Lednik Drangajokul je najseverniji glečer na Islandu i pokriva područje 200 km2, na nadmorskoj visini do 925 m i jedini koji se nije smanjio poslednjih godina.

Na Islandu ima mnogo toga što se doživljava samo jednom u životu

Foto: David Mark from Pixabay

Retir

U septembru možete učestvovati u Retiru, jednoj je od najstarijih kulturnih tradicija u zemlji. U pitanju je godišnji skup uzgajivača ovaca kome prisustvuju porodice i prijatelji ovčara, kao i mnogobrojni turisti. Svi pomažu oko prikupljanja kompletnih stada ovaca sa njihove letnje paše na islandskim planinama i u dolinama. Na Retiru se okupljaju stotine ovčara koji na konjima provode celo leto sa svojim ovcama na unutrašnjem brdovitom delu ostrva. Ova manifestacija je deo folk festivala, okupljanje uzgajivača ovaca je izgovor da bi se udaljene porodice koje se bave poljoprivredom mogle okupiti, malo zabaviti i takmičiti u igrama izdržljivosti.

U septembru možete učestvovati u Retiru, jednoj je od najstarijih kulturnih tradicija u zemlji. U pitanju je godišnji skup uzgajivača ovaca kome prisustvuju porodice i prijatelji ovčara, kao i mnogobrojni turisti

Foto: Shahar bar from Pixabay

Treking

Laugavegurje je četvorodnevna treking tura koja započinje na polju lave i prelazi preko planinskih vrhova. Tokom nje ćete uživati u dugi, prolazićete pored jezera u kojima tople podzemne vode prave balončiće kao da voda ključa, uživaćete u večitom ledu glečera i prelaziti kroz pustinju crnog vulkanskog pepela.

Tura se završava u zelenom prostranstvu podnožja aktivnog vulkana Eijafjalajokul. Svetsku slavu ovaj vulkan stekao je 2010. godine kada je paralisao vazdušni saobraćaj kompletne Evrope i Severne Amerike, usled snažne erupcije i enormne količine vulkanske prašine koja je otišla u atmosferu.

Turistima je preporučljivo da posete ovo jedinstveno mesto ili rano ujutro ili uveče jer tokom dana može biti prilična gužva

Foto: David Mark from Pixabay

Romantika

Island je prepun termalnih izvora i geotermalnih bazena, pa je gotovo nemoguće posetiti ih sve. Najromantičnije mesto na ostrvu smatra se Kvika, prirodni mini spa centar na otvorenom. U pitanju je prirodom izvajana minijaturna stena koja liči na kadicu, sa geotermalnom vodom, u koju parovi mogu da potope noge dok uživaju u prelepom krajoliku oko sebe. Turistima je preporučljivo da posete ovo jedinstveno mesto ili rano ujutro ili uveče jer tokom dana može biti prilična gužva.

Ako budete imali sreće, videćete i severnu polarnu svetlost poznatije kao aurora

Foto: David Mark from Pixabay

Divlje životinje u zimskom okruženju

Posmatranje severnih divljih životinja u prirodi okovanoj večitim snegom i ledom je doživljaj u kome se uživa samo jednom u životu. Pripremite se, jer ume da bude hladno dok sa broda hranite orku. Ako budete imali sreće, videćete i polarnu svetlost, poznatiju kao aurora.

Da li ste znali da su tektonske ploče vidljive golim okom na Islandu? Inače, Island je jedna od svetskih destinacija koje uništava selfi kultura, a pročitajte u koje još evopske zemlje osim Islanda treba da odete, ako želite autentično spa iskustvo.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
342Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *