Destinacije – Istorijski dvorci Nemačke – Travel Magazine

Istorijski dvorci Nemačke

Istorijski dvorci Nemačke

Nemačka se može pohvaliti sa više od 25.000 dvoraca, pa je veoma teško odabrati samo nekoliko „najboljih“ za posetu.

Ako vas privlače istorijska zdanja sa brojnim zanimljivim pričama i legendama, smeštena u nestvarnim krajolicima, obiđite posebnu rutu, Burgenstraße (postoji i biciklistička staza Burgenstraßen-Radweg). Ona se prostire dužinom od 1.000km, između Manhajma i Praga i najvećim delom je u Nemačkoj.

Ako želite da obiđete više dvoraca na jednom mestu, zaputite se u Saksoniju ili Baden-Virtenberg, gde više lokacija možete posetiti sa jednom multipass ulaznicom. Mi vam predstavljamo samo nekoliko značajnih istorijskih dvoraca, tek da zagolicamo vašu maštu.

Nojšvanštajn, Švangau

Čuveni dvorac u Bavarskim Alpima, poslužio je kao inspiracija za Diznijev dvorac Uspavane lepotice. U bajkovitom okruženju, kralj Ludvig II podigao je raskošno zdanje u 19. veku, kao imitaciju nemačke romanike 12. veka, uz dodatke u gotskom i čak vizantijskom stilu. Njegova atraktivna lokacija na litici i jedinstven enterijer (unutrašnja pećina, na primer), učinile su ga jednom od najvećih nemačkih turističkih atrakcija. Iz obližnjeg Minhena postoje brojne organizovane ture, a nemojte preskočiti da napravite nekoliko sjajnih fotografija dvorca sa visećeg pešačkog mosta Marienbrucke.

uveni dvorac u Bavarskim Alpima, poslužio je kao inspiracija za Diznijev dvorac uspavane lepotice

Foto: ian kelsall from Pixabay

Hoenšvangau, Švangau

Ako već planirate da posetite Nojšvanštajn, u svoj itinerer obavezno uvrstite i obližnji Hoenšvangau, dečački dom kralja Ludviga II. Originalne srednjovekovne ruševine ovog dvorca kupio je krunski princ Maksimilijan 1832. godine i kada je postao kralj, ovde je uređena njegova kraljevska letnja palata. Nakon Maksimilijanove smrti, Hoenšvangau je ostao dom kralja Ludviga II do izgradnje Nojšvanštajna. Kombinovana karta za obilazak oba dvorca, ali i Muzeja bavarskih kraljeva, staje 30 evra i mora se bukurati unapred, online.

Ako već planirate da posetite Nojšvanštajn, u svoj itinerer obavezno uvrstite i obližnji Hoenšvangau, dečački dom kralja Ludviga II

Foto: Helmut H. Kroiss from Pixabay

Elc, Viršem

Impresivni Elc star je preko 850 godina i u vlasništvu je iste porodice već 33 generacije. Zahvaljujući lokaciji na steni usred bujne istoimene šume, ali i osam atraktivnih 35m visokih kula, Elc je omiljen među fotografima. Ljubitelji istorije će imati prilike da vide sve, od kuhinje i viteške dvorane, do bogato uređenih salona, umetničkih dela, oružaranice i trezora. Važno je napomenuti da ćete deo puta do dvorca morati da pešačite, kao i da je zatvoren preko zime. Cena ulaznica kreće se od 6,5 do 10 evra po osobi.

Foto: Herbert Aust from Pixabay

Vartburg, Ajzenah

Obiđite sobe u kojima je Martin Luter prevodio Novi zavet na nemački, u normanskom periodu dvorca Vartburg. Zdanje se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a zbog svog kulturnog i istorijskog značaja. Izgrađen je u drugoj polovini 12. veka i smatra se jednim od najbolje očuvanih srednjovekovnih dvoraca na svetu. Navodno je kralju Ludvigu II poslužio kao inspiracija za Nojšvanštajn. Takođe je veoma fotogeničan, budući da se sa svojom impresivnom kulom izdiže iz šume, oko 400m iznad gradića Ajzenaha i oko 190km od Frankfurta. Imanje se može obići besplatno, a vođeni obilasci unutrašnjosti dvorca staju od 5 do 10 evra po osobi.

Obiđite sobe u kojima je Martin Luter prevodio Novi zavet na nemački, u normanskom periodu dvorca Vartburg

Foto: lapping from Pixabay

Hohencolern, Bizingen

Ne zna se šta je spektakularnije – spoljašnjost dvorca Hohencolern, sa njegovim neogotičkim kulama, tornjevima i pokretnim mostom ili raskošno ukrašene sobe, plafoni, Meissen porcelan i kolekcija krunskih dragulja u njegovoj unutrašnjosti. Tokom osam vekova bio je obnavljan tri puta, poslednji put 1850. godine. Potomci porodice Hohencolern i dalje su vlasnici dvorca. Tokom planiranja posete, uzmite u obzir i vreme održavanja lokalnih festivala, koji atmosferu u dvorcu čine još lepšom. U okviru vođenih tura postoji i opcija obilaska kraljevskih soba, po ceni od 6 do 12 evra po osobi.

Potomci porodice Hohencolern i dalje su vlasnici dvorca

Foto: Th G from Pixabay

Lihtenštajn

Udaljen od Štutgarta manje od 60km, neogotički dvorac Lihtenštajn smešten je na litici, na 815m nadmorske visine. U njemu i dalje živi porodica Urach, čiji predak, grof Vilhelm od Virtemberga, je izgradio zdanje 1842. godine, inspirisam srednjovekovnim ruševinama i romantičnim romanima. Raskošni nameštaj, vitraži, umetnička dela, oružje i oslikani plafoni Viteške dvorane mogu se videti tokom polusatnog obilaska, čija cena iznosi između 3,5 i 8 evra. Nakon obilaska, možete se prošetati nekom od više hajking staza kroz Švapsku visoravan. U blizini je i restoran sa autentičnim lokalnim specijalitetima.

Udaljen od Štutgarta manje od 60km, neogotički dvorac Lihtenštajn smešten je na litici, na 815m nadmorske visine

Foto: Osman Zöllner from Pixabay

Rajhsburg Kohem, Kohem

Rajhsburg Kohem (poznat i kao Imperijalni dvorac) može se pohvaliti bogatom istorijom. Nastao je 1000. godine, u njemu je 1151. boravio kralj Konrad III, nekoliko veštica je bačeno u ponor sa njegovih zidina, a u 19. veku je obnovljen u neogotičkom i romantičnom stilu. Najveći dvorac na reci Mozel dominira panoramom Kohema i do njega se može doći i panoramskom žičarom preko reke. U njemu postoje i specijalne ture za decu, u avgustu se održava srednjovekovni sajam, a zimi i božićni market. Standardna vođena tura traje 40 minuta, a cena kreće od 3 evra.

Rajhsburg Kohem (poznat i kao Imperijalni dvorac) može se pohvaliti bogatom istorijom

Foto: Felix Berger from Pixabay

Hajdelberg

Među posetiocima na koje je dvorac Hajdelberg ostavio jak utisak bili su i Mark Tven i Viktor Igo. O njemu su pisali Šiler i Gete. Hajdelberg je inače jedan od retkih nemačkih gradova koji nisu bombardovani tokom Drugog svetskog rata i predstavlja odličnu bazu za obilazak dvorca. HeidelbergCARD – koji staje između 17 i 21 evro (cena zavisi od dužine trajanja kartice) uključuje besplatan gradski prevoz i vožnju uspinjačom do dvorca, kao i ulaznicu za obilazak. Tokom leta, u dvorcu se održavaju vatrometi u spomen na strašne požare koje je podmetnula francuska vojska kako bi uništila grad u 17. veku.

njemu su pisali Šiler i Gete

Foto: Harald Meyer-Kirk from Pixabay

Palata Šarlotenburg Berlin

Ukoliko je moguće, posetite Palatu Šarlotenburg tokom zime, kada se ovde održava božićni market i kada njena arhitektura blista u punom sjaju. Na barokno zdanje je ostavilo traga svih sedam generacija pruskih vladara – od 18. do 20. veka. Palata je tokom rata toliko oštećena da je zamalo srušena. Ipak, nakon opsežne restauracije postala je jedna od najvećih atrakcija Berlina. Unutrašnje dekoracije i umetničke kolekcije Šarlotenburga su vredne pažnje, posebno u Novom krilu koje je izgradio Frederik Veliki. Cene ulaznica zavise od toga koje delove palate želite da vidite, ali očekujte da ćete platiti između 7 i 17 evra.

Upoznajte i najlepše češke dvorce. Pročitajte više o nemačkim romantičnim destinacijama, ali i o utvrđenim evropskim gradovima.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Ukoliko je moguće, posetite Palatu Šarlotenburg tokom zime, kada se ovde održava božićni market i kada njena arhitektura blista u punom sjaju

Foto: Caro Sodar from Pixabay

Podelite ovaj članak...
166Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *