Destinacije – Jamajka - odmor u ritmu reggae muzike – Travel Magazine

Jamajka – odmor u ritmu reggae muzike

Jamajka – odmor u ritmu reggae muzike

Jamajka je treće po veličini karipsko ostrvo, koje turiste privlači svojim prirodnim lepotama, jedinstvenom kuhinjom, opuštenom atmosferom i reggae muzikom.

Ljubitelji potpunog opuštanja na odmoru uživaće na nekoj od brojnih tropskih peščanih plaža ispijajući ukusne koktele na bazi ruma i degustirajući specijalitete od tek ulovljene ribe i plodova mora. Avanturisti, osim u ronjenju, mogu da se oprobaju u raftingu ili da upoznaju raskošne ostrvske planine isprepletane mrežom staza za hajking.

Planiranje putovanja

Jamajka se nalazi u pojasu koji pogađaju tropske oluje i uragani, pa je najbolje posetiti je u vreme kada prođe sezona uragana. Vrhunac sezone je u periodu od januara do kraja marta, kada su i cene astronomske. Manje gužve i niže cene očekujte krajem jeseni i početkom zime.

Zvanični jezik na Jamajci je engleski, ali lokalci uglavnom koriste lokalni kreolski dijalekt patois.

Ova zemlja ima sopstvenu valutu, jamajčanski dolar, ali se koristi i američki dolar.

Transport

Jamajka ima tri glavna međunarodna aerodroma: Norman Manley International Airport u Kingstonu, Sangster International Airport u Montego Bay-u i Ian Fleming International Airport u Ocho Rios-u. Ukoliko planirate da obilazite ostrvo preporučuje se rent-a-car, dok su taksiji veoma skupi i nebezbedni. Autobuski prevoz je jeftin i povezuje celo ostrvo.

Bezbednost

Iako prelepa turistička destinacija, Jamajka je mesto na kome morate biti na oprezu. Ova zemlja ima jednu od najviših stopa ubistava i nasilnih zločina po broju stanovnika na svetu, a homofobija je ovde veoma izražena. Važno je istaći da su turističke oblasti bezbedne, a da se oprez savetuje ukoliko planirate da ih napustite i krenete u samostalno istraživanje.

Aktivnosti

Jamajka obiluje prirodnim lepotama i postoje mnogi organizovani obilasci vodopada, uzbudljive rafting ture na splavovima od bambusa i upoznavanje pećina koje su starosedeoci, narod Taino, koristili za verske rituale, a pirati kao skloništa.

Rum je jedan od simbola Kariba, a na Jamajci postoje organizovane ture sa degustacijama, na kojima možete saznati više o istoriji i procesu proizvodnje ovog popularnog pića. Poznata je destilerija Appleton.

Posetiocima su dostupni i obilasci plantaža šećera, na kojima ćete naučiti više o mračnoj istoriji robovlasništva na ostrvu.

Budući da je reggae, jedan od najpopularnijih muzičkih pravaca, nastao upravo ovde, svaki ljubitelj dobre muzike mora da poseti neku od brojnih živih svirki, sa veselom i opuštenom atmosferom.

Gastronomija

Jamajčanska kuhinja je zahvaljujući afričkim, evropskim i indijskim uticajima veoma raznovrsna. U najpoznatija jela spadaju začinjena marinirana jerk piletina, goveđi rep, usoljena riba sa voćem ackee, razne vrste karija, itd. U restoranima se služe specijaliteti od sveže ribe, a na uličnim štandovima su u ponudi marinirani roštilj i raznorazna punjena peciva.

Smeštaj

Jamajka je poznata po velikim i luksuznim rizortima duž obale. Najbolji od njih nalaze se u Montego Bay-u, Negrilu i Ocho Rios-u, a pomenućemo samo najpoznatiji i najluksuzniji rizort, u kome često borave i slavne ličnosti u poseti ostrvu – Round Hill Hotel & Villas. Uz rizorte, dostupni su i manji porodični hoteli, apartmani i Airbnb smeštaj – po pristupačnim cenama.

Saveti

Lokalna ulična hrana je jeftina i veoma ukusna. Putnici koji ne žele da novac rasipaju u skupim restoranima, za samo nekoliko dolara mogu da uživaju u spoju egoztičnih ukusa u jamajčanskom pecivu (Jamaican patties – pecivo punjeno povrćem, mesom i začinima) koje obavezno moraju zaliti hladnim domaćim Red Stripe pivom – baš kao lokalci.

Ko nema novca za rent-a-car i dalje može da istražuje ostrvo. Autobusi su jeftina alternativa, a iako je u njima često gužva, mreža autobuskih linija pokriva celu zemlju.

Američkim dolarima se može plaćati, ali će vam u većini prodavnica, barova i restorana cenu konvertovati po lošem kursu. Zato je bolje da ipak koristite jamajčanske dolare. Zdrava i jeftina užina je voće koje se širom ostrva prodaje na štandovima uz ulicu. Voda iz česme je bezbedna za piće.

Saznajte više o najstarijoj karpiskoj koloniji – Dominikanskoj Republici. Pročitajte i koje su najbolje karipske plaže i koje kubanske avanture se ne smeju propustiti.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
184Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *