Južna Amerika – Rio de Žaneiro, reka uzdaha – Travel Magazine

Rio de Žaneiro, reka uzdaha

Rio de Žaneiro, reka uzdaha

Cidade Maravilhosa („Divan grad“) nadimak je Rio de Žaneira, grada smeštenog između kišnih šuma i zelenih voda okeana, obeleženog dugim peščanim plažama, igrom i karnevalom. Ime drugog po veličini grada u državi i nekadašnje prestonice Brazila u prevodu znači „januarska reka“, za šta je zaslužna pogrešna procena prvih Portugalaca koji su doplovili na ove obale Južne Amerike. Flota portugalskih karavela pristala je na ulazu u Gvanabara zaliv 1. januara 1502. godine i taj datum i situacija da geografski oblik velikog zaliva podseća na ušće reke određuju ime jednog od najposećenijih gradova južne hemisfere.

Obavezno videti!

– Planina Korkovado i statua Hrista Spasitelja – Korkovado (Corcovado) je planina u samom gradu, visoka 709 metara, na čijem se vrhu nalazi najveća art deco skulptura na svetu – statua Hrista Spasitelja (Cristo Redentor). Visoka je 30 metara, stoji na postamentu od osam metara, a raspon Hristovih ruku je 28 metara.

– Glava šećera (Pão de Acúcar), do koje se dolazi žičarom, sastavni je deo ture obilaska grada. Pogled koji se pruža sa vrha na Gvanabara zaliv i grad posetioce ne ostavlja ravnodušnim.

– Kopakabana (Copacabana) je naziv dela grada i ime svetski poznate plaže, dugačke četiri kilometra, sa promenadom talasastog motiva, popločanom na tipično portugalski način, crnim i belim kamenom.

Ipanema je jedna od najpoznatijih plaža na svetu, gde se mesto na pesku traži od ranog jutra. Mesto okupljanja i zabave nosi isto ime kao i čitav istoimeni deo grada kojem pripada. Ipanema se pominje i u tipičnoj „bosa nova“ pesmi „Devojka iz Ipaneme“ (Garota da Ipanema).

– Karneval i Sambadrom – Odlazak u Rio u vreme održavanja karnevala predstavlja poseban doživljaj, a vrhunac zabave čini parada školi sambe, zapravo udruženja građana, u tematskim kostimima, na poznatom Sambadromu (Sambadrome Marquês deSapucaí), kapaciteta 70.000 mesta. Karneval se održava svake godine pre početka Uskršnjeg posta. Turistima može biti interesantna mogućnost da pohađaju jednodnevnu školu sambe tokom svog boravka.

– Stadion Marakana (Estádio de Maracanã ili Estádio Jornalista Mário Filho), jedan je od najpoznatijih stadiona na svetu, otvoren 16.06.1950. godine. Naziv Marakana dobio je po istoimenoj reci Rio Maracanã. Poseban doživljaj je derbi utakmica između fudbalskih klubova Flamengo i Fluminense.

– Plaže Botafogo, Flamengo, Praia Vermelha, Saõ Conrado, Leblon, Praia Arpador – Pored Ipaneme i Kopakabane može se otići i na druge plaže Rija. Neke se ne preporučuju za kupanje, ali se može prošetati njima. Nazivi plaža često su identični kao i nazivi delova grada u kojima se nalaze.

– Obilazak parkova, uključujući Passeio Público, najstariji park u Brazilu, Quinta da Boa Vista, javni park i nekada deo vrtova São Cristóvao palate, rezidencije kraljeva Brazila u 19. veku i Parque Lage, javni park u podnožju Korkovada.

– Botanička bašta (Jardim Botânico) jedna je od najpoznatijih botaničkih bašti na svetu, a osnovao ju je 1808. godine kralj Žoao VI od Portugalije. Za javnost je otvorena 1922. godine, a danas sadrži oko 6.500 vrsta biljaka.

– Katedrala (Igreja de Candelária) građena je duže od jednog veka i predstavlja kombinaciju barokne fasade i neoklasičnog i neorenesansnog stila u unutrašnjem uređenju.

Može i ne mora!

– Nacionalni muzej Brazila (Museu Histórico Nacional) otvoren je 1922. godine i smešten u kolonijalnoj tvrđavi iz 16. veka. Muzejska zbirka uključuje najveću numizmatičku zbirku u Latinskoj Americi.

– Pozorište (Teatro Municipal) – Lepa zgrada pozorišta nalazi se u centru grada, na Trgu Sinelandija (Cinelândia). Izgrađena je u eklektičnom stilu, po uzoru na Parisku operu. Na spoljnim zidovima zgrade ispisana su imena poznatih brazilskih i svetskih umetnika.

– Muzej lepih umetnosti (Museu Nacional de Belas Artes), jedan je od najboljih muzeja u Južnoj Americi i važna kulturna institucija. Oformljen je 1937. godine i između ostalog sadrži veliku zbirku slika i skulptura iz 19. veka.

– Arcos da Lapa – Akvadukt napravljen u 18. veku, s namerom da reši nedostatak vode u gradu. Nalazi se u centru Rija, u kraju Lapa.

– Nacionalni park i šuma Tižuka (Floresta da Tijuca) zapravo je najveća gradska šuma, odnosno tropska šuma na svetu, površine 32 kilometra kvadratna i mnoge pomenute znamenitosti nalaze se u ovoj oblasti. Godine 1961. proglašena je za nacionalni park.

Za sladokusce

– Favele – Poseta naseljima, favelama, na obroncima grada postala je sastavni deo turističke ponude, ali se zbog sigurnosti savetuje pažljiv odabir ture.

– Stepenište Selaron (Escadaria Selarón) delo je čileanskog umetnika Horhea Selarona. Raznobojno stepenište dugačko je 125 metara i ima ukupno 250 stepenika. Rad je započeo 1990. godine, a završio ove godine.

– Pedra da Gávea – granitna stena visoka 842 metra, nekada je bila osmatračnica za brodove koji dolaze sa Atlantskog okeana, a danas popularno odredište za ljubitelje penjanja na stene. U steni postoje uklesani interesantni stari natpisi.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares

Author: Bojana Šestović

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *