Južna Amerika – Salar de Uyuni - najlepše nestvarno mesto sveta – Travel Magazine

Salar de Uyuni – najlepše nestvarno mesto sveta

Salar de Uyuni – najlepše nestvarno mesto sveta

Salar de Uyuni u Boliviji smatra se najlepšom prirodnom atrakcijom Južne Amerike.

Slano srce Bolivije, kako ga mnogi zovu, prostire se na više od 4.050 kvadratnih kilometara i predstavlja najveću slanu pustinju sveta, piše National Geographic.

Ovde se nalazi gusta ploča soli, prekrivena poligonalnim uzorcima soli koji se uzdižu iz zemlje. Procenjuje se da Salar sadrži 10 biliona tona soli.

U određeno doba godine kada padne kiša, prelivaju se obližnja jezera i tanak sloj vode pretvara ploču u najveće i najlepše ogledalo na svetu, u zapanjujući odraz neba.

Ovaj prelepi i vrlo nestvarni „teren“ služi kao unosno mesto za ekstrakciju soli i litijuma – elementa odgovornog za napajanje laptopa, pametnih telefona i električnih automobila.

Pored lokalnih radnika koji skupljaju ove minerale, pejzaž je dom prvog svetskog hotela koji je napravljen od solnih ploča.

Kako doći do slanog srca Bolivije?

Salar de Uyani je lociran u jugozapadnom delu Bolivije, te pored turista iz Evrope i Severne Amerike, privlači veliki broj posetilaca iz okolnih Čilea i Argentine.

Svakako, logistika i dužina vašeg putovanja do Salar de Uyani-a zavisiće odakle dolazite.

Salar de Uyani – koje je najidealnije vreme za posetu?

Salar de Uyuni ima dve različite sezone. Kišna sezona (decembar do april) je kada posetioci svedoče efektu ogledala koji oduzima dah.

Pazite ipak da vas ne zahvati na putu sezona obilnih padavina, koja u decembru i januaru može da prouzrokuje otkazivanje putovanja.

Tokom sušne sezone (od maja do novembra) temperature su hladnije, tlo je očvrslo i putnici se mogu voziti preko ovog belog pejzaža do mesta koja nisu dostupna u kišnoj sezoni.

Turistički operateri smatraju da je period od juna do avgusta ipak najbolji za posetu.

Salar der Uyani – izbor izleta

Iako je solna ploča jedna od najpopularnijih atrakcija Bolivije, to je samo mali deo raskošne bolivijske visoravni Altiplano, u kojoj se Salar nalazi. Mnogi posetioci se upuštaju u trodnevnu turneju (ili duže) koja uključuje pustinje, vulkane, gejzere i vrela na jugu zemlje.

Obilazak mesta kao što su čileanski grad San Pedro de Atacame i bolivijskog Tupize koji izgleda kao Đavolja varoš, spadaju u omiljene ture u paru sa Salarom.

Putnici mogu birati između zajedničke turneje (jeftinije i standardizovanije) ili privatne turneje (veće cene i prilagođeni).

Zajedničke ture uglavnom pružaju vodiče koji govore španski jezik, a koji su i vozači i kuvari tokom puta.

Oni slede kruti plan koji verovatno neće udovoljiti pojedinačnim zahevima.

Nasuprot tome, privatne ture se mogu prilagoditi željama klijenta, pružajući putnicima veću kontrolu nad obilascima i mogućnost spuštanja sa utabane staze do vulkana ili pećina. Privatne ture nude i kuvara i udobnije vozilo, te vodiče koji govori engleski jezik.

Svakako proverite onlajn recenzije i putničke vodiče da biste pažljivo izabrali najbolju moguću opciju za vas.

Izbegavajte kompanije koje nude najniže cene – možda ne mogu da obezbede ovlašćenog vodiča ili automobil.

Kako da uslikate najbolju moguću fotografiju ovde?

Jedan od najvažnijih detalja Salara de Uyuni je beskrajni horizont koji omogućava svima da se poigraju sa perspektivom i dubinom polja.

Ključ odličnih fotografija je da se kamera spusti na zemlju.

To će vam omogućiti sjajnu perspektivu. Takođe, nemojte baš puno da se udaljite jer će foto-aparatu biti teže da drži sve u fokusu.

Pogledajte koje zemlje imaju više od jednog glavnog grada, kao i koja čuda prirode biste trebali da vidite. Saznajte i kakva je to Veštičja pijaca u La Pazu. 

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
9Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *