Destinacije – Kako da isplanirate svoj prvi put u Pakistan – Travel Magazine

Kako da isplanirate svoj prvi put u Pakistan

Kako da isplanirate svoj prvi put u Pakistan

Ako ste sanjali o planinarenju na legendarni masiv Hindu Kuš, uzbudljivoj vožnji po autoputu Karakoram koji se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini na svetu, ili poseti Lahoreu, moraćete da se malo pripremite unapred.

Pre dve godine, Pakistan je za većinu putnika bio van svih radara. Ali, ova država na jugu Azije je postala vrlo popularna nakon što su je u septembru 2019. godine posetili Vilijam i Kejt, vojvoda i vojvotkinja od Kembridža. Bila je to prva poseta nekog kraljevskog para zemlji u poslednjih 13 godina, nakon što je Pakistan prilično skrenut sa medijske scene zbog zabrinutosti za bezbednost i terorizam.

Dve decenije alarmantni međunarodni naslovi i turistički saveti upozoravali su turiste da je ne posećuju. Zemlja je do skoro imala „savet za nivo 4“ koji bi u bukvalnom prevodu značio „preispujte svoje putovanje“, izdat od američkog Stejt departmenta.

Međutim, Pakistan je zemlja koja ima toliko toga da ponudi – ako znate kako da je na pravilan i siguran način istražite. U međuvremenu, država ima porast poseta za 55 odsto u odnosu na 2017. godinu. Svi srpski državljani koji žele da putuju u Pakistan, moraju da pribave turističku vizu u Ambasadi Pakistana u Beogradu, sa mogućnošću boravka do 30 dana. Detaljnije možete da se informišete na sajtu našeg Ministarstva spoljnih poslova.

Indija je treća po veličini ekonomija Azije
PROČITAJTE I…

Neverovatna Indija – zemlja raznolikosti i kontrasta

Pakistan – čudesna zemlja sa preko 200 miliona stanovnika

Pakistan okružuju Avganistan, Kina, Indija i Iran, a podržan je planinskim masivom Hindu Kuš. Hiljadama godina ova zemlja je fascinirala putnike svojom prirodnom lepotom. Kao deo doline Inda – jedne od kolevki civilizacije – istorija ovde datira od 3300. pne. Vekovima su istraživači i trgovci iz svih delova Evroazije prelazili kroz Pakistan, dok su putovali čuvenim Putem svile. Kao i veći deo regiona, Pakistan je nekada bio kolekcija plemena i drevnih carstava koja su potpadala pod muslimansko i britansko carstvo. Sada je dom šest glavnih etničkih grupa, od kojih mnoge deli sa susednim zemljama.

Pakistan – jedna od najprijateljskijih zemalja sveta

Ovde možete da pijuckate čaj sa pripadnikom plemena Pandžabi ili zeleni čaj sa Paštunima (pripadnici etničke iranske grupe) pre nego što se upustite u istraživanje istorijskih gradova. Pakistan je takođe zemlja u kojoj možete da se popnete na krševite severne rtove u senci K2 (druga najviša planina na svetu) da biste upoznali udaljene i vrlo male zajednice poput starosedelačkog naroda Kalaš, čiji su običaji, paganska religija i haljina u boji sa perlicama jedinstveni za ovo područje.

Bez obzira na to gde idete, dočekaće vas gotovo neprevaziđena vrsta gostoprimstva u Pakistanu. Vrlo su česti slučajevi da vam se lokalno stanovništvo ponudi da vam pokažu svoj grad ili da vas pozove na čaj i večeru. Pakistanci važe za jedan od najljubaznijih naroda, i to je nešto što će vam ostati najviše u sećanju kada napustite ovu zemlju.

PROČITAJTE I…

Iran – u poseti asasinskom gnezdu, planinama Alborz i dolini Alamut

Šta sve posetiti prilikom prve posete?

Ako ste nameravali da posetite celu zemlju prilikom prve posete, odustanite odmah od te ideje. Pakistan možda zgleda mali u poređenju sa Indijom, ali zapravo je velika zemlja. Takođe, zbog nerazvijenih planinskih puteva logistički je vrlo problematičan da se iz jednog mesta prebacite u drugo.

Srećom, planiranje uvodnog putovanja ne mora biti toliko zastrašujuće. U Pakistanu najbolje je da svoju rutu započnete u Lahoreu te nastavite kroz sever, uglavnom duž autoputa Karakoram, najvišeg asfaltiranog međunarodnog puta na svetu. Evo i predloga koja mesta da vidite tokom posete, s tim da ova ruta zaobilazi Karači, najveći grad Pakistana koji se nalazi na južnoj obali. Njega ostavite za novu posetu Pakistanu.

Lahore

Drugi po veličini grad u Pakistanu i tradicionalna prestonica Pandžaba, Lahore je poznat po svojim vrtovima, mogulskoj arhitekturi i živahnim bazarima.

Islamabad

Glavni grad Pakistana je čist, moderan i relativno mlad grad sa muzejima, spomenicima i nekim od najboljih restorana i hotela u zemlji.

Skardu

U regiji Gilgit-Baltistan, Skardu je grad čudesnih vodopada, jezera i nekih od najpoznatijih planina u Pakistanu, uključujući K2.

Hunza – dolina sreće u kojoj ljudi žive i 160 godina

Drevni putnici prolazili su kroz ovo područje duž Puta svile. Dolina Hunza je iskustvo za sebe koje važi za mesto apsolutne sreće u kojem ne postoji osoba kod koje je dijagnostikovan rak. Selo Karimabad je u srcu doline i odatle možete videti sedam vrhova od 7000 metara.

Chitral

Chitral se nalazi blizu avganistanske granice, u dolini ispod najviše planine u Hindu Kušu. Područje je donekle izolovano, a neponovljiva kultura starog sveta lokalnog stanovništva – uključujući Kalaš – razlikuje se od kulture ostatka islamske zemlje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MMW (@m_m_w_photography)

Tri stvari koje ne smete da propustite prilikom prve posete Pakistanu

Mnogi će posetiti Lahore zbog ulice Food Street, džamije Badshahi i tvrđave Lahore, ali trebalo bi da vidite i tradicionalno zatvaranje svečane kapije na granici. Svake noći u 16.30 sati granica se zvanično zatvara između Pakistana i Indije. To je krajnje pozorišna predstava, i iako će je mnogi turisti gledati sa indijske strane, malo je gledalaca sa pakistanske.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lahore City (@lahorecity.pk)

Obavezna je poseta narodu Kalaš. Potrudite se da odvojite više od jednog podneva za druženje sa njima, jer ne vole da se samo pojavite, fotografišete i nestanete. Oni su neverovatno zainteresovani i vrlo zanimljivi ljudi, pa im se sviđa kada ostanete nekoliko noći, te odvojite vreme da se povežete sa njima. Isplanirajte putovanje negde oko nekog od festivala, poput festivala žetve Uchal u avgustu, ako možete.

Shandur Polo festival je najviši polo festival na svetu. Timovi iz Chitrala i Gilgit-Baltistana okupljaju se jednom godišnje kako bi svirali. Njihov godišnji festival se uvek održava od 7. do 9. jula.

Važne napomene

Imajte na umu da će vam dugo trebati da se iz jednog mesta uputite u drugo, posebno na severu, gde ćete putovati planinskim putevima. Na primer, put od Islamabada do Skardua može trajati 15 do 20 sati, u zavisnosti od puteva. Da, postoje letovi ali oni nisu uvek pouzdani pa je savet da idete kolima ili autobusom.

Pakistan je sigurno mesto za putovanje, ali postoje područja koja biste trebali svakako izbegavati. Agencije gledaju sa velikim oprezom na Pešavar i plemenska područja zapadno od Pešavara. 

Treća po veličini muslimanska zemlja na svetu je u osnovi vrlo konzervativna. „Nemojte samo prelaziti granicu iz Indije u kratkim pantalonama i majicama. Preporučuje se odevanje u lokalnu odeću ili pronalazak širokih pantalona i košulja sa dugim rukavima. Sa druge strane žene bi trebale ili da nose veo (maramu na glavi) ili da ga barem imaju stalno pri ruci.

Koliko dana da odvojite za prvu posetu Pakistanu i kada je najidealnije da putujete?

Ako želite da vidite dobar deo ove zemlje, dve do tri nedelje je idealno da odvojite za prvo putovanje u Pakistan. Topla preporuka je da to budu pune tri nedelje, ali znamo da nemaju svi putnici toliko slobodnog vremena. Tako da je za prvi put 14 dana sasvim dovoljno da vidite najvažnija mesta. Što se tiče najidealnijeg perioda za posetu, savet je svih da to bude neki period od maja do oktobra.

PROČITAJTE I…

Globalne emocije – koji narodi su srećni, tužni, ljuti?

Ostale atraktivne destinacije pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
73Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *