Destinacije – Kako da znate koje Kanarsko ostrvo je najbolje za vas – Travel Magazine

Kako da znate koje Kanarsko ostrvo je najbolje za vas

Kako da znate koje Kanarsko ostrvo je najbolje za vas

Kanarska ostrva nisu samo Tenerife ili Gran Kanarija. Ovde možete da dobijete mnogo više od uobičajenih letovališta za zabavu na suncu, all inclusive naselja i žurki od ponoći do jutra.

Možda ćete biti iznenađeni onim što svako ostrvo može da ponudi – od šopinga do posmatranja zvezda, od „vulkanske“ degustacije vina do valjanja u peščanim dinama. I ne zaboravite na prelepe kilometarske peščane obale i slikovite vidike iznad mora.

Ako ne znate pak koje ostrvo bi vašem doživljaju odmora najbolje odgovaralo, pročitajte ovaj tekst koji će vam pomoći da saznate koji od ovih sedam vulkanskih ostrva je najbolji za vaše putovanje.

Pogledajte 10 najlepših plaža Španije, kao i koliki pad će imati španski turizam. Saznajte i kojih 6 evropskih destinacija je toplo i u decembru!

Za avanture na otvorenom: Tenerife

Tenerife je dom jednog od najvećih i najimpresivnijih vulkana u Evropi: El Teide. Te iako je dole, bliže moru letnji dan, sneg možete uočiti u blizini vrha vulkana. Moguće je doći gotovo sve do vrha vulkana planinarenjem ili žičarom, ali za putovanje na vrh potrebna je dozvola. Jedrenje je takođe popularno oko ostrva. A kanjoningom možete ići na planinu Tejinu, drevni sistem kratera i pećina. Izletnici bi trebali pešačiti kroz seoski park Anaga, koji sadrži brojne vrste mahovine i lovorovog drveća. I na kraju, šetnja (ili vožnja, ako vam je lakše) liticama Los Gigantesa, prikladno nazvanim zbog njihove ogromne veličine, pruža prekrasan pogled sa litice na okean i poznate plaže Tenerifea na crnom pesku.

Za vino i kulturu: Lanzarote

Malo mesta u svetu može da se pohvali „vulkanskim“ vinogradima, ali ovde možete uživati u degustaciji i istraživanju vina Lanzarote, dok uživate u pogledu na nacionalne parkove: Timanfaya i Los Volcanoes. Osim uzimanja u vinima, naučićete sve o tome kako se grožđe uzgaja u pepelom, vulkanskom tlu sa malim kamenim krugovima koje štite vinovu lozu od vetra i drugih štetnih vremenskih uslova.

Pored poznatih vinograda, vulkana i plaža Lanzarotea (Papagayo je jedna od najlepših na ostrvu), posetioci mogu uživati u umetnosti, arhitekturi i dizajnu. Originalne kreacije umetnika Cesara Manrique-a mogu se naći na raznim mestima širom ostrva. Jedan od najzanimljivijih primera je njegov nekadašnji dom, gde on svoj eklektični dizajn spojio sa prirodnim pejzažom pećine i vulkanskih stena i tunela.

Za plaže, peščane dine i spa: Gran Canaria

Gran Canaria ima 59 kilometara koje pokrivaju samo plaže. Parovi će uživati u miru i tišini uz liticu koja se prostire od Playe de Portoriko do Playe de Amadores. Amadores Beach Club je posebno elegantan ako želite da probati neku špansku kafu dok se sunčate. Za opuštajući, četvoročasovni spa odmor, spa centar Corallium na lokaciji Lopesan Costa Meloneras nudi pored osnovne ponude i slanu pećinu, zodijačku sobu sa vodenim krevetima i salu himalajske soli (45 dolara po osobi).

Porodice bi trebale da se upute u Maspalomas, gde će ih sačekati zlatni pesak s brojnim restoranima i sadržajima u blizini. Deca će voleti da se igraju u džinovskim peščanim dinama, ali s penušavim morem iza. Da biste se družili sa lokalnim stanovnicima, lutajte kaldrmisanim ulicama kroz glavni grad ostrva, Las Palmas. Tamo ćete naći brojne istorijske zgrade i živahnu urbanu plažu, Las Canteras.

Za posmatranje zvezda i mir: La Palma

La Palma je bila prva destinacija koja je sertificirana kao Rezervat zvezda. Čitavo ostrvo je posvećeno zaštiti kvaliteta noćnog neba, čineći ga jednim od najboljih mesta na svetu za ljude koji vole da posmatraju zvezde. Možete da se divite svetlucavim zvezdama sa bilo kojeg mesta na ostrvu, ali postoji 16 posebnih tačaka – miradores astronomicos – koje su označene kao najbolja mesta za astroturizam.

UNESCO je čitavo ostrvo proglasio Svetskim rezervatom biosfere. Zato obavezno posetite Caldera de Taburiente, nacionalni park formiran od klizišta vulkana. Tamo ćete imati priliku da uživate u mirnoj atmosferi u blizini slapova, potoka i brdovitih, borovih šuma. Ili razmislite o istraživanju skrivenih plaža sa crnim peskom poput Playe de Nogales, kojima možete pristupiti tek hodanjem dugačkim stepeništem, ugrađenim u liticu. Oni koji ne žele toliko „avanture“ mogu prošetati do grada Los Llanos de Aridane, gde mogu šopingovati na otvorenom nedeljnom marketu i se diviti uličnim freskama.

Za sportove na vodi i peščane bele plaže: Fuerteventura

Fuerteventura na španskom znači „jaki vetrovi“, pa nije iznenađujuće da je ostrvo poznato po najboljem kajtingu (surfovanje zmajem) i jedrenju na svetu. Ako biste radije ostali na „suvom“ terenu, možete se diviti mnogim talentovanim surferima s plaže, dok bi aktivni učesnici sportova na vodi morali da isplaniraju odlazak na Svetski kup jedrenja u windsurfingu i kiteboardingu. Popularni događaj se dešava svako leto na Playa Barci, blizu južnog dela ostrva. Oni koji sanjaju rajske plaže trebali bi da se opuste na plažama koje se nalaze u blizini mesta grada Corralejo. Za divlji raj prekriven vetrom, El Cotillo je plaža na severnom delu ostrva, sa uvalama kristalnog peska, okruženih čistim vodama. Jednodnevni izleti na maleno vulkansko ostrvo Lobos savršeni su za one koji žele da se izoluju. Za ljubitelje ronjenja, bilo koja opcija je dobra jer je celo ostrvo rezervat prirode.

Za eko putnike i ronioce: El Hierro

Ekološki osvešćeni putnici ne bi trebali da tragaju dalje od najmanjeg od sedam Kanarskih ostrva, El Hierro. Za razliku od mnogih drugih Kanarskih ostrva, postoje propisi koji izgradnju ograničavaju na samo dva sprata. Pored toga što je UNESCO-ov svetski rezervat biosfere, El Hierro koristi uglavnom obnovljive izvore energije (i vetar i hidro) za napajanje.

More koje okružuje El Hierro ima gotovo 50 mesta za ronjenje. Vidljivost može biti i do 160 stopa kada je čist sunčan dan, a dole možete uočiti morski život poput barakuda, delfina, pa čak i kitova i morskih pasa. Ljubitelji fotografije ili oni koji jednostavno žele jedinstven pogled trebalo bi da pogledaju tačke poput Roque de la Bonanza ili Salmor, gde ćete naći stene koje štrče iz mora, nastale podvodnim klizištima i vulkanskim erupcijama.

Savet: Kombinujte putovanje do El Hierro sa posetom većem ostrvu poput Gran Canaria ili Tenerife. 

Za izletnike i ljubitelje prirode: La Gomera

La Gomera je savršena za aktivne putnike koji vole biti blizu okeana i u prirodi, ali dosadno im je samo ležanje na plaži ceo dan. Bez obzira da li više volite intenzivne ili lagane šetnje, ostrvske staze od 400 kilometara nude nešto za svaki stil planinarenja. Mnoge od ovih staza prolaze kroz nacionalni park Garajonay, suptropsku šumu poznatu po lovorovim šumama, koja se nalazi na više od 3200 metara nadmorske visine.

Još jedno impresivno čudo na otvorenom je Organosov spomenik (Los Organos), litica koja nalikuje masivnom cevnom organu koji je formiran stupovima bazalta koji se spuštaju niz okean. Oni koji vole da se penju po stenama trebali bi se uputiti u područje Los Roques, gde divovske stenske formacije štrče ka nebu. Tri najpoznatija su Roque de Agando, Roque de la Zarcita i Roque de Ojila. Iako su ova tri proglašena nacionalnim spomenicima i više ne možete da se popnete do njih, u blizini ima dosta staza (i mesta za penjanje i planinarenje) koje pružaju veličanstven pogled na stene.

Pogledajte zašto je aktivan odmor dobar za vas, kao i koja zemlja uskoro dobija najdužu pešačku stazu na svetu.  

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
729Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *