Kalifornija - Najbolje destinacije na centralnoj obali – Travel Magazine

Kalifornija – Najbolje destinacije na centralnoj obali

Kalifornija – Najbolje destinacije na centralnoj obali

Kalifornija je treća po površini savezna država SAD-a, ali prva po broju stanovnika. Nalazi se na zapadnoj obali (Tihi krean) i graniči se sa Oregonom, Nevadom, Arizonom, ali i meksičkom saveznom državom Donjom Kalifornijom.

Ima treću najdužu obalu u SAD-u (posle Aljaske i Floride), a ovde su locirani i pustinja Mohave, planinski masiv Sijera Nevada, kao i najviša i najniža tačka u kontinentalnom SAD-u (Maunt Vitni i Dolina smrti). Kalifornijska centralna obala posebno je lepa. To je prostor koji se proteže između Los Anđelesa i San Franciska i predstavlja omiljeni deo rute na čuvenom Autoputu 1 (Highway 1). Topla klima, fantastične plaže, stotine vinarija i brojne turističke atrakcije, neki su od razloga za posetu kalifornijskoj centralnoj obali. Evo nekoliko najpoznatijih destinacija u ovom delu SAD-a.

Dvorac Herst

Dvorac je izgrađen kao dom izdavačkog tajkuna Vilijama Rendollfa Hersta po projektu čuvene Džulije Morgan. Zbog grandioznosti projekta, bilo je potrebno preko 30 godina da se završi, a dvorac je bio omiljeno sastajalište holivudske elite, kakvi su bili Keri Grant i Džin Harlou. Izgrađen je u mediteranskom stilu na brdu iznad Autoputa 1, i poznat je po raskošnom enterijeru, bogatoj privatnoj biblioteci i brojnim vrednim umetničkim delima koje je Herst tokom života kupovao. U jednom trenutku, dvorac je imao i najveći privatni zoo-vrt na svetu. Danas je deo istorijskog spomenika Hearst San Simeon, u okviru koga posetioci mogu da posete i neke od okolnih plaža i upoznaju zaštićene vrste foka sa specijalnih platformi za posmatranje.

Big Sur

Ovo je verovatno najimpresivniji deo centralnog dela obale, poznat po svojoj divljoj lepoti. Prostire se dužinom od oko 100km između San Simeona i Karmela i okružuju ga planine Santa Lucija. Posetioci mogu da biraju između brojnih mesta za kampovanje i staza za hajking u parkovima kakvi su Pfeiffer Big Sur i Julia Pfeiffer Burns. Vožnja Autoputem 1 takođe omogućava odličan pogled na Big Sur, kao i pauza u legendarnom restoranu Nepenthe.

Paso Robles

Često nazivan i „Divlji zapad američkih vinskih regija“, Paso Robles je kontinentalni gradić u južnom delu doline Salinas i odlikuju ga brojni fini restorani, maslinjaci i tri termalna izvora idelana za opuštanja. Grad se ponosi svojom istorijom, budući da ga je osnovao Druri Džejms, stric čuvenog pljačkaša Džesija Džejmsa. O ovome posetioci mogu više da saznaju u Muzeju pionira koji prati istoriju grada 19. i 20. veka. U muzeju Estrella Warbird izložene su desetine vojnih letelica, a šira oblast Paso Robles dom je stotina vinarija. Među raskošnim vinogradima i maslinjacima, organizovane su degustacije lokalnih vina, ali i domaćeg maslinovog ulja.

San Luis Obispo

U podnožju planina Santa Lucija smešten je San Luis Obospo, poznat po sunčanom vremenu i opuštenoj atmosferi. Ovaj univerzitetski gradić centar je dve čivene vinske regije u Kaliforniji – doline Edna i Arroyo Grande, pa i u njemu ima dosta dobrih prilika za degustacije. U samom centru grada je katolička misija Mission San Luis Obispo de Tolosa, čija su prelepa crkva, vrtovi, škola i mali muzej otvoreni za posetioce.

Dine Guadalupe-Nipomo

Na centralnoj obali nalaze se i dine Guadalupe-Nipomo koje predstavljaju spektakularan prizor. Prostiru se na površini od 22.000 hektara i čuveno su mesto za kampovanje, jahanje, hajking, posmatranje ptica, ali i zabavnu vožnju terenskim vozilima. Tokom 20. veka ovde se naselila i zajednica slobodoljubivih ljudi koji su prozvani “Dunites”.

Santa Barbara

Sa kolonijalnom španskom arhitekturom i planinama Santa Ynez u pozadini, Santa Barbara spada u najatraktivnije destinacije centralne kalifornijske obale. Zahvaljujući moćnim talasima, njene plaže privlače veliki broj surfera, a ulica State Street, oivičena drvoredima palmi, glavno je mesto u gradu za kupovinu i fine restorane. Jedna od atrakcija Santa Barbare je posmatranje zalaska sunca sa Stearns Wharf-a. Na brdu iznad grada je katolička misija Santa Barbara, u kojoj su za posetioce otvoreni muzej, voćnjaci, vrt i istorijsko groblje, na kome su sahranjeni poslednji pripadnici izumrlog indijanskog plemena Nicoleño.

Monterej

Na južnoj strani zaliva Monterej nalazi se gradić koji je nekada bio centar industrije konzervisanja sardina. Danas se ovde nalazi Monterey Bay Aquarium, a u gradu još uvek stoji najstarija crkva u Kaliforniji – katedrala San Karlos. Zaliv je dom brojnim retkim biljnim i životinjskim vrstama.

Solvang

Amerikanci danskog porekla osnovali su gradić Solvang 1911. godine i on je do danas zadržao svoj danski šarm. Zamislite mali Kopenhagen na kalifornijskoj obali, sa sve tradicionalnom arhitekturom, replikama vetrenjača, pa čak i Male sirene u gradskom centru. Probajte danska peciva i kolačiće i posetite muzej istorije i umetnosti Elverhøj, koji se bavi istorijom danske imigracije u SAD, ali i vikinškim nasleđem.

Pročitajte više o najposećenijim atrakcijama Njujorka. Upoznajte Nju Orleans i virtuelne atrakcije Čikaga.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
54Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *