Destinacije – Kanada - za svakoga ponešto – Travel Magazine

Kanada – za svakoga ponešto

Kanada – za svakoga ponešto

Kanadu odlikuju raznovrsne destinacije za odmor, od kosmopolitskih ulica Toronta do planinskih vrhova Kanadskih stenovitih planina.

Baš zbog tako velike ponude destinacija odluka šta posetiti može biti veoma teška. Istraživanje koje je sprovedeno uzelo je u obzir nekoliko faktora, poput pristupačnosti, mogućnosti za zabavu na destinaciji i raznolikosti hotela i rizorta, uzevši u obzir i glasove turista i stručna mišljenja ljudi koji se profesionalno bave turizmom. Predlažemo vam top 15 destinacija sa liste najboljih mesta koje bi trebalo da posetite u Kanadi.

Nacionalni park Jasper

Nedirnuta divljina i jedinstvene panorame na svakom koraku svrstala su nacionalni park Jasper na UNESCO-ovu listu svetske baštine. Putnici se dive prirodnim lepotama, od vrhova planine Edith Cavel visoke 3.363 metara pa sve do 50 metara dubokog kanjona Maligne Canyon. Nacionalni park Jasper smešten je u kanadskoj pokrajini Alberta. Najveći je nacionalni park u Kanadskim stenovitim planinama i prostire se na impozantnih 1.093.000 hektara.

Posetioci će imati priliku da u prirodnom staništu vide životinje u rasponu od severnog jelena i severnog medveda do losa. U nacionalnom parku Jasper pronaći ćete sve prirodne lepote koje biste očekivali, uključujući planine i reke, pa čak i glečere. -47 °C je najhladnija ikad zabeležena temperatura u simpatičnom gradiću Jasper. U njemu trenutno živi samo 4.600 stanovnika i služi kao bazni kamp za raznorodne ture i izlete koje turisti obožavaju. Većina turista koji su skloni avanturi smatraju ovaj predivan prostor svetionikom koji ih privlači kao jedinstvena destinacija na Severnoj hemisferi. Turisti mogu uživati u zimskim aktivnostima poput skijanja u ski-centru Marmot ili šetnje po dubokom snegu. Bez obzira na sezonu, uvek postoji razlog da posetite Jasper.

Banf

Banf je prvi nacionalni park u Kanadi. Zahvaljujući svojoj lokaciji u srcu Kanadskih stenovitih planina veoma je popularna turistička destinacija. Ako vam se ne dopada iskustvo života u švajcarskom skijaškom selu, razmislite da svoj odmor provedete u ski centru Banf. On zadovoljava neustrašive istraživače koji nakon provedenog dana u prirodi vole da se odmaraju u ušuškanom hotelu radije nego da kampuju, mada ima i takvih. Prilike za avanturu obiluju zato se opredelite za svoj sport: skijanje na planini Norku, vožnja planinskim biciklom duž Heli Krika, planinarenje po gigantskim krečnjačkim stubovima poznatim kao „Hoodoos“ i planini Stoney Squaw u čijem se okruženju nalazi nekoliko planinskih masiva. A kada vas planinski vazduh iscrpi povucite se do svog ugodnog i toplog hotela i uživajte u gastronomskom specijalitetu – mesu od bizona.

Banf je prvi nacionalni park u Kanadi i zahvaljujući svojoj lokaciji u srcu Kanadskih stenovitih planina veoma je popularna turistička destinacija

Foto: Jondolar Schnurr from Pixabay

Nijagarini vodopadi

Nijagarine vodopade mnogi smatraju za svetsko čudo prirode. Nije teško razumeti zašto mnogi turisti ostanu bez daha kad vide gigantsku vodenu površinu reke Nijagara kako se velikom brzinom približava vodopadu. Voda pada sa visine od 57 metara, brzinom od 20 do 110 kilometara na sat. Reka Nijagara predstavlja prirodnu granicu između Kanade i Sjedinjenih Država. Svojim tokom u dužini od 58 kilometara spaja jezera Ontario u Kanadi i Iri u Americi. Velika brzina kojom ogromna količina vode pada niz vodopad stvara vodeni oblak nalik magli i prepoznatljiv huk koji se čuje kilometrima daleko.

Platforma za osmatranje na obližnjem vrhu je mesto gde se slivaju reke turista. Dolaze do ograde da bi osetila vodenu maglu na svom licu i čuli huk vodopada, opremljeni kišnim kabanicama. Vožnja turističkim brodom u samom podnožju je neponovljivo iskustvo, jer ćete izbliza uživati u impresivnoj brzini kojom voda pada niz vodopad. Vožnja traje 20 minuta i koštaće vas 20 eura. Na samo 20 km od Nijagarinih vodopada nalazi se romantični vinograd vinarije Iniskilin lociran na samoj obali jezera Ontario. Botanička bašta Niagara Parks osnovana je daleke 1936. godine. Na površini od 40 hektara smeštena je uređena i bogata kolekcija biljaka i prelepi ružičnjak od 2.400 ruža.

Vankuver

Po severnoameričkim standardima Vankuver je mlad grad. Osnovan je 1886. godine, a istorijsku tradiciju koja mu nedostaje nadoknađuje jedinstvenim pejzažom. Na severu je okružen planinama, sa okeanom ga povezuje moreuz Džordžija a od granice sa Sjedinjenih Država udaljen je samo 50 kilometara.

Njegova urbana šik atmosfera, modni butici i posvećenost zdravoj hrani nametnuli su mu nadimak „Holivud severa“. Vankuver i njegova zadivljujuća lepota postali su filmska kulisa mnogih popularnih televizijskih serija i igranih filmova, pa nemojte biti iznenađeni ako prepoznate znamenitosti iz svojih omiljenih filmskih scena ili se susretnete sa filmskom produkcijom koja trenutno nešto snima.

Grad Vankuver je najzapadnija tačka Kanade, a na mapi grad ima oblik rukavice. Privlači sve više ljubitelje pop kulture iz cele Kanade i Severne Amerike. Ukoliko tražite malo odmora i opuštanja uz aktivni odmor, u okruženju Vankuvera možete uživati u trekingu, brdskom biciklizmu, kajaku, raftingu na brzim planinskim vodama i skijanju. Na samo 8 kilometara od grada nalazi se jedinstvena atrakcija most Capilano koji godišnje poseti neverovatnih 1,2 miliona turista. U pitanju je jednstveni viseći most dužine 140 metara, postavljen na visini od 70 metara iznad reke Capilano. Prvi put je postavljen još davne 1889. godine. Nakon toga je nekoliko puta u potpunosti zamenjen novom konstrukcijom.

Tokom leta možete uživati duž 17 kilometara plaža ili u nekom od brojnih gradskih parkova. Za vreme hladnog vremena posetite vrhunske muzeje ili obradujte svoju decu nekom od porodičnih atrakcija. Poluostrvo Granville je nekad bilo industrijska zona, a danas ga turisti posećuju zbog šopinga i zabave. Vankuver nudi jedinstven miks koji čine raznolika gastronomska ponuda, veoma živ noćni život i povoljan šoping. Biće vam jasno zašto mnogi turisti imaju samo reči hvale za ovaj grad i vraćaju mu se ponovo.

Ostrvo Vankuver

Glavni grad Britanske Kolumbije je Viktorija na ostrvu Vankuver. Do njega se stiže za 90 minuta vožnje trajektom od grada Vankuvera. Viktorija odiše tišom atmosferom, što za mnoge turiste predstavlja odmor od užurbanom Vankuvera iz koga su došli trajektom. Ovaj relativno mali grad ostaje duboko ukorenjen u svojoj kolonijalnoj prošlosti, uživajući u izrazito britanskoj tradiciji poput gustiranja popodnevnog čaja u i ispijanje piva u pabu. To ne znači da je ovo odredište strogo rezervisano za anglofile.

Ovaj grad uprkos svojim nostalgičnim tendencijama privlači i turiste koji su zainteresovani za nasleđe domorodačkog stanovništva (Prvih nacija), šarmantnu arhitekturu i fantastičan pogled na luku. Samo ostrvo Vankuver poznato je po svojim plažama i fantastičnim vinarijama. Preporučujemo vam da posetite Sooke, živahni ribarski gradić udaljen 40 kilometara od Viktorije, gde vas očekuju topla leta i blage zime. Ukoliko se uputite prema dolini Covichan uživaćete u nepreglednim vinogradima i vrhunskim kanadskim vinima. Obavezno kamerom zabeležite krajolike koji će vas zasigurno oduševiti, i ostaće vam uspomena na nezaboravne trenutke.

Glavni grad Britanske Kolumbije je Viktorija, na ostrvu Vankuver i do njega se stiže za 90 minuta vožnje trajektom od grada Vankuvera

Foto: Jondolar Schnurr from Pixabay

Ostrvo Princa Edvarda

Ostrvo Princa Edvarda je najmanja pokrajina u Kanadi i po površini i po broju stanovnika, ali je najgušće naseljena. Indijansko pleme Miꞌqmaq naseljavalo je ostrvo. Krajolikom dominiraju prostrani zeleni brežuljci, litice sa crvenim peščarom, a gastonomiju ove regije čine sveži morski plodovi. Ukoliko ne provodite opuštajući odmor uživajući u plaži, smestite se u ljuljašku na jednom od golf terena na ostrvu. Predivne životinje koje su nastanile Ostrvo Princa Edvarda su harp tuljani, a biti sa njima u njihovom prirodnom staništu je jedinstven doživljaj.

Kvebek

Vijugave kaldrmiste ulice i impozantne katedrale, francuski jezik, miris sveže pečenog hleba, sirevi, ukus kremaste kafe i kroasani. Sva vaša čula se slažu: vi ste u Francuskoj. Ali nisu u pravu: zapravo ste u Kvebeku, glavnom gradu istoimene kanadske pokrajine Kvebek. Dugo je živeo u senci svog suseda, grada Montreala, a turisti su masovno počeli da ga posećuju kada je pre 10 godina Kvebek proslavljao 400. godina od osnivanja.

Kvebek se smatra sedištem „Nove Francuske“. To je oblast u Americi koja je kolonizovana od strane države Francuske u periodu od 1534 do 1763. godine. Osetno je da se i dalje neguje kultura matične domovine. Prolazeći kroz ulice Starog Kvebeka otkrićete evropsku arhitekturu 17. i 18. veka. Sastoji se od Gornjeg grada i Donjeg grada, kaldrmisane ulice su načičkane morem kafića, bistroa, butika i pekara kao iz nekog francuskog grada. Iza svakog ugla otkrićete nove deliće bogatog nasleđa Kvebeka.

Vistler

Grad Vistler nalazi se 120 kilometara severno od Vankuvera. Njegova najpopularnija atrakcija je ski resort Vistler Blekkomb koji se prostire se na 33.700.000 m² sa neverovatnih 12,2 metara prosečnih godišnjih padavina snega. Simbolizuje ski-šik atmosferu tako što organizuje desetine skijaških i snoubord takmičenja i festivala svake godine. Važi za ski resort koji ima najbolji noćni provod među svim skijajištima u Severnoj Americi. Vistler živi tokom cele godine jer turisti koji vole aktivni odmor uvek nađu novu aktivnost- .Mogu da probaju vožnju bobom, planinarenje i vožnju planinskim biciklom kroz nedirnutu prirodu.

Neki od turista dolaze u Vistler tražeći prilike za fotografisanje. Planinski masiv Coast Mountains nudi savršenu priliku za fotografisanje nezaboravnih krajolika. Najbolji pogled na ceo region imaćete iz gondole „peak 2 peak“, što u prevodu znači „od vrha do vrha“ jer povezuje Vistler i Blekkomb. Za turiste kojima aktivni odmor nije prioritet Visler nudi uživanje u muzejima i umetničkim galerijama. Grad se može pohvaliti porodičnim aktivnostima i atrakcijama kao što su klizanje na ledu, letnji koncerti, uz mnoštvo opcija za šoping i bogatu gastronomsku ponudu. Sa skijalištima od kojih zastaje dah i obiljem prilika za rekreaciju na otvorenom jasno je zašto toliko ljudi samo želi da zgrabi opremu i što pre stigne do Vistlera.

Grad Vistler nalazi se 120 kilometara severno od Vankuvera. Njegova najpopularnija atrakcija je ski resort Vistler Blekcomb

Foto: Heather Clifford from Pixabay

Toronto

Toronto je kosmopolitski grad i smatraju ga jednim od kulturno najraznolikijih gradova na svetu, a više od polovine stanovništva rođeno je van grada. U Torontu živi 200 etničkih grupa, koje govore više od 140 različitih jezika, pa ovaj grad sa pravom nazivaju „svet u malom“. Ako posete kvartove Mala Italija, Čajnataun, Koreataun i Griktaun turisti će se osećati kao da su videli više od dve zemlje nakon posete Torontu. Stranim turistima grad Toronto može izgledati kao još jedan megalopolis jer je centar prekriven neboderima, gradske ulice su prepune ljudi u pokretu, a sistem javnog prevoza je vrhunski. Kula CN Tower sa visinom od 553 metara, držala je tokom 32 godine svetski rekord kao najviši slobodno postavljeni objekat na svetu sve do 2007. godine, kada ga je nadmašio Burj Khalifa u Dubaiju.

U Torontu se nalazi najveći podzemni tržni centar na svetu „PATH„, koji je povezan sa više od 30 kilometara tunela, šetališta i šoping molova. Prema Ginisovom svetskom rekordu ima 4.000.000 kvadratnih metara maloprodajnog prostora.

Nacionalni park Cape Breton Highlands

Na ostrvu Cape Breton u Novoj Škotskoj smešten je nacionalnin park koji se prostire na površini od 948 kvadratnih kilometara. Cabot Trail je trasa duga 298 km u obliku punog kruga na samom severnu vrha ostrva, prolazeći duž i kroz Cape Breton Highlands. Ime je dobio po istraživaču Johnu Cabot-u koji je došao u Kanadu 1497. godine. Dok se vozite krivudavim auto-putevima, proći ćete šumovitim kanjonima reka, pored seoskih ribarskih sela i mnoštva vidikovaca za divljenje. Predlažemo vam da se uputite u razgledanje nekom od 26 pešačkih staza po nacionalnom parku Cape Breton Highlands.

Nacionalni park Gros Morne

Nacionalni park Gros Morne nalazi se na UNESCO-oovoj listi svetske baštine. Obuhvata 181.300 hektara na zapadnoj obali Njufaundlenda, a glavna atrakcija je planinarenje na Tablelands-u. Krajolik boje rđe liči na kamenu pustinju i nastao je tokom sudara ploča pre nekoliko stotina miliona godina. Vožnja brodom kroz najimpresivniji kanadski fjord i jezero Vestern Bruk je doživljaj koji se proživi samo jednom u životu. Nalazi se u planinama Long Rendž, najsevernijem delu planina Apalači. Okružena je strmim stenama, visokim 600 m, koje su isklesali glečeri.

Kluane nacionalni park

Prava destinacija za avanturističke putnike je nacionalni park i rezervat Kluane. U ovom nacionalnom parku nalazi se 5.959 m visok vrh Maunt Logan, najviši vrh u Kanadi. Kluane je najveći glečer u Kanadi, sa najvećom populaciju grizlija na kontinentu. Smešten u jugozapadnom uglu kanadske pokrajine Jukon, park privlači neustrašive ljubitelje raftinga na reci Alsek. Osvajanje ledenih glečera na planini Sent Elias i vrha Maunt Logan rezervisani su samo za odabrane avanturiste.

Otava

Mnogi turisti širom sveta ne znaju da je Otava glavni grad Kanade. Nije glamurozan kao veći gradovi poput Toronta i Montreala, ali to ne znači da ga treba zanemariti. Otava je smeštena u jugoistočnom Ontariju u blizini granice sa Kvebekom. Posetite Ontario i uverite se u šarm ovog živahanog malog grada, porodičnog a opet spremnog za buran noćni život. Otava je političko i kulturno središte zemlje, a njen centar preplavljen je arhitekturom od koje zastaje dah. Gde god da krenenete, uživaćete u muzejima, šopingu i fantastičnoj hrani. To je grad u kome se stalno nešto slavi pa je domaćin na desetine festivala tokom cele godine. Pomislićete da hladno vreme odvraća turiste, ali samo nekoliko sati klizanja na ledu i pijuckanja tople čokolade duž kanala Rido preobratiće i najtvrdokornijeg ljubitelja leta.

Otava je smeštena je u jugoistočnom Ontariju u blizini granice sa Kuebekom

Foto: Albert Dezetter from Pixabay

Mon Tramblan

Mon Tramblan je smešten u planinama Laurentia, severozapadno od Montreala. Poznat je po skijalištima, tačnije rizortu Tramblan koji zauzima najviši vrh planinskog lanca. Ljubitelji toplog vremena očarani su nacionalnim parkom, koji se može pohvaliti sa 6 reka i 400 jezera i potoka, kao i bezbrojnim planinarskim stazama. Jahanje konja, ribolov i brdski biciklizam ovde su popularni zahvaljujući raznolikom pejzažu.

Dolina reke Okanagan

U dolini reke Okanagan nalazi se 200 vinarija i 84% vinograda pokrajine Britanske Kolumbije. Dolina se sastoji iz mnoštva manjih regija, a svaka od njih nudi autentično iskustvo. Ukoliko želite da uživate u prelepim nepreglednim vinogradima i degustirate vina, posetite Naramata Benč. Sem vinarija, ova regija, između ostalog, nudi mogućnosti za uživanje u vožnji kajaka, planinarenju i vožnji brdskim biciklom. Bez obzira na to koje područje želite da posetite, uživaćete u spektakularnom pogledu koji se može doživeti u najboljim vinskim regijama sveta.

Pročitajte i deteljnije vodiče za obilazak Otave i Vankuvera, a saznajte i zašto je Kvebek ove godine bio najbolja kanadska destinacija. Možda niste znali da je u ovoj zemlji trenutno veoma popularan kanabis turizam.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *