Destinacije – Kipar - Afroditino ostrvo – Travel Magazine

Kipar – Afroditino ostrvo

Kipar – Afroditino ostrvo

Kipar je ostrvska država u Sredozemlju i jedna od najpopularnijih mediteranskih turističkih destinacija. Godišnje ga poseti preko 2,4 miliona turista.

Kipar je članica EU, pripada evrozoni i treće je po veličini ostrvo u Mediteranu. Iako je „zelenom linijom“ razgraničenja podeljen na Republiku Kipar i Severni Kipar (koji osim Turske ne priznaje nijedna država), Kipar se smatra jednom od najbezbednijih zemalja za turiste. Evo nekoliko razloga zbog kojih treba da ga posetite.

Plaže

Kao treće po veličini ostrvo u Sredozemlju, Kipar ima mnoštvo fenomenalnih plaža. Voda je kristalno čista, a plaže uredne i za svačiji ukus – od stenovitih i šljunkovitih, do onih od najfinijeg peska. Plaže Pafosa, Limasola, Aja Nape i Morfua spadaju u najlepše u Evropi, pa i svetu. Treba napomenuti da Kipar u proseku ima 340 sunčanih dana godišnje, što ga čini idealnom destinacijom. Najpopularnije plaže su u Aja Napi, ali su najzanimljive Afroditine stene u blizini Pafosa, gde je prema grčkoj mitologiji, u morskoj peni rođena boginja Afrodita. Inače, Kipar se smatra Afrorditinim ostrvom, i u antičkom periodu su bila popularna hodočašća u njen hram koji je bio lociran u blizini starog Pafosa.

Kulturna raznovrsnost i uticaji

Kipar uglavnom naseljavaju većinski Grci (78%) i manjinski Turci (18%) a ostrvo odlikuje komplikovana istorija i grčko-turski odnosi koji su kulminirali pokušajem otcepljenja severnog dela ostrva. Iako linija razgraničenja pod kontrolom Ujedinjenih nacija deli Kipar, postoje četiri punkta na kojima ona može da se prelazi. Dva zvanična jezika su u upotrebi – grčki i turski, a 90% stanovništva govori i engleski. Linija razgraničenja prolazi kroz prestonicu Nikoziju. Što se ostalih uticaja tiče, Kipar je hiljadama godina predstavljao važno raskršće i ovde su svoj trag ostavile velike civilizacije i sile. Među novijim uticajima, osim osmanske vladavine, vredi pomenuti i Mletačku republiku i britansku upravu.

Tradicionalna gastronomija

Kiparska kuhinja je tipično mediteranska sa obiljem svežeg povrća i voća i maslinovim uljem. Kombinuje najbolje iz grčke i turske gastronomije. Obavezno je meze, u okviru koga valja probati začinjene kobasice Loukaniko i razne namaze u umake kakav je Skordalia (od krompira i belog luka). I ovde se jede sir halumi, koji se najčešće griluje. Omiljeni slatkiši su galaktoboureko i mahalepi, a obavezno probajte i slatko desertno vino Commandaria koje se posebno preporučuje uz degustacije sireva.

Zabava

Kipar je omiljena destinacija za mlade, budući da se tokom letnjih meseci noćni život ovde usija. Aja Napa je nezvanična prestonica zabave sa desetinom noćnih klubova i brojnim barovima u kojima se organizuju i happy hour promocije za turiste. Iako su neki noćni klubovi otvoreni i tokom cele godine, najbolje žurke se održavaju od juna do kraja avgusta. Svakodnevno na otvorenim binama svetski poznati DJ-evi zabavljaju posetioce do svitanja. Glavni trg Aja Nape tokom leta postaje velika zabava na otvorenom, poznata pod imenom „Circus Square„.

Istražite bogato istorijsko nasleđe

Istorija Kipra je duga preko 10.000 godina, a najstarija naselja potiču iz perioda neolita (Kirokitija i Kalavasos u unutraašnjosti ostrva). U bronzanom dobu naseljavaju se Grci i donose uticaj mikenske kulture, a dolaze i Feničani, zati Egipćani, Persijanci pa Aleksandar Makedonski. Kipar je bio pod Rimskim carstvom, Vizantijom i važna strateška baza krstaša. Zauzimaju ga Mleci, pa Osmanlije. Pre početka Prvog svetskog rata anektirali su ga Britanci. Kipar je nezavisnost stekao 1960. godine.

Ukoliko nemate vremena da istražujete brojne arheološke i istorijske lokalitete na ostrvu, sveobuhvatan prikaz istorijskog nasleđa naći ćete u Muzeju Kipra u Nikoziji. Ovaj muzej se može pohvaliti opsežnom zbirkom artfakta iz perioda neolita i Vizantije. Ljubitelji istorije treba da posete ostatke antičkih grčkih gradova Salamis, Kurion i Amatus, a u arheološkom parku Pafos, posebno je zanimljiv stub svetog Pavla, za koji se veruje da je za njega bio vezan apostol Pavle dok je bio bičevan zbog svoje vere.

Očuvano je i nekoliko odbrambenih tvrđava iz vizantijskog, mletačkog i osmanskog perioda, a posebno su impresivne mletačke odbrambene zidine oko Nikozije, koje spadaju u najbolje očuvane renesansne utvrde u Sredozemlju. Mnoge crkve i manastiri su pod zaštitom UNESCO-a. Takođe, sela u unutrašnjosti u velikoj meri su zadržala tradicionalan način života, pa je seoski turizam ovde odlična ideja.

Dobra povezanost

Mreža puteva povezuje sva bitna mesta na ostrvu, pa se tako, na primer, od Nikozije do Limasola stiže za samo sat vremena. Razdaljina između svih većih mesta je do dva sata vožnje kolima. Zato će turisti koji vole da istražuju veoma lako moći da obiđu veći broj destinacija.

Skijanje? Da, moguće je!

Tokom zimske sezone skijanje niz padine planine Olimp je veoma popularno među lokalcima. Iako postoje samo četiri staze, različite su težine – od lakih, do onih namenjenih naprednim skijašima. Svaka staza ima svoj ski-lift i nema gužvi. Cene u ski-centru su pristojne, a dnevni ski-pass je ispod 20 evra. Planina Olimp je najviši vrh masiva Trodos.

Upoznajte atrakcije severne Grčke i ležerno ostrvo Kos. Pročitajte i kratki vodič za grčku gastronomiju.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
44Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *