Destinacije – Kipar, suncem okupan – Travel Magazine

Kipar, suncem okupan

Kipar, suncem okupan

Na granici istoka i zapada, između Evrope, Azije i Afrike, sa čak 340 sunčanih dana godišnje, nalazi se Kipar – treća najveća ostrvska država Mediterana.

Na samo 75 kilometara južno od Turske, 100 km zapadno od Sirije i 360 km severno od Egipta, Kipar se “smestio” u istočnom delu Sredozemnog mora, tamo gde leta traju čak i kada u većini mediteranskih zemalja jesen već kuca na vrata.

Na poziv Ministarstva turizma Kipra i ambasade Kipra u Beogradu naša redakcija je imala čast da bude deo šestodnevnog edukativnog putovanja na Kipar za predstavnike medija iz Srbije početkom oktobra.

Kipar voda za kupanje
PROČITAJTE I…

Zemlja sa najčistijom vodom za kupanje u EU

U čemu je draž Kipra? Možda u činjenici da gde god da se uputite, nailazite na tajne prohujalih epoha, zadivljujuće arheološke lokalitete, impresivne vizantijske manastire, drevne trvđave i gotske crkve, ali i rajske plaže na kojima možete da pronađete predah i skriveni mir… Uostalom, nije slučajno da je prema mitu baš ovde na Kipru, blizu grada Pafosa, na plaži Akamos iz pene talasa izronila Afrodita, boginja lepote i plodnosti. Zbog nje, Kipar nazivaju i ostrvom ljubavi.

Ono što takođe moramo da naglasimo kada je Kipar u pitanju je duga letnja sezona koja ovo ostrvo čini odličnim izborom destinacije, kako leti, tako i tokom čitave godine. U istom danu ovde možete da se okupate na jednoj od 60 plaža sa plavom zastavom i odete na svež vazduh do planininskog venca Trodos (Troodos) od kojeg vas deli samo par sati vožnje.
Ali krenimo redom…

UNESCO baština na svakom koraku Kipra

Relativno nepoznata informacija za većinu posetilaca ove ostrvske zemlje koji mahom dolaze zbog plavetnila i peščanih plaža, jeste ta da se na Kipru nalazi ukupno deset crkava koje su odavno na cenjenoj UNESCO listi svetskih baština zbog predivnih fresaka, ali i očuvane istorije. Sve crkve potiču iz vizantijskog perioda, te predstavljaju veliki turistički potencijal zemlje.

Manastir koji nikako ne smete da propustite je Kikos (Kykkos). Manastir je poznat po svojoj vernoj kolekciji ikona i najvrednijoj ikoni Svete Bogorodice, Trojeručice. Čim zakoračite u manastir koji je u 11. veku osnovao vizantijski car Aleksije I Komnin, bićete očarani atmosferom koja u njemu vlada, kao i spokojnom tišinom i lepotom koja ga okružuje. Upravo u ovom manastiru Makarios III se zamonašio i postao arhiepiskop Kiparske pravoslavne crkve, a potom i prvi predsednik Kipra.

Kikos manastir

Foto: Athina Vrikki – Kykkos manastir

Takođe, po sopstvenoj želji Makarious III sahranjen je u blizini ovog manastira u grobnici koja odiše poštovanjem koje je prvi predsednik ostrvske zemlje imao kod svog naroda. Vrata manastira Kikos su otvorena za posetioce od juna do oktobra u period od 10h do 18h, van sezone od 10h do 16h, uz naplatu karte od 5 evra za pojedince, i 3 evra po osobi za grupe.

Od preostalih crkvi koje su deo ove top 10 liste, izdvojili bismo još i crkvu Sv. Nikole pod krovom (Agios Nikolaos tis Stegis) koja je svoje mesto na listi zaslužila najviše zbog impresivnih fresaka koje su nastajale u periodu od 11. do 17. veka. Freske prikazuju scene iz Isusovog života, njegovog raspeća, kao i likove svetaca i arhanđela te Device Marije.

Planinska avantura i vinogradi kao kontrast plažama

Kada temperature na obali dostignu visoki stepen celzijusa, planine pružaju preko potrebno osveženje i zelenilo. Zvučaće čudno, ali tokom zimskih meseci na Kipru možete i da skijate. Zbog velike nadmorske visine (1952m), nesvojstvene mediteranskom području, dovoljna količina padavina čini Trodos značajnim ski centrom, tako da van letnje sezone možete da se upustite u neku od avantura koje pružaju prirodne lepote ostrva.

Kipar Trodos

Foto: Datingscout – Trodos planine

Uživajte u planinarenju ili posetite vinarije koje se nalaze na obodima planine. Jedna od njih je i vinarija Oinou Gi, u prevodu Zemlja vina. Vinarija se nalazi nedaleko od sela Omodus i pruža fenomenalan pogled na vinograde i na selo. Odvojite vreme i prošetajte oko vinograda te svratite na degustaciju, najlepši deo svakog obilaska neke vinarije. Plodovi vinograda na visokim nadmorskim visinama razlikuju se od ostalih, razvijajući bogatu strukturu i intezivnu kiselost. Nađite svoje omiljene vino po čemu ćete pamtiti ukus Kipra. Svakako preporuka je da probate dezertno vino Komandarija koje se pravi više od 5.000 godina na ovom mediteranskom ostrvu, kao i tradicionalno piće zivanija. U pitanju je vrsta izuzetno jake rakije koja se proizvodi od grožđa sa visokim sadržajem alkohola zbog čega je na ostrvu zovu i “vatra”.

Minijaturna mediteranska sela

Još jedan dragulj Kipra su tradicionalna sela. Kada vam je dosta letovališta i užurbanih gradova topla preporuka je otići do sela u kojima se odvija svakodnevni život stanovnika ostrva. Sva sela su puna šarma, sa svojim starim kamenim kućama i toplim osmesima žena koje praktikuju tradicionalne veštine, kao što je tkanje.

Lefkara selo

Foto: Cyprus Tourism Board – Lefkara selo

Poslednjih godina Kipar je stavio akcenat na promociju sela, odnosno kiparska vlast je sprovela program za obnovu tradicionalnih sela i kuća kako bi ojačala agroturizam, te pomogla ruralnim sredinama da napreduju i opstaju. Svake godine sve više turista privlači ovaj vid turizma jer pruža jedinstveno iskustvo prirode i tradicije. Naša preporuka bi bila sela Lefkara, Skarina (Skarinou) i Vuni (Vouni) koja odišu posebnim šarmom, toplim dobrodošlicama i živopasnim suvenirima koje možete da ponesete kao uspomenu sa Kipra.

Na putu od Larnake do Limasola ne propustite selo Skarina i odlazak na farmu magaraca. Kiparski magarci su bili nezaobilazno sredstvo – prevozili su hranu i vino, bili glavni način prevoza na ostrvu vekovima, pomagali i u proizvodnji maslinovog ulja okretanjem teških mlinova i pravljenjem vina, prenoseći grožđe sa planinskih plantaža. Farma je inače dom oko 200 magaraca, izgrađena je iz poštovanja i održavanja kiparske tradicije. Ulaz na farmu se naplaćuje, a cena za odrasle je 4 evra, a za decu 2 evra.

Kada posetite živopisno selo Vuni sa kaldrmom, tradicionalnim kućama sa drvenim vratima, velikim prozorima i unutrašnjim dvorištima biće vam jasno zašto Vuni privlači, kako domaće, tako i strane turiste koji ga vide kao prikaz lokalne kulture na otvorenom. Poslednjih nekoliko godina selo promovišu i brojni influenseri shodno fotogeničnim momentima seoceta, jer svaki ćošak otkriva neki detalj ovdašnje tradicije.

Lefkara selo

Foto: Cyprus Tourism Board – Lefkara selo

Lefkara – duh kiparske tradicije

Selo koje najviše odiše kiparskom tradicijom i kulturom je nesumnjivo Lefkara koje okružuju planina Trodos i pogled na more. Ovo selo je najpoznatije po tradicionalnim tehnikama veza i srebrnarstvu, koje je uvršteno na UNESCO listu nematerijalne svetske baštine. Davne 1481. godine Leonardo da Vinči je posetio selo i tokom svoje posete uzeo uzorke veza i čipke sa sobom, jer je bio veoma inspirisan ovim zanatom. Nakon povratka u Milano motive ovog ručnog rada oslikao je na čuvenoj slici Tajna večera koja se danas nalazi u dominikanskoj crkvi Santa Maria de la Gracija. Još jedan unikatni zanat koji se može naći u Lefkari je filigransko srebro. Ova umetnička forma se sastoji od tkanih niti srebra da bi se formirale zamršene šare, te ne zaboravite da počastite sebe srebrnim nakitom po kome ćete pamtiti ovo najpoznatije selo Kipra.

Podelite ovaj članak...
53Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Ako postoji mesto koje ima sve, to je upravo Kipar. I more, i planine, i divnu klimu, i geografski položaj. Da mogu, sutra bih pozvala medjunarodne selidbe pro move, i preselila se tamo, u grčki deo. Grci su mi, nekako, ipak bliži od Turaka.
    Ali zaista, predivan je!

    Pošaljite odgovor
  2. Ove godine nisam isao na more zena mi operisala nos na nano klinici ali sledece obavezno idemo mozda i na Kipar.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *