Destinacije – Kipar, suncem okupan – Travel Magazine

Kipar, suncem okupan

Kipar, suncem okupan

Idealan izlet – Cape Greko

Poseta Kipru ne bi bila potpuna ukoliko ne biste otišli i do nacionalnog parka Cape Greko u jugoistočnom delu ostrva, koje je ujedno i najlepše mesto ukoliko možemo uopšte da presudimo svim lepotama koje ostrvo pruža. Do rta Greko možete da dođete kopnom ili morem, a u oba slučaja ćete biti fascinirani pogledom. Na putu ka najistočnijoj tački ostrva naići ćete na mnoštvo morskih pećina. Tokom oseke i mirnijeg mora moguće je plivati, pa čak i prošetati do većine pećina. Izleti brodom prolaze svakodnevno, a neretko ćete prisustvovati i hrabrim potezima skakanja sa litice.

Cape Greko

Foto: Cyprus Tourism Board – Cape Greko

U samom nacionalnom parku se nalazi i jedna od najlepših plaža Kipra – Konos (Konnos). Plaža je široka samo 35 metara, ukupne dužine 200m i predstavlja jednu od najživopisnijih plaža na ostrvu, te opuštajuće mesto na kojem možete provesti jedan ceo dan. Ne zaboravite da odete i do mosta ljubavi, odnosno stenovitog lučnog prirodnog mosta, čija se ivica proteže u kristalno čisto, tirkizno i smaragdno more. Legenda kaže da ukoliko se zaljubljeni poljube stojeći na mostu i zažele želju, ona će im se sigurno ostvariti.

Otkrivanje gradova – Pafos i Nikozija

Kipar je bogat istorijom, a najbolji način da to saznate je poseta drevnim ruševinama. Počnite od grada Pafosa koji se nalazi na jugozapadu ostrva i po mitologiji je mesto rođenja boginje ljubavi, lepote i plodnosti – Afrodite. Danas je kulturna prestonica Kipra, a 2017. godine bio je i Evropska prestonica kulture.

Kompletan grad je uvršten na UNESCO listu svetske kulturne baštine, te je naš savet da obavezno posetite arheološki park koji se nalazi u blizini luke Pafos i srednjovekovne tvrđave. Cena ulaznice je 4,50 eura i pruža vam obilazak četiri rimske kuće, amfiteatra, katakombi, bazilike… Podovi vila pokriveni su spektakulatnim mozaicima, a svaki je posebna priča za sebe. Sastavni deo parka su i Grobnice kraljeva (Tombs of the Kings) koje su udaljene neka 2km od samog arheološkog parka. Cena ulaznica za ovaj lokalitet je 2,5 evra. Iako sam naziv asocira da su ovde sahranjeni kraljevi, ipak je do dana današnjeg ostala nepozvanica čije su to grobnice. Poznato je da podzemni hramovi sa stubovima i katakombama datiraju još iz 3. veka pre nove ere. Međutim, zanimljivo je kako u to vreme nijedan kralj nije vladao ovim prostorima.

Kipar Pafos

Foto: Cyprus Tourism Board – Pafos

Nezaobilazni deo posete Pafosu su Afroditine stene, koje su po mitologiji rodno mesto Afrodite. Nalaze se na pola puta između Limasola i već pomenutog grada. To su zanimljive geološke formacije koje se sastoje od ogromnih stena duž jedne od najlepših obala ostrva. Smatra se da kupanje na ovom mestu podmlađuje, te ne propustite priliku za bar jedno i nek vam Afroditina stena bude obavezna turistička stanica. Turistička atrakcija novijeg datuma je zasigurno i nasukani brod Erdo III koji se nasukao blizu obale 2011. godine, a takođe se nalazi ovde. Danas je jedan od najslikanijih brodova, kao i lokacija za najlepše zalaske sunca na ostrvu.

Glavni grad

Nezaobilazan grad na našoj turi kroz Kipar je i glavni grad – Nikozija (Nicosia). U ovom trenutku je jedini vojno podeljeni glavni grad na svetu: na kiparsku, zvaničnu stranu i na tursku, okupiranu stranu. Stanovnici Kipra veoma dirljivo i sa tugom u očima pričaju o periodu kada nisu smeli da pređu na drugu stranu gde su imali prijatelje, domove i uspomene. I dan-danas postoje stanovnici koji ne žele da pređu tzv. Zelenu liniju koja razdvaja glavni grad na dve strane, najviše jer ne žele da probude ružne uspomene koje su se dešavale pre izvesnog vremena, te ćete na tom prelazu mahom videti turiste.

Nikozija

Foto: Datingjungle – Nikozija

Glavni grad kombinuje kulturno nasleđe sa savremenim načinom života. Dokaz tome je i poseta Muzeju Kipra u kome se nalazi najveća arheološka izložba na ostrvu. U samom muzeju možete da posvedočite vremenu koje kreće od kamenog doba, a završava se rimskom erom. Ulaz u muzej je besplatan, ali imajte na umu da je ponedeljkom zatvoren. U preostalim danima je različito radno vreme, pa tako od utorka do petka muzej radi od 8h do 18h, subotom od 9h do 17h, a nedeljom od 10h do 13h.

Kipar – nestvaran raj plaža

Kao što smo već napomenuli Kipar ima preko 60 plaža sa plavom zastavom koja je danas u svetu vrlo cenjena turistička oznaka i glavni orjentir prilikom odabira destinacije za letovanje.
Plaže Pafosa, Limasola i Aja Nape spadaju u najlepše u Evropi, čak i svetu. Treba napomenuti da Kipar u proseku ima 340 sunčanih dana godišnje, što ga čini idealnom destinacijom tokom cele godine. To je posebno slučaj u septembru i oktobru kada je u velikom delu Mediterana letnja sezona prilično pusta i zatvorena. Mnogi turisti, kao i lokalci, ističu plažu Fig Tree Bay, koja se nalazi u mestu Protaras i svoje ime duguje starom usamljenom stablu smokve koji su pored nje zasadili istočni osvajači još u 17. veku.

Ayia Napa Londou

Foto: Cyprus Tourism Board – Ayia Napa Londou plaža

Kao i na svim plažama Kipra boravak na plaži je besplatan ukoliko koristite svoju opremu, dok se korišćenje ležaljki i suncobrana naplaćuje po 2,5 evra. Duž same plaže proteže se šetalište sa brojnim kafićima, restoranima i supermarketima u kojima možete naručiti hranu, piće ili sladoled, a pored plaže postoji i parking, kao i toaleti, kabine za presvlačenje i tuševi. Takođe, treba istaći i plaže Nisi (Nissi) i Makronisos, poznate po sitnozrnastom pesku snežno bele boje. Kako napuštate jugoistok ostrva i krećete ka Larnaki i Limasolu plaže postaju peščano-kamenite ali sa mirnom i prozirnom vodom.

Kipar Nisi plaza

Foto: Cyprus Tourism Board – Ayia Napa Nisi plaža

Gurmanske preporuke

Važan deo života Kiprana je naravno i hrana. Kiparska kuhinja je tipično mediteranska sa obiljem svežeg povrća, voća i maslinovog ulja, ali zapravo kombinuje najbolje iz grčke i turske gastronomije. Obavezno je meze koje je uvod u kiparsku kuhinju, u pitanju su male porcije, dovoljne da se stvori utisak o kiparskim specijalitetima. Nezaobilazni deo hrane je sir halumi koji je nacionalni sir Kipra. U pitanju je polutvrdi beli sir koji se proizvodi od svežeg ovčijeg ili kozjeg mleka, često i kao mešavina oba, sa dodatkom kravljeg mleka. Od jela sa mesom najpoznatije je suvlaki, tanki deo mesa u komadima jagnjetine, svinjetine a ponekad i govedine. Grčki uticaj na hranu je nezaobilazna musaka koja se peče u slojevima patlidžana i mesa, prelivena sa bešamel sosom…

Vino i hrana

Foto: Cyprus Tourism Board – Vino i hrana

Kipar i zabava

Kipar je omiljena destinacija za mlade, budući da se tokom letnjih meseci noćni život ovde usijava. Aja Napa (Ayia Napa) je nezvanična prestonica zabave sa desetinom noćnih klubova i brojnim barovima u kojima se organizuju i happy hour promocije za turiste. Iako su neki noćni klubovi otvoreni i tokom cele godine, najbolje žurke se održavaju od juna do kraja avgusta. Svakodnevno na otvorenim binama svetski poznati DJ-evi zabavljaju posetioce do svitanja. Glavni trg Aja Nape tokom leta postaje velika zabava na otvorenom, poznata pod imenom „Circus Square„. Pre nego što je Aja Napa dobila status prestonice klubova na Kipru, to je bio grad Limasol, koji i dan danas nudi zabavu za sve generacije. Međutim, ukoliko želite da osetite pravu multietničku noćnu scenu u odnosu na ostatak ostrva, naša preporuka je glavni grad Kipra – Nikozija.

Jedno je sigurno, na Kipru vam neće ponestati ideja šta da vidite, doživite i istražite, bilo da vas privlači miran odmor ili poriv za avanturom i begom od uobičajnih turističkih ruta. Mi smo se uverili u to tokom ove oktobarske ture…

Autor teksta: Marina Dodig

Ostrvski gradovi koje vredi posetiti tokom cele godine
PROČITAJTE I…

Ostrvski gradovi Evrope koje možete da posetite tokom cele godine

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
53Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Ako postoji mesto koje ima sve, to je upravo Kipar. I more, i planine, i divnu klimu, i geografski položaj. Da mogu, sutra bih pozvala medjunarodne selidbe pro move, i preselila se tamo, u grčki deo. Grci su mi, nekako, ipak bliži od Turaka.
    Ali zaista, predivan je!

    Pošaljite odgovor
  2. Ove godine nisam isao na more zena mi operisala nos na nano klinici ali sledece obavezno idemo mozda i na Kipar.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *