Destinacije – Kompletan vodič za grad i jezero Komo, II deo – Travel Magazine

Kompletan vodič za grad i jezero Komo, II deo

Kompletan vodič za grad i jezero Komo, II deo

Pred vama je nastavak našeg vodiča duž obale jezera  Komo i njegove okoline. Pored gradova bajkovitog izgleda i bogatih znamenitostima, ova popularna turistička destinacija nudi i brojne aktivnosti. Na raspolaganju su vam pešačke i planinarske staze, biciklističke ture, čak i skijanje po stazama obližnjih planina alpskog masiva tokom zimskih meseci. Vaše je samo da odaberete aktivnosti shodno vašim afinitetima.

Vandalizam u Italiji
PROČITAJTE I…

Italija uvodi drakonske kazne za vandalizam

Sentiero del Viandante – popularna pešačka staza

Sentiero del Viandante neće razočarati ljubitelje prirode koji traže priliku da protegnu noge. Drevni rimski autoput je pretvoren u popularnu pešačku stazu koja prati istočnu obalu jezera Komo, nudeći mir, tišinu i spektakularan pogled na jezero.

Pešačka staza zimi - Komo

Foto: Shutterstock, Paolo Borella – Pešačka staza Sentiero Del Viandante – zima na Jezeru Komo

Okružena maslinjacima, ruta prolazi pored drevnih crkava, zaseoka i manastira.

Dužina staze: oko 10 kilometara, u jednom smeru
Trajanje: 4 – 5 sati
Težina staze: Pešačenje čitavom rutom je izazovno zbog velike razlike u nadmorskoj visini, mada se može odabrati uspon do manje zahtevnih delova staze.
Početna pozicija: Lierna
Krajnje odredište: Varenna (neki putnici preporučuju da se vozom vratite iz Varene ili da završite pešačenje u Lierni radi kupanja na plažama)

Savet: Isplanirajte vreme kako biste mogli da „uhvatite“ najlepši zalazak sunca na jezeru Komo sa Sentiero del Viandante.

Kanjon - planinari

Foto: Shutterstock, Italy pics – Planinarska staza kroz kanjon – Sentiero Del Viandante

Obavezno prošetajte kroz botaničku baštu Vile Karlota

Među omijenim destinacijama na jezeru Komo je svakako, poseta njegovim luksuznim vilama na jezeru. Vila Karlota je jedna od najpoznatijih od njih, posebno po savršenom spoju arhitekture i prirode. Zadivljujuće freske, holovi i balkoni vile, vode do nezaboravnih pogleda na jezero kao i do desetak hektara raskošnih vrtova.

Botaničke bašte se mogu pohvaliti retkim drvećem i egzotičnim biljkama, uključujući visoke kedrove, bambus, široko rasprostranjene rododendrone i azaleju. Unutar Vile Karlote nalazi se muzej sa bogatom kolekcijom skulptura, tapiserija i umetničkih dela ranog 19. veka.

Ulaznice: 15€
Radno vreme: Svakog dana, 10-18 časova.

Vila Karlota - Komo

Foto: Shutterstock, Nicotrex – Vila Karlota (Villa Carlota)

Vožnja električnim biciklom po okolini

Ponekad je vožnja na dva točka najbolji način da lično doživite sve što se može videti na jezeru Komo. Nekoliko kompanija za organizovane ture električnim biciklom nudi ljubiteljima dvotočkaša priliku da opušteno istražuju talasasta brda, vinograde, srednjovekovna sela i neke od zanimljivih istorijskih mesta oko Koma.

Jedna od brojnih odličnih tura električnim biciklom u Komu je tročasovna ekskurzija, koja vodi kroz sela Laljo (Laglio), Moltrasio i Ćernobio (Cernobbio), a nešto dalje preko granice i kroz švajcarske vinograde. Turu predvodi lokalni vodič.

Cena: od 110€ po osobi
Trajanje: 3 sata
Udaljenost: 30 – 50 kilometara
Težina staze: Lako

Grad Ćernobio - jezero Komo

Foto: Shutterstock,Luca Panarese – Grad Ćernobio (Cernobbio) na jezeru Komo

Blizina grada Komo vodenoj masi jezera Komo, rezultira prijatnim vremenom tokom većeg dela godine sa uslovima sličnim mediteranskim.

Kada je najbolje vreme za posetu gradu i jezeru Komo?

Najbolje vreme za posetu je između aprila i oktobra, kada je relativno toplo i blago.

Proleće

Proleće je odlično vreme za boravak u Komu jer se posle zime vremenski uslovi polako poboljšavaju. Temperature se kreću oko 10 stepeni u martu, ali stalno rastu do prosečnih 17 stepeni u maju. Turisti postepeno stižu u Komo, a rascvetalo drveće i cveće čine čaroban dekor za posetioce koji obilaze grad. Ako se odlučite za posetu u proleće, očekujte manje gužve i ređe padavine.

Savet: Ne zaboravite da spakujete kišobran kako vas ne bi iznenadili povremeni pljuskovi.

Belađo - proleće

Foto: Shutterstock,Davide Palli – Belađo (Bellagio) – Proleće na jezeru Komo

Leto

Jezero Komo je pri samom vrhu liste destinacija koje treba posetiti u Italiji tokom leta. Samim tim leto je „epicentar“ turističke sezone u Komu. Vreme je toplo, sa prosečnom temperaturom oko 21.stepena, a turisti u velikom broju stižu u grad, kako bi maksimalno iskoristili brojne plaže na jezeru Komo. Temperatura vode je savršena za kupanje, a Komo vrvi kao u košnici i predstavlja odličnu priliku za izlazak i druženje.

Padavine su neuobičajene, tako da nema brige da će izleti u prirodi biti prekinuti pljuskovima.

Savet : Rezervišite let, smeštaj i karte za izlete dosta unapred, jer cene drastično rastu kada počne glavna sezona.

Leto - Varena

Foto: Shutterstock,Boris Stroujko – Leto na jezeru Komo – Plaža –  Gradić Varenna

Jesen

Jesen je prijatna sezona u kojoj se gužve smanjuju, a boje jeseni pretvaraju grad u savršenu sliku za uživanje. Temperature su blage, sa nižim stepenom vlažnosti i sa još ređim padavinama. Ovo je sjajno vreme da se popnete na planine i vidite vrhove prekrivene snegom.

Bicikl - Jesen

Foto: Shutterstock,AerialVision_it – Jesenja biciklistička tura iznad jezera Komo

Zima

Zime mogu biti neprijatne u Komu jer se temperature spuštaju na svega 3 stepena, ponekad čak i ispod nule tokom noći. Moguće su snežne padavine, posebno u područjima na velikim nadmorskim visinama, ali mali broj posetilaca obično znači dobijanje boljih ponuda za hotele i letove.

Napomena: Iskoristite najbolje mogućnosti za skijanje tokom zime u odmaralištima kao što su Monte Sinjola (Monte Sighignola), Pjani di Bobo (Piani di Bobbio) i Valčiavena (Valchiavenna) u Komu.

Skijalište Piani Di Bobbio - Komo

Foto: Shutterstock, Daniele Novati. – Ski resort Piani di Bobbio okolina jezera Komo

Transport

Brod
Zahvaljujući velikom jezeru, jedan od najboljih načina da se pređe region je čamcem. Turistima su na raspolaganju tri vrste čamaca:

Spori čamac (Battello) je idealan za uživanje u posmatranju okoline. Otvorena paluba omogućava posetiocima da uživaju u zadivljujućim pejzažima na jezeru Komo.

Hidrogliser (Aliscafo) je brža varijanta, koja je zgodna za jednodnevne izlete u druge gradove duž jezera Komo.

Trajekt (Trageto) opslužuje centralni jezerski region i prevozi putnike do raznih tačaka, vozeći do kasno u noć.

Trajekt - Jezero

Foto: Shutterstock,AerialVision_it – Trajekt na jezeru Komo

Kopneni vidovi transporta

Autobus

U gradu i oko njega postoji pouzdan autobuski sistem.Gradski autobus prevozi putnike unutar grada, ali uzimajući u obzir veličinu Koma, turistima je bolje da grad istražuju peške.

Postoji i međugradska autobuska linija, koja povezuje različite destinacije duž obala jezera Komo, uključujući Belađo (Bellagio), Leko (Lecco) i Menađo (Menaggio).

Taksi

Taksi servis je odlična opcija, posebno za one kojima je potreban vodič za kratko vreme, koji može da im pokaže grad. Taksi vozila se mogu naći svuda po gradu, posebno pored železničkih stanica i blizu hotela. Taksi je odličan način za obilazak grada, ali i prilično skup.

Automobil

Usluge iznajmljivanja automobila u Komu, omogućavaju turistima da iskoriste impresivnu mrežu puteva u regionu. Prilika je savršena za one koji vole jednodnevne izlete, a za svega 50 minuta vožnje bićete u kosmopolitskom Milanu.

Savet: Iznajmljivanje automobila je najbolja opcija ako planirate jednodnevne izlete van Koma. Gradske ulice su prilično zakrčene, neki lokalni putevi su veoma uski, a vožnja njima može biti naporna. Takođe, pazite na vozače koji često ne poštuju osnovna pravila bezbednosti na putu.

Hodanje

Komo je veoma jednostavan za snalaženje, posebno u starom gradu. Uske kaldrmisane ulice i istorijske zgrade koje ih okružuju, najbolje je istražiti polako. Brojne pijace i interesantne tačke u okolini, inspirišu goste da protegnu noge dok ih obilaze.

Kako doći do Koma?

Najbliži aerodrom kroz koji većina putnika prolazi da bi stigli u Komo, je Milan Malpensa. Zatim, posetioci se mogu ukrcati u Malpensa ekspres (Malpensa Express train), voz od aerodroma do Sarona (Saronno), a kasnije na drugi voz od Sarona do Komo Nord Lago (Como Nord Lago). Putovanje vozom traje oko sat i po.

Savet: Naoružajte se strpljenjem. Vremena polazaka trajekta i red vožnje vozova često su nepouzdane kategorije u Italiji. Ili kasne, ili su nejasno napisani.

Gde odsesti u gradu Komo i njegovoj okolini?

Obale jezera Komo oivičene su sa nekoliko gradova i sela, od kojih je Komo najpoznatiji od njih. Posetiocima nudi razne mogućnosti što se tiče smeštaja. Povoljnu okolnost čini to što su je što su ovi gradovi udaljeni nekoliko minuta jedan od drugog brodom, autobusom ili vozom, što omogućava lako putovanje između njih.

Centar grada

Boravak u centru grada omogućava da posetioci budu u blizini glavnih atrakcija grada Komo. Budući da je centralno transportno čvorište čitavog regiona jezera Komo, ovo je savršena polazna tačka za obilaženje ostalih gradova.

Noćni život u gradu Komo i okolini, neće vas razočarati

Noćni život je veoma buran u centru grada, sa brojnim restoranima, pabovima i tavernama u kojima se gosti zabavljaju do sitnih sati.

Uprkos tome što je mali grad, Komo je privlačna destinacija za gurmane, sa raznolikom kulinarskom ponudom koja je skrojena da zagolica nepce. Čuvena italijanska kuhinja, dobro je zastupljena u ovom gradu.

Nekoliko restorana u okolini služi sve, od lokalnih ukusa sa vrhunskom italijanskom kuhinjom, do internacionalnih jela koje spremaju vrhunski kuvari.

Noćni život je još jedan razlog zašto ljudi više vole Komo od drugih gradova na obalama jezera Komo, tako da u tako malom gradu ima puno mesta gde se može dobro popiti i pojesti.

Praktični saveti

Većina lokalnog stanovništva u Komu govori italijanski kao maternji jezik, a mnogi putokazi i informacije biće na italijanskom. Pošto je to veoma posećena destinacija za odmor, mnogi „lokalci“ razumeju engleski, a dosta ih je koji govore i nemački ili holandski.

Ne zaboravite da na vreme proverite rok do kada važi vaš pasoš!

Koliko dana je dovoljno za posetu?

Tri do četiri dana je idealno vreme za obilazak najvažnijih destinacija koje treba posetiti u Komu laganim tempom. Avanturisti, ljubitelji aktivnosti u prirodi, možda žele da provedu čak nedelju ili dve u tom području, istražujući pešačke staze ili vozeći bicikl.

Za posetioce koji nemaju dovoljno vremena, moguća je poseta Komu u jednom danu, ali predlažemo da u tom slučaju nađete vodiča kako bi izbegli nepotrebno gubljenje vremena tokom puta između najvažnijih lokacija.

Jezero Komo je jedno od najlepših destinacija u celoj Italiji. Može se pohvaliti prekrasnim pejzažima, sa čistom plavom vodom, sa prostranim planinama u okruženju. Atmosfera je spokojna, a brojni šarmantni gradovi na obali čine ga idealnim romantičnim odmorom.

Komo - Panorama
PROČITAJTE I…

Kompletan vodič za grad i jezero Komo, I deo

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
211Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Kome treba more, kad može da ide na jezero Komo? Nažalost, za mnoge od nas, to je preskup odmor. Ja sam se zbog toga odlučila za Srebrno jezero, i s obzirom da mi je blizu i da me nije koštalo mnogo, iznajmila sam auto u MMS-u, pa obišla ceo kraj. Nije Komo, ali nije bilo ni tako loše.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *