Destinacije – Kompletan vodič za grad i jezero Komo, I deo – Travel Magazine

Kompletan vodič za grad i jezero Komo, I deo

Kompletan vodič za grad i jezero Komo, I deo

Menađo (Menaggio)

Menađo je još jedan mali grad na obali jezera Komo, nešto manje od sat vremena udaljen od Koma. Okružen je planinama i idealan je za putnike zaljubljenike u prirodu koji žele da pešače. Takođe pruža razne mogućnosti za vodene sportove na jezeru, što ga je dovelo na listu veoma traženih destinacija.

Menađo - grad

Foto: Shutterstock,xbrchx – Grad Menađo (Menaggio)

Obavezno posetite Vilu Olmo (Villa Olmo) na obali jezera Komo

Vila Olmo je jedna od mnogobrojnih vila na obali jezera Komo i glavna turistička atrakcija zahvaljujući svojoj nespornoj privlačnosti. Smeštena u severozapadnom delu grada, poznata je po tome što ugošćuje brojne VIP ličnosti od njenog završetka u 18. veku.

Znamenite istorijske ličnosti, poput Napoleona, Svetog rimskog cara Franje II i Ferdinanda, austrijskog cara, uživali su u nekom periodu istorije u smeštaju koji nudi ova prelepa vila. Posebno su atraktivni neoklasični detalji na njenoj fasadi, uključujući spektakularnu kolonadu sa tondima (kružno umetničko delo u slikarstvu ili vajarstvu). Unutar vile su brojne statue, freske i slike koje ukrašavaju zidove.

Ulaz: slobodan
Radno vreme: od utorka do nedelje, 10-18 časova
Savet: Posetite uređene terene oko vile besplatno, zimi svaki dan od 7 do 19 časova, ili leti od 7 do 23 sata.

Vila Olmo - Komo

Foto: Shutterstock,xbrchx – Vila Olmo – Komo, Lombardija, severna Italija

Vožnja uspinjačom do sela Brunate, iznad Koma

Iako je Brunate odvojeno selo od Koma, nalazi se veoma blizu i predstavlja jednu od glavnih atrakcija za one koji prvi put dolaze u grad. Lokalni stanovnici su ga zvali „balkon u Alpima“. Grad se nalazi visoko u planinama, na 800 metara nadmorske visine, nudeći posetiocima pogled iz ptičje perspektive na grad Komo, jezero Komo i okolni region.

Najbrži način da dođete do Brunatea je da uzmete uspinjaču, putovanje koje traje nešto manje od 10 minuta.

Cena: 3,60 evra u jednom pravcu odnosno 6,60 evra povratna
Red vožnje: Svakih pola sata tokom dana do ponoći

U Brunateu, turistima su na raspolaganju više vidikovaca sa kojih se pruža nezaboravan pogled na grad. Posebna planinska atmosfera, kao i svež vazduh, pružaju odličan odmor od užurbanog grada.

Svetionik - Brunate

Foto: Shutterstock,AerialDronePics – Pogled na svetionik i jezero Komo iz mesta Brunate

Posetite kulu Porta Tore u gradu Komo

Porta Tore je drevna gradska znamenitost, koja je služila kao kapija do trga Vitoria (Piazza Vittoria). Pravljena je u dvanaestom veku u isto vreme kada su građene gradske zidine i čini nezaobilazno mesto za sve istoričare koji su fascinirani prošlošću Koma.

Poseta kuli pruža uvid u načine gradnje drevne rimske vojne arhitekture. Sa visinom od 40 metara, predstavlja debeo, neprobojan zid sa četiri reda lukova iznutra. Iako je u početku bio deo gradskih zidina, danas je celina za sebe.

Savet: U blizini Porta Tore se nalazi statua Đuzepea Garibaldija (Giuseppe Garibaldi), jednog od prvih italijanskih patriota i revolucionara. Potražite je.

Porte Toro

Foto: Shutterstock, AleMasche72 – Kula Porte Toro (Porte Torro) – stari grad Komo

Oprobajte se u „kanjoningu“ po kanjonima Lenoa (Lenno) ili Porleca (Porelezza)

Ljubitelje i poštovaoce ekstremnih sportova, obradovaće saznanje da pejzaži oko jezera Komo nude brojne mogućnosti za lučenje adrenalina. Lokalne kompanije su ovo iskoristile kako bi turistima pružile priliku da se okušaju u kanjoningu, uzbudljivom sportu, koji uključuje skakanje i klizanje niz brojne kaskadne litice i kanjone da bi došli do vode ili tla ispod. Ovo je odličan način da probate nešto novo dok ste u Komu, posebno za one koji žele da testiraju svoje granice straha. Zainteresovani turisti mogu se oprobati u ovom sportu u kanjonima u Lennou ili Porlezzi.

Cena: od 65 evra
Trajanje izleta: 3,5 sata
Napomena: Sve cene uključuju sertifikovanog vodiča i opremu
Ne zaboravite da spakujete kupaći kostim, peškir i vodootpornu kameru ako se odlučite za ovu avanturu!

Porleca - grad

Foto: Shutterstock, nikonka1 – Grad Porleca (Porlezza), Lombardija, severna Italija

Tempio Voltiano – poslastica za ljubitelje arhitekture

Naučnici i ljubitelji značajne arhitekture trebalo bi da uključe Tempio Voltiano na svoju listu stvari koje treba da vide dok su u poseti gradu Komo. Poznata na engleskom kao Hram Alesandra Volte (Temple of Alessandro Volta), mala, ali veličanstvena neoklasična zgrada izgrađena je ranih 1900-ih u čast poznatog italijanskog fizičara.

Ne samo da se posetioci mogu diviti impresivnoj fasadi i lepim holovima, već je Tempio Voltiano takođe dom muzeja sa 15 vitrina, koje čuvaju neke od Voltinih izuma i dela drugih vodećih naučnika tog vremena.

Ulaznice: 5 evra
Radno vreme: od utorka do nedelje, 10-18 časova
Napomena: Za turiste je još uvek otvoren hol, dok je od septembra 2023. godine muzejski deo privremeno zatvoren zbog renoviranja.

Tempio Voltiano

Foto: Shutterstock,Diego Bonacina – Tempio Voltiano – Komo, Lombardija, severna Italija

Nastaviće se…

Kako Italijani uzivaju
PROČITAJTE I…

Uživajte – onako kako to Italijani rade

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
1.3K+Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *