Destinacije – Korunja - grad stakla, jedne hrabre žene i rimskog svetionika – Travel Magazine

Korunja – grad stakla, jedne hrabre žene i rimskog svetionika

Korunja – grad stakla, jedne hrabre žene i rimskog svetionika

Kada pričamo o Španiji mahom pričamo o njenoj prestonici (Madridu), katalonskoj lepotici (Barseloni) i čudesnim gradovima Andaluzije. Tada krajnje nepravedno zaboravljamo najbogatiji grad Galisije, eklektičnu Korunju koju mnogi zbog atmosfere ali i položaja zovu i „malim Rio de Žaneirom“.

Korunja se nalazi na samom severozapadnom špicu Pirenejskog poluostrva, uz obalu Atlantskog okeana što joj neretko donosi jake olujne vetrove sa vode.

Flamenko i uzbudljiva Spanija
PROČITAJTE I…

Flamenko i uzbudljiva Španija – priča o jednom temperamentnom plesu

Korunja – lučki grad prepun šarma i uspomene na jednu hrabru ženu

Glavni trg u Korunji je Praza de Marija Pita (Trg Marije Pite). Ovaj veličanstveni trg je srce grada koje je stalno živahno te savršeno mesto za početak istraživanja. Ali pre nego što to učinite, zaustavite se na kafi na jednoj od terasa kafića i divite se impresivnoj arhitekturi Gradske kuće, modernističke zgrade sagrađene početkom 20. veka.

Bićete okruženi arkadnim zgradama okrunjenim prelepim galerijama tipičnim za grad. Najvažnija karakteristika trga je statua Marije Pite. Marija Pita je bila lokalna heroina koja se u 16. veku borila protiv invazije engleske armade koju je predvodio ser Frensis Drejk ili, kako je lokalno poznat, gusar Drejk.

8 najlepsih sela Spanije
PROČITAJTE I…

8 najlepših sela Španije

Ciudad Vella – savršen kvart za istraživanje art street scene grada

Korunja se nalazi na krajnjem severozapadnom vrhu Španije, u autonomnoj regiji Galisija. Najstariji deo grada, poznat kao Cidade Vella ili Stari grad, izgrađen je na mestu drevnog gradića koji je bio naseljen do 2. veka, kada su Rimljani stigli i preuzeli vlast.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ⓛⓐⓤⓡⓐ (@laurals14)

Naš topao savet je da se izgubite u uskim ulicama Starog grada koji će vam otkriti neizmeran broj spomenika, ali i neobičnu art street scenu. Granitom obloženi pločnici i zgrade daju tom području sumorni vazduh i atmosferu, što je pogoršano surovim vremenom po kome je ovaj deo Španije poznat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lore Na (@lorenipsum_)

Korunja – Grad stakla

Nastavak istraživanja grada rezervišite za šetnju uz obalu. Tu se nalazi famozna Avenida de la Marina i red kuća sa zastakljenim balkonima koje su gradu dale nadimak Grad stakla. Ovi balkoni čine jednu od najvećih grupa staklenih konstrukcija na svetu i jedna su od najpoznatijih slika grada. Prvobitno su ribari živeli u tim zgradama, a čamce su držali pod arkadama. I danas možete videti neke prstenove kojima su vezivali čamce.

Glavna fasada zgrada okrenuta je prema Praza de Maria Pita, a fasade okrenute ka moru zapravo su bile zadnji deo zgrada. Tokom modernog perioda početkom 20. veka zastakljeni balkoni su postali vrlo popularni. To je bio način da maksimizirate količinu svetlosti i uživate u pogledu dok istovremeno dobijate zaštitu od oštrog galicijskog vremena.

Pridružite se lokalnom stanovništvu na tapas druženjima

Regija Galicija poznata je po hrani, posebno morskim plodovima. I zaista ne možete da posetite Španiju, a da ne isprobate lokalnu hranu u lokalnom stilu – tapas. Najbolji tapas barovi nalaze se u Starom gradu. Naša preporuka je bar La Bombilla, instituciji u gradu prema rečima lokalaca. Ovde možete da probate caldo gallego (tradicionalnu supu od povrća u Galiciji), chorizo con patatas (prženu kobasicu sa isečenim prženim krompirom), tortilju sa omletom (španski omlet – jedna od namirnica koju morate probati u Španiji) i calamares a la romana (pržene lignje na starorimski način). Sve ovo koštaće vas oko 5 € jer su u pitanju male porcije, po kojima je tapas i poznat!

Najstariji rimski svetionik na svetu

Dok ste u Korunji obavezno posetite najstariji svetionik koji radi na svetu!Torre de Hercules je simbol grada. Sagradili su ga Rimljani u 2. veku i zaista je neverovatno da još uvek radi. To je najstariji svetionik koji radi i nalazi se na Svetskoj baštini UNESCO-a. Budući da je svetionik u funkciji, nalazi se na rtu s pogledom na Atlantik.

Šetnja od grada uz obalu do rta prelepa je prilika da uživate u pogledima na zlatno peščanu plažu Orzan. Sam svetionik je lep, ali izgleda vrlo moderno za rimske uslove. To je zato jer je bio modifikovan u 17. i 18. veku, a nedavno je opet obnovljen, što opet ne oduzima njegovu lepotu. Ovde se nalazi i ogroman spomenik Broganu. Legenda kaže da je Brogan (ili Breogan) bio keltski kralj koji je osnovao Kraljevinu Galiciju. Smatra se jednim od najcenjenijih heroja Galicije.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
8Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X