Kukova Ostrva - skrivena usred Pacifika – Travel Magazine

Kukova Ostrva – skrivena usred Pacifika

Kukova Ostrva – skrivena usred Pacifika

Malo je provklasnih svetskih destinacija koje su uspele da izbegnu poznate hotelske i restoranske lance, saobraćajne gužve i komercijalizaciju atrakcija i kulturnih sadržaja. Zato su Kukova Ostrva tako neverovatna.

Zamislite arhipelag koji izgleda kao pravi tropski raj – čist, autentičan, bez čuvenih hotela i sa malim brojem posetilaca. Naravno, sve ima svoju cenu. Da biste stigli do ove autonomne teritorije u slobodnoj asocijaciji sa Novim Zelandom, moraćete da se pomučite i da budete spremni da potrošite nešto više novca. Air New Zealand do glavnog ostrva Rarotonge leti iz Oklanda, više australijskih gradova i Los Anđelesa.

Ova polinežanska destinacija u Južnom Pacifiku najlakše će se uklopiti u itinerer onima koji planiraju posetu Novom Zelandu, svakako, a nagrada za ovaj dodatni trud neće izostati. Petnaest ostrva prostire se na oko 100.000km2 i podeljena su na Severna i Južna Kukova Ostrva.

Na Rarotongi, najvećem ostrvu, nalazi se prestonica Avarua. Jedini put kruži oko ostrva i može se obići za 45 minuta. Druga značajna ostrva su Aitutaki, Atiu, Mangaia i Penrin. Populaciju uglavnom čine Maori, polinežanski narod, ali pored maroskog jezika, stanovnici se odlično služe engleskim.

Turizam

Uprkos tome što je turizam jedna od glavnih privrednih grana (druga je ofšor bankarstvo), ovde nećete videti gužve i grupe američkih turista koji se šetaju unaokolo.

Takođe, nema čuvenih hotelskih lanaca, već na ostrvima preovladava smeštaj tipa luksuznih vila i bungalova sa bazenima i kombinacijom tradicionalnog i savremenog dizajna. Rizorti su uglavnom u vlasništvu lokalnih porodica, a zanimljivo je da na Kukovim Ostrvima ne postoji zdanje više od visine kokosove palme.

Gastronomija

Na ostrvima nema međunarodnih franšiza, zato se ne nadajte big meku. Među omiljenim lokalnim specijalitetima su ika mata (marinirana presna riba), poke (puding od banane), rukau (kuvano lišće taroa), kozji kari i sveži plodovi mora.

Najbolja destinacija u Pacifiku

Global Traveler je već četvrtu godinu zaredom imenovao Kukova Ostrva za najbolju destinaciju Pacifičkog regiona. Odabrana su, između ostalog, jer na njima nema stresa, nisu previše komercijalizovana i nisu previše skupa – iako spadaju u luksuzne destinacije.

I Lonely Planet je Kukova Ostrva proglasio za jedno od najlepših mesta na svetu. A najbolje od ostrva je Aitutaki. Lanac ostrvaca koji čine lagunu Aitutakija je nenaseljen, a voda je ovde kristalno čista. Postoje organizovana krstarenja po laguni koja nikako ne treba propustiti.

Lokalna kultura

Narod Kukovih Ostrva nije smatrao da svoju kulturu treba da prilagođava turistima i njihovoj zabavi. Dobar primer ovoga je Te Vara Nui – Noćni šou na vodi. Najbolji plesači okupljaju se da bi plesom, pesmom i bubnjevima ispričali tradicionalne priče – na maorskom jeziku. Prevod sledi tek nakon plesa.

Maori su poznati po tome što su glasni i vole dobru zabavu, a u Rarotongi postoje tri glavna kluba i pab. Svuda na ostrvima čućete egozitčnu lokalnu muziku i poziv na ples.

Održivost

Kukova Ostrva rade na tome da postanu potpuno održiva destinacija. 10 od 12 naseljenih ostrva zabranila su vozila koja pokreće fosilno gorivo, a solarna energija je standard. Mnogi rizorti i vile su ekološki osvešćeni i gostima tokom boravka nude besplatno korišćenje bicikala.

Vreme je savršeno

Tokom cele godine na ostrvima je prijatno i toplo, sa prosečnom temperaturom od 26 stepeni. Toplije i nešto vlažnije vreme je od decembra do marta, dok su suvlji meseci od aprila do novembra. Nešto hladnije vreme je od juna do avgusta.

Kitovi

Ako Kukova Ostrva posetite između juna i oktobra, imaćete sreću da vidite migraciju grbavog kita iz Australije i sa Novog Zelanda preko Pacifika. Kitovi se mogu videti i sa obale, a za posmatranje je najbolja zapadna strana Rarotonge. Postoje i organizovane brodske ture.

Provedite dan na vodi

Na Kukovim Ostrvima u ponudi su sve moguće vodene aktivnosti kojih možete da se setite – od krstarenja i ronjenja, do kajakinga, pecanja i rentiranja jahte. Uz brojne mogućnosti, provodićete po čitav dan u vodi.

18 miliona godina istorije

Mangaia, tradicionalno poznata kao Au’au, najstarije je ostrvo u južnom delu Pacifika. Njena starost procenjuje se na 18 miliona godina. Čini je vulkanski plato, okružen steenicama od fosilizovanih koralnih „stepenica“ uz koje možete da se penjete. Managia je poznata po bogatom kulturnom nasleđu, legendama i folkloru. Sa glavnog ostrva do nje se stiže kratkim letom Air Rarotonga-e.

Ako putujete u Japan, posetite ostrvo Okinavu. Saznajte na kojim italijanskim ostrvima nema gužve, ali i zašto je malo ostrvo Mustik u Karibima popularno među svetskim bogatašima.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
34Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *