Destinacije – Lepote japanskog ostrva: Istražite Hokaido – Travel Magazine

Lepote japanskog ostrva: Istražite Hokaido

Lepote japanskog ostrva: Istražite Hokaido

Drugo po veličini ostrvo Japanskog arhipelaga, Hokaido, mesto je predivnih pejzaža i netaknute prirode, piše National Geographic Srbija. Naime, iako je drugo po veličini ostrvo u Japanu, manje od 5 odsto stanovništva živi ovde, uključujući i starosedeoce Ainu. U nastavku vam predstavljamo 8 načina da maksimalno iskoristite vreme u Hokaidu:

Istražite prošlost ostrva

Istorijsko selo Hokaido (na 15 minuta vožnje busom od centra Saporo) prikazuje 60 zgrada (i nekoliko replika) koje datiraju od srednjeg XIX veka i ranog XX veka, kada su velike migracije i razvoj transformisali ostrvo. Naselje je osmišljeno da ilustruje svakodnevni život stanovnika u četiri celine: grad, ribarsko selo, farma i planinsko selo. Šetnjom gradskim ulicama moći ćete da otkrijete kako je izgledao život stanovnika Hokaida.

Koya san
PROČITAJTE I…

Sveta planina Kōya-san – skriveni svet čudesnih japanskih hramova

Otkrijte Ainu kulturu

Narod Ainu se razlikuje po izgledu, jeziku i običajima i za njih većina naučnika misli da su prvobitno naselili severni deo Honšua, ostrva Sahalin i Kuril, kao i Hokaioda. Danas je preostalih 24.000 Ainu stanovnika uglavnom skoncentrisano u Hokaidu, gde je kultura iskusila neku vrstu preporoda u poslednjih nekoliko godina.

Tri mesta gde možete upoznati ovu kulturu i tradiciju su sela Poroto Kotan (obilje tradicionalnih Ainu zgrada), Nibutani (u muzeju ćete pronaći više od 10.000 predmeta koji oslikavaju svakodnevni njihov svakodnevni život) i Ainu Kotan (u ovom selu i dalje živi 200 pripadnika Ainu kulture; moći ćete da se divite tradicionalnim muzičkim intrumentima, pesmi i plesu).

Divljina

Više od 809.371 hektara u Hokaidu (što je 10 odsto ukupne zemlje ostrva) je posvećeno nacionalnim parkovima. Možete da uživate u planinama, jezerima, vulkanima, vodopadima i šumama na ostrvu uz planinarenje, skijanje, kanue ili ribolov. Ne propustite priliku da posetite Nacionalni park Širetoko (njegovo ime u prevodu znači kraj sveta) koji je Unesko nazvao jednim od najbogatijih integrisanih ekosistema na Zemlji.

Zemlja medveda

Većina planinskih predela u Hokaidu obiluje medvedima, a mrki medved higuma je veći od Azijskog crnog medveda u južnom Japanu i isto je toliko i agresivan. Higuma su stanovnici ostrva koliko i ljudi i igraju važnu ulogu u svetu Ainu kulture. Posetite Rezort planinskih medveda Sahoro u centralnom gradu Hokaida Šintoku, gde možete da posmatrate medvede s pešaške staze ili da se vozite busom u jednočasovnoj turi i na taj način istražite lepote ovog mesta.

Raj termalnih izvora

Hokaido nudi spektar onsen ili kupki u termalnim izvorima, bilo da je u pitanju uživanje u luksuznim kotelima ili jednostavni bazeni termalnih voda smešteni duboko u planinama.

Skijanje

Mali grad Furano je zimi jedna od najpoznatijih ski destinacija u Japanu. Jul je možda i najpopularniji mesec za posetu Furanu, kada se polja pretvore u čudesno „more“ lavande.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by INDOTRIBUNE (@indotribune)

Festival snega

Svakog februara se u Saporu održava Snežni festival, u čijem se fokusu nalaze fantastične snežne skultpure. Više od dva miliona posetilaca godišnje poseti ovaj festival. Možete posetite Saporo i nekoliko nedelja pre festivala, jer ćete moći da vidite i kako nastaju sve skulpture, ali i da uživate u brojnim atrakcijama u gradu, uključujući istorijsko selo i Muzej piva.

Japanska ostrva
PROČITAJTE I…

Relativno nepoznata japanska ostrva koja kriju netaknutu prirodu

Ostale zanimljive destinacije pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
75Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *