Destinacije – Libek - najšarmantniji grad Nemačke – Travel Magazine

Libek – najšarmantniji grad Nemačke

Libek – najšarmantniji grad Nemačke

Crkva sv. Marija i Gradska kuća

Odmah pored gradske kuće Rathaus, nalazi se još jedna srednjovekovna zgrada koju ne biste smeli propustiti, crkva Svete Marije, jedna od najvažnijih zgrada izgrađenih u gotičkom stilu crvene opeke.

Dom bogatih

Na gradskom trgu Koberg nalazi se – pored uglavnom klasicističkih zgrada – skupštinska sala tradicionalnog Schiffergesellschaft-a, udruženja finih mornara, koje su bogati trgovci osnovali 1401. godine prvo kao Ceh Svetog Nikole. Danas se ovde nalazi restoran koji posetioce mami svojom bogatom istorijom i raskošno uređenom salom. Svake večeri ovde je sve popunjeno lokalcima i turistima, pa ako želite da ručate u restoranu, pobrinite se za rezervaciju unapred.

Benhaus i Dragerhaus

Neke od bivših buržoaskih vila imaju izvrsne muzeje. Najopsežnija kolekcija nalazi se u Behnhaus-u i Dragerhaus-u. Behnhaus je sagrađen 1783. godine, a početkom 19. veka danski arhitekta Joseph Christian Lillie temeljno ga je uredio dodatno. Gornjim spratom dominira veličanstveni ulazni hol sa stepenicama. Susedna zgrada bila je obnovljena sredstvima Fondacije Drager i pridodata 1981. godine Behnhaus-u. Danas se u ovim muzejima nalazi velika zbirka slika iz 19. veka i klasične moderne umetnosti.

Gunter-Grass-Haus

Treći Libekov dobitnik Nobelove nagrade (Tomas Man i Vili Brandt su preostala dva) rođen je 1927. godine u Gdanjsku (nemački Danzig), a kasnije je izabrao da živi i radi u okolini Libeka. U pitanju je pisac, grafičar, slikar i vajar Ginter Gras koji je 1999. dobio Nobelovu nagradu za književnost. Živopisna ulica Glockengießerstraße, bila je njegov izbor pa danas na broju 21 možete da posetite kuću čuvenog Nobelovca, Gunter Grass Haus. Fokus muzeja je dijalog i interakcija između književnosti i likovne umetnosti u Grasovim delima. Tokom posete ne propustite genijalne skulpture u dvorištu.

Dvorišta

Libek je poznat po svojim prolazima i ljupkim dvorištima stambenih četvrti. Fluchtlingshof je jedna od najvećih i najveličanstvenijih građevina u Libeku. Navedeni ranobarokni stambeni kompleks služio je kao stambeni projekat za udovice mornara i trgovaca od 1639. godine. Posle preuređivanja 70-ih, sada ima 28 stanova. Najveća i najlepša dvorišta su svakako Fuchtingshof i Glandorpshof u Glockengießerstraße – blizu Gunter Grass Haus-a.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
16Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X