Destinacije – Lombardija - preporuke iz ugla meštana – Travel Magazine

Lombardija – preporuke iz ugla meštana

Lombardija – preporuke iz ugla meštana

Od arhitektonskih čuda Milana do alpskog dela Lombardije i bujne doline Val Kamonika, troje Lombardijaca vam predstavljaju omiljene kutke ove čudesne italijanske regije.

Emilia, arhitekta iz Milana

U Milano sam se preselila pre pet godina, nakon osam godina života u Londonu. Milano je jedino mesto u Italiji gde možete živeti međunarodnim ritmom uz istovremeni pristup svim sjajnim stvarima koje Italija nudi.

Izleti iz Milana
PROČITAJTE I…

Najbolji izleti iz Milana

Revolucija je ovde započeta 2015. godine sa Expo-om i IT industrija od tada nije stala. Unapređen je svaki sektor javnog života, od transportnog sistema do redizajna čitavih četvrti kao što su Porta Garibaldi i Tortona. Ovde je radilo mnogo arhitekata svetske klase, uključujući Zahu Hadid i Marija Kućinela. Danas je Milano prava italijanska arhitektonska laboratorija.

Obožavam da šetam i obilazim mesta poznata po svom stilu i dizajnu, kao i modernoj arhitekturi. Ako bih zamislila savršen dan, otišla bih prvo do novog univerzitetskog kampusa koji je dizajnirala japanska arhitektonska firma Sanaa. Nakon toga bih ručala u restoranu i cvećari Potafiori. Ili bih možda posetila vilu Neki Kampiljo (Necchi Campiglio, vila iz 1930-ih) ili galeriju moderne umetnosti GAM, prošetala kroz vrtove Indro Montaneli, a onda uživala u najboljoj pekinškoj patki u Evropi, u restoranu Wonton. Ne treba zaboraviti ni istorijsko mesto za gradsku umetničku scenu, a to je Casa degli Artisti.

Elio, umetnik iz Breše

Ceo život sam proveo u provinciji Breša. Ona je ogromna, veoma uska, ali dugačka i proteže se od ravnica doline reke Po do planina. Graniči se sa spektakularnim jezerom Garda sa izuzetno čistom vodom i jezerom Izeo, gde se više oseća duh Alpa. Takođe, ova regija uključuje i oblast Franciacorta, gde 140 vinograda proizvodi penušavo italijansko vino. Po mom mišljenju, oni mogu da se mere sa svetski poznatim francuskim vinogradima.

Lombardija Franciacorta

Foto: Ron Miele from Pixabay

Ja lično volim jezero Garda. Ovde se nalaze divna mesta poput Sirmionea, gde ćete naći Grote di Katulo (Grotte di Catullo) – rimsku vilu sa čudesnim termalnim kupatilima gde možete uživati u različitim tretmanima). Kopneni deo gradića koji ulazi u jezero jedno je od mojih omiljenih mesta za fotografisanje, posebno u zoru ili tokom zalaska sunca.

Ali i planine su prelepe. Dolina Val Kamonika jedna je od najdužih alpskih dolina u Evropi. Kupio sam malu brvnaru u šumi blizu naselja Vestone, u brdima severno od grada Breše jer mi je oduvek bio san da ovde imam imanje. U dolini sam, u blizini jezera Idro, još jednog alpskog jezera okruženog neverovatnim brdskim pejzažima. Priroda me inspiriše i šuma je savršeno mesto za mene.

Alesandro, grafički dizajner iz Pjadene

Ceo život živim u Lombardiji: Mantova, Milano, Kremona ali i manji gradovi u dolini reke Po. Uživam u ovakvim pejzažima – ravnim, sa drvećem uz obalu reke, gde je vruće leti, a vlažno i maglovito zimi. Atmosfera je melanholična, što je verovatno i razlog zašto su ovi predeli privlačili i čuvene filmske režisere poput Bertolučija i Antonionija.

Ovu regiju volim i zbog umetnosti. Vladajuća porodica Mantove, Gonzaga, dovela je najveće talente renesanse da ovde stvaraju. Čak i danas, fokus je na umetnosti i hrani. U nekim od majušnih sela nalaze se izvanredni restorani poput Tratorije dell’Alba u Pjadeni, mom rodnom gradu. Ko to sebi može da priušti, restoran Dal Pescatore u mestašcetu Kaneto sul’Oljo (Canneto sull’Oglio) je jedan od 11 restorana sa tri Mišlenove zvezdice u Italiji.

Lombardija Kremona

Foto: Smiljan from Pixabay

Kremona ima jedan od najlepših trgova u Italiji, sa neverovatnom katedralom (Duomo), trećim po visini zvonikom na svetu i izvanrednom krstionicom. Poznata je i po svojim proizvođačima violina, a Muzej violina je zaista spektakularan.

U blizini Mantove nalazi se i zanimljiv gradić Sabioneta koji je neverovatan primer renesansnog “idealnog grada”, a u njemu je smešteno i drugo najstarije na svetu pozorište u zatvorenom.

PROČITAJTE I…

Poznate italijanske vinske regije

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
13Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X