– Luksuz i glamur Azurne obale – Travel Magazine

Luksuz i glamur Azurne obale

Luksuz i glamur Azurne obale

Côte d’Azur, poznata kao Azurna obala ili Francuska rivijera, predstavlja deo francuske obale na Sredozemlju. Pripada regionu Provansa-Alpi-Azurna obala i obuhvata i kneževinu Monako.

Generalno, podrazumeva deo obale od Mentona do Tulona (neki pominju i region skroz do Kasisa). Sa više od 300 sunčanih dana godišnje, Azurna obala je primamljiva destinacija tokom cele godine, ali budući da je udarna sezona tokom jula i avgusta, najbolje vreme da je posetite je upravo jun (ili, na primer, septembar).

Istorija turizma u ovoj oblasti počinje krajem 18. veka, kada ju je britansko plemstvo koristilo kao zimsko odmaralište. Sa izgradnjom železnice sredinom 19. veka, Azurna obala je postala luksuzno letovalište evropske aristokratije, a ovde je letovala čak i britanska kraljica Viktorija. U prvoj polovini 20. veka postala je mesto okupljanja svetski poznatih umetnika, kao što su Pikaso, Matis, Šagal, Renoar, Niki de Sen Fal i pisac Oldus Haksli, a i danas ovde kuće imaju poznate ličnosti iz celog sveta. O tome koliko je Azurna obala trendi, govori podatak da u njoj živi oko 84.000 stranih državljana, sa 163 prijavljene nacionalnosti.

Ako planirate da posetite ovaj, jugoistočni deo Francuske, svako mesto na obali je pravi mali dragulj, ali evo onih koja su najpopularnija i privlače najviše turista.

Nica
Poznata kao Nice la Belle (Prelepa Nica), Nica je, sa milion stanovnika, peti po veličini francuski grad. Nalazi se u istočnom delu Azurne obale, i pored francuskog šarma, zbog blizine Italije odlikuje je i specifična italijanska živa atmosfera. Smeštena je između mora i planina nacionalnog parka Mercantour i godišnje je poseti preko 4 miliona turista. Ima mnoštvo malih butik-restorana, kafea i barova. Stari deo grada ima klasičan mediteranski izgled sa uskim ulicama i kamenim kućama, a istočno od njega i luke, na poluostrvu Kap-Fera, smešten je luksuzni deo Vilfranš, sa preko 3.000 vila. U novom delu grada uživaćete u šetnji širokim avenijama, koje su okružene zelenilom. Najpoznatija ulica je Promenade des Anglais (Englesko šetalište), koja se prostire dužinom od 5 km i oko koje su smešteni najbolji gradski hoteli i najluksuznije vile. Ako volite da lenčarite na pesku, šljunkovite plaže Nice neće vam biti udobne, ali ako imate novca, na privatnim plažama za 20 eura možete dobiti ležaljku.

Antib
Kada iz Nice krenete na zapad, stići ćete u živahni mali Antib, nekada mediteransko selo, a danas luku za neke od najskupljih svetskih superjahti. Iako tokom leta mogu biti zakrčene velikim brojem turista, šarmantne uske uličice Antiba će vas naterati da se u njih zaljubite, kao što je to učinio Pablo Pikaso 1946. On je tokom svog boravka odsedao u starom dvorcu Grimaldi, izgrađenom na ruševinama antičkog grčkog grada Antipolisa. Inače, dvorac je pripadao porodici Grimaldi koja je Antibom vladala od 1385. do 1608. godine. Pikaso je brojna dela nastala u Antibu ostavio na poklon gradu, i ona su sada izložena u dvorcu, koji je pretvoren u Pikasov muzej. Svi oni koji su preskočili sunčanje na šljunkovitim plažama Nice, obožavaće male peščane plaže Antiba, posebno onu pored luke. Nažalost, u sezoni ćete teško naći mesto za peškir.

Kan
Mondenski Kan će vam pružiti vrhunsko VIP iskustvo. Luksuz i glamur, fini restorani, prodavnice najpoznatijih svetskih dizajnera, noćni klubovi koje posećuju poznate ličnosti… Glavna ulica, Promenade de la Croisette, prati obalu i predstavlja žilu kucavicu grada. Okružena je palmama i živopisnim plažama na kojima možete rentirati ležaljku, a dobrostojeći imaju mogućnost i da pijuckaju koktele koje će im donositi njihov lični konobar. Svakog maja ovde se održava čuveni filmski festival, tokom koga ovo glamurozno mesto zasija još jače, a ceo svet izveštava o večernjim toaletama slavnih i poznatih zvanica. Jedna od najzanimljivijih gradskih atrakcija je ruska pravoslavna crkva svetog arhangela Mihaila iz 19. veka, izgrađena na zahtev ruske carice Marije Aleksandrovne, koja je volela da zime provodi u Kanu.

Sen Trope
Putovanje na Francusku rivijeru ne bi bilo potpuno bez posete legendarnom Sen Tropeu, čija je glavna ikona bila Brižit Bardo. Maleno mesto od 5.000 stanovnika koje godišnje poseti preko 5 miliona turista, od polovine 20. veka održava svoj imidž ekskluzivnog letovališta za bogataše i umetnike, od kojih ga je najviše promovisao Pol Sinjak. Sve je ovde vrhunsko i skupo, hrana, smeštaj, jahte u gradskoj luci, klubovi na plaži… Najlepša plaža Azurne obale je od grada udaljena samo 5 km – a radi se o (uglavnom) peščanoj plaži Pompelonne. Neki do najpoznatijih klubova ne celoj obali smešteni su ovde, a legendarni su Club 55 i Nikki Beach.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *