Destinacije – Luksuzan vodič kroz Stokholm, veličanstvenu prestonicu Švedske – Travel Magazine

Luksuzan vodič kroz Stokholm, veličanstvenu prestonicu Švedske

Luksuzan vodič kroz Stokholm, veličanstvenu prestonicu Švedske

Poznat širom sveta kao glavni grad Švedske, ali i nezvanična prestonica Skandinavije, Stokholm je dom neverovatne umetnosti i vrhunske kuhinje. Grad opuštene atmosfere u kojoj se istorijski šarm susreće sa vrhunskom arhitekturom privlačan je svima koji vole kosmopolitske prestonice. Najidealnije doba za posetu? Kraj avgusta, kada grad počinje polako da se odmara od užurbane letnje sezone. Boje tada polako prelaze iz bujne zelene i intenzivno plave u žutu, narandžastu i crvenu, a sunce „sedi“ nisko na horizontu. Ovo je pravo vreme da istražujete jedno od najlepših mesta na svetu.

Svedska postala drzava odmetnikj Skandinavije
PROČITAJTE I…

Švedska postala „država odmetnik“ Skandinavije – Danska, Norveška i Finska zatvorile joj svoje granice

Šta vredi da se vidi u Stokholmu?

Svi posetioci uvek mogu da rezervišu privatnu turu kroz Stokholm kod agencije Our Way Tours, sa izletima koji uključuju pešački obilazak Starog grada, zatim šetnju kroz najbitnije modne ulice grada i biciklističku turu koja vas vodi putem „zelenih pluća“ Stokholma. Tu su obilasci arhitektonskih dragulja grada ali i Swedish Pop Wonders vožnja koja vam znamenitosti grada otkriva uz pratnju Abbe i druge švedske muzike. Stokholm vam daje sijaset tura koje vas vode do vrta Linnaen, na izlet u Upsalu ili do dvorca Gripsholm. Pojedini muzeji, poput The Vasa, nude i privatne obilaske van radnog vremena.

Hrana

U Stokholmu se nalazi nekoliko restorana sa Michelin zvezdicama. Naravno, najpoznatiji je Frantzen koji je 2018. godine zaradio svoje mesto u istoriji kao prvi restoran u Stokholmu koji je dobio treću Michelin zvezdicu. Dovoljno je da kupite vodič Michelin koji je u februaru 2020. predstavio svoj novi amblem za održivost, za sve nordijske zemlje. Stokholm ima pet restorana sa istaknutim amblemom održivosti: Agrikultur, Etoile, Fotografiska, Gastrologik i Oaxen Krog.

Prodavnice

Bibliotekstan je najpoznatija shopping četvrt u gradu, sa ekskluzivnim skandinavskim i međunarodnim brendovima. Malu pauzu možete da napravite u hali Ostermalmshallen, gde se nalaze štandovi sa hranom!

Doživeti

Avicii Experience je muzej koji će biti otvoren sledeće godine u sećanje na jednu od istinskih ikona moderne pop kulture. Avicii Experience biće imerzivna, interaktivna izložba koja će posetioce približiti DJ-u Avicii, odnosno Timu Berglingu. Publika će imati priliku da prati Timovo putovanje od spokojnog muzičkog zaljubljenika do proslavljene superzvezde. Svi posetioci će videti kako je izgledala njegova soba gde je sve počelo ali i studio u Los Anđelesu u kojem su nastali najveći hitovi.

Muzej će sadržavati privatne stvari umetnika, neviđene fotografije i video zapise, kao i objavljenu i neobjavljenu muziku koju je Avicci kreairao sam ili u saradnji sa drugim muzičarima. Prethodno neobjavljeni materijal koji je bio temelj za posmrtni album „Tim“ biće dostupan po prvi put kao i neobjavljene rane verzije hit pesme „Levels“.

Sta mozemo da naucimo od Svedjana o samoizolaciji
PROČITAJTE I…

Šta možemo da naučimo od Šveđana o samoizolaciji?

Avicii Experience biće u sklopu novog i jedinstvenog centra SPACE. Na sedam spratova nalaziće se 500 plesnih kutaka, arena od 650 do 800 mesta, kreativni centri i studijski prostori za zajednički rad. SPACE bi trebalo da se otvori u Stokholmu 2021. godine u samom centru grada

Grinda je jedno od najpristupačnijih ostrva u arhipelagu i kao takvo je vrlo popularno među lokalcima, posebno zbog brojnih, odličnih mesta za kupanje. Područje je pod zašitom prirode, i prepuno je šarmantnih mesta za čitavu porodicu.

Smeštaj

Od kreatora izuzetno popularnih hotela Steam i Pigalle, stiže Ellery Beach House – poslednji beg i jedino letovalište u Stokholmu, inspirisano 60-im i 70-im. Ellery se nalazi na vrhu Lidingoa, ostrva u unutrašnjem Stokholmskom arhipelagu. Iako je hotel udaljen samo 18 minuta od centra grada, ovde vlada jedna mirna, vrlo seoska atmosfera.

Hotel na plaži sa privatnim pristaništem, nudi mesto za razgledavanje prirode, uživanje u kupanju, ali i u muzici i dizajnu. Hotelski restoran Palmer’s služi mediteransku kuhinju sa dosta specijaliteta iz Tel Aviva i Libana. Tu je i Bally Bar, gde gosti mogu uživati u jutarnjoj kafi, počastiti se ručkom ili završiti dan uz koktel oko otvorenog kamina. Naravno, za mlađe je tu i Coco Beach Club, sa zatvorenim i otvorenim bazenima. Otvaranje je zakazano za 1. septembar 2020.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
18Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Sjajno. Nisam doziveo Stokholm, ali verujem da je jos carobniji u odnosu na Malme koga sam video. Za svaku pohvalu.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X