Destinacije – Mafia - prilika za sjajan odmor – Travel Magazine

Mafia – prilika za sjajan odmor

Mafia – prilika za sjajan odmor

Ostrvo Mafia je jedinstveno odredište pokraj obale Tanzanije sa osamljenim peščanim sprudovima, gnezdima kornjača i migracijama kit ajkula. Manje poznato i definitivno mnogo mirnije od Zanzibara, ostrvo nudi neotkriveni raj. Ovde vas čekaju neverovatna ronilačka iskustva i prava je definicija bosonogog luksuza.

Zanimljivosti o Zanzibiru
PROČITAJTE I…

9 zanimljivosti koje niste znali o Zanzibaru

Mafia je deo malog arhipelaga koji se sastoji od jednog velikog i nekoliko manjih ostrva, od kojih svako ima jedinstvenu istoriju koja datira iz 8. veka. Ime “mafia”, naravno, nema nikakve veze sa italijanskim mafijašima, već je izvedeno iz reči mahali pa afya (na svahiliju), što znači “zdravo prebivalište”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mafia Island (@mafiaisland)

Mafia – za one koji ne vole gužvu

Turističkim agentima, turoperatorima i putnicima još uvek malo poznato, ostrvo nije krcato turistima. Lokalne turističke vlasti navode da ostrvo godišnje poseti manje od 7.000 turista koji u proseku borave oko pet noćenja. Na zvaničnoj internet stranici turističke organizacije ostrva ističe se kako Mafia privlači one koji žele da pobegnu od gužve. Ostrvo je zanimljivo posetiocima koji žele da istraže nešto novo i dožive prirodu i lokalnu kulturu koja još uvek nije narušena urbanim razvojem i masovnim turizmom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mafia Island (@mafiaisland)

Morski park ostrva Mafia

Mafia je pravi morski raj i može se pohvaliti nekim od najbogatijih koralnih grebena na svetu. Sa egzotičnim ribama, hobotnicama, ražama, kornjačama i kit ajkulama, koje često posećuju ove tople i bistre vode, ostrvo se naziva koralnim vrtom istočne Afrike. Morski park ostrva Mafia (Mafia Island Marine Park) formiran je 1995. godine, kako bi se zaštitili grebeni arhipelaga i više od 460 vrsta riba.

Najbolja ronjenja na ostrvu su na dubinama manjim od 30 metara. Početnici i ronioci na dah, uživaće u plitkim vodama i grebenima zaliva “Chole Bay”. Iskusni ronioci mogu da uživaju u dugačkom koralnom zidu izvan zaliva sa ogromnim (staghorn) koralima modrih vrhova. Velike ribe grabljivice i kornjače su, takođe, uobičajene.

Ostrvo Juani

Projekti očuvanja životne sredine na ostrvu su podjednako impresivni. Na ostrvu Juani, tik uz obalu Mafia-e, nevladina organizacija Sea Sense, u saradnji sa lokalnim zajednicama, radi na nadgledanju i zaštiti morskih kornjača. Posetioci mogu videti kako se kornjače gnezde na udaljenijim plažama i kako se rađaju mladunci.

Na ostvrcetu Juani, turisti mogu da posete drevni grad Kua, koji datira iz ranog 12. veka. Arheološko nalazište nudi nekoliko džamija, groblje, palatu sa velikim skladištem i školu. Sve je to finansirala tada unosna trgovina morskim školjkama (“cowrie”). Imajući ovo na umu, može se reći da je nekada Kua bilo mesto od priličnog lokalnog značaja.

Gde odsesti

Arhipelag nudi izuzetne prilike za smeštaj, od romantičnih kućica na drveću do privatnog ostrva i opuštenih, malih hotela.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mafia Island (@mafiaisland)

Između Mafia-e i ostrva Juani, nalazi se ostrvce Chole. Ovo sićušno ostrvo nudi posetiocima priliku da odsednu u “Chole Mjini” i dožive pravu fantaziju usred drveća mangrove i drevnih baobaba. Zanimljivo ostrvsko utočište nudi sedam neobičnih kućica na drveću usred prirodne vegetacije. Svaka od luksuznih kućica nudi pogled na more. Neke su dovoljno blizu da goste uspava zvuk vode koja se provlači kroz korenje mangrove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mafia Island (@mafiaisland)

Pole Pole je još jedna interesantna opcija za smeštaj. Ovi ekskluzivni bungalovi nude nepretencioznu i opuštenu atmosferu. Objekat se sastoji od sedam apartmana – bungalova, savršeno uklopljenih u okolni tropski vrt. Svi proizvodi koji se koriste u okviru smeštaja su lokalni.

Za vrhunsko luksuzno iskustvo moguće je iznajmiti i sopstveno ostrvo. Ostrvo Thanda je dostupno onima sa dubljim džepom. Na njemu se nalazi jedna luksuzna vila i dve tradicionalne brvnare na plaži u Indijskom okeanu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thanda Island (@thandaisland)

Kako stići

Do ostrva Mafia stiže se kratkim 30-minutnim čarter letovima iz Dar es Salama, najvećeg grada Tanzanije ili sa ostrva Zanzibar. Takođe, ostrvo je svakodnevno povezano domaćim letovima sa svim safari destinacijama u Tanzaniji.

Tanzanija je jedna od najpopularnijih afričkih destinacija za safari
PROČITAJTE I…

Tanzanija – mnogo više od safari destinacije

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
10Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *