Destinacije – Marbelja - više od mondenskog letovališta – Travel Magazine

Marbelja – više od mondenskog letovališta

Marbelja – više od mondenskog letovališta

Marbelja je poznato mondensko letovalište na jugu Španije. Nalazi se u Malagi, na čuvenom delu obale Kosta del Sol.

U njenim lukama usidrene su luksuzne jahte, a bogataše pored besprekornih peščanih i šljunkovitih plaža i čistog mora privlače skupi hoteli, kockarnice i prodavnice čuvenih svetskih dizajnera.

Ipak, osim luksuznih sadržaja u gradskoj marini, Puerto Banusu, Marbelja ima i drugu stranu. Turisti će uživati u šetnji uskim kaldrmisanim ulicama Starog grada i mirisanju cvetova bugenvilije na šarmantnim trgovima oivičenim tradicionalnim zdanjima. Nakon odmora u nekom od brojnih tapas barova, posetioci istražuju ponudu lokalnih suvenira – od domaćeg maslinovog ulja do ručno rađenih čokolada.

Ipak, osim luksuznih sadržaja u gradskoj marini, Puerto Banusu, Marbelja ima i drugu stranu

Foto: Pexels.com

Opuštanje na trgu

Sa aromatičnim drvećem narandže i brojnim kafeima, barovima i restoranima, Plaza de los Naranjos je centar Starog grada i idealno mesto na kome treba zastati da biste upili atmosferu Marbelje. Podjednako je atraktivna tokom dana i uveče.

Istorijska zdanja

U Starom gradu nekoliko zdanja se izdvaja po svom značaju i lepoti. Obavezno osmotrite gradsku većnicu, kuću starog gradonačelnika i crkvu Ermita de Santiago. Sva ova zdanja su iz perioda 15. i 16. veka. Nedaleko odatle je i barokna crkva Gospe od utelovljenja, koju krasi kameni ulaz u rokoko stilu. Unutar nje je statua svetog Barnabasa, sveca zaštitnika Marbelje. U blizini su ostaci impresivne mavarske tvrđave Alkazabe i njenih zidina.

U Starom gradu nekoliko zdanja se izdvaja po svom značaju i lepoti

Foto: postcardtrip from Pixabay

Zeleno utčište od dnevne vreve

Sa mermernim stazama za šetnju, elegantnom fontanom Virgen del Rocio iz 18. veka, tropskim drvećem i osvežavajućim mirisom borovine, Almeda park je oaza mira. Sedite na neku od klupa ukrašenih andaluzijskim pločicama i napravite predah od obilaska grada.

Sedite na neku od klupa ukrašenih andaluzijskim pločicama i napravite predah od obilaska grada

Foto: Wolfgang Barth from Pixabay

Uočite nadrealizam

Pređite ulicu kod Alameda Parka i krenite niz aveniju Avenida del Mar, u kojoj ćete imati priliku da vidite 10 bronzanih statua Salvadora Dalija. Ova remek-dela imaju zanimljive teme – od predstave mitoloških stvorenja do prikaza Don Kihota. Smeštena su u prelepom okruženju palminog drveća i cvetnih aranžmana. Ako želite da vidite još Dalijevih radova, posetite Museo del Grabado Espanjol Kontemporaneo u Starom gradu, u nekadašnjoj bolnici Bazan. U muzeju su izložena i dela Goje, Pikasa i Miroa.

Foto: Harvey Barrison from Wikimedia Commons

Prošetajte se Zlatnom miljom

Avenida del Mar izlazi na promenadu Paseo Maritimo kojom se možete prošetati od Marbelje do Puerto Banusa. Duga je osam kilometara i trebaće vam i do sat i po vremena lagane šetnje, a možda i duže ako zastanete u nekom od barova na plaži da se osvežite. Uvek se možete vratiti nazad autobusom ili u skupljoj, ali lepšoj varijanti katamaranom (10 evra) i posmatrati spektakularnu obalu i planine Sierra Blanca.

Avenida del Mar izlazi na promenadu Paseo Maritimo kojom se možete prošetati od Marbelje do Puerto Banusa

Foto: Manolo Franco from Pixabay

Hrana

Ako želite da doručkujete kao lokalaci, posetite neku od popularnih gradskih churreria. Ćurosi su tradicionalno pecivo prženo u u dubokom ulju, začinjeno cimetom i servirano sa toplim čokoladnim sosom za umakanje. Odličan je dodatak uz jutarnju kafu. Obavezna je i degustacija tapasa u nekom od brojnih tapas barova, a za pravi užitak, spustite se na plažu i u restoranu naručite sardine espetos, ribu koja se na ražnjićima peče na roštilju. Nažalost, cene u Marbelji nisu niske, pa tako za čašu vina treba izdvojiti oko 3 evra, a recimo, izbor od šest tapasa u povoljnijem tapas baru izaći će vas oko 10 evra. Cena sardina sa roštilja je oko 10 evra.

Pročitajte Top 5 razloga da posetite Španiju. Evo kako možete da upoznate ovu zemlju iz brzog voza, a saznajte i koje su najbolje španske destinacije za ljubitelje fudbala.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

za pravi užitak, spustite se na plažu i u restoranu naručite sardine espetos, ribu koja se na ražnjićima peče na roštilju

Foto: guillermo gavilla from Pixabay

Podelite ovaj članak...
472Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X