Destinacije – Maribor - grad u kojem će uživati svi ljubitelji prirode, vina i kulture – Travel Magazine

Maribor – grad u kojem će uživati svi ljubitelji prirode, vina i kulture

Maribor – grad u kojem će uživati svi ljubitelji prirode, vina i kulture

Na prvi pogled Maribor je tipičan austrijski grad koji krasi čak 7 mostova, mirna i zelena Drava i ulice bez suvišne buke, čak i u samom špicu dana.

Maribor je administrativni centar regije – Štajerske, a najbliži veći grad je Grac. Drugi je po veličini grad u Sloveniji, odmah iza Ljubljane.

Šta treba da posetite u Mariboru u kojem živi 130.000 stanovnika, od kojih više od polovine nikada nije bilo u Ljubljani po poslednjim analizama?

Posetite Staru trtu

Prvo što će vam u ovom gradu pokazati svi lokalci je Stara trta (Stara loza), Ginisov rekorder. Naime, loza je stara više od 450 godina, i još uvek rađa.

View this post on Instagram

{ THE OLD VINE FESTIVAL } 🍇 Link in Bio. . Styria celebrates the symbol of Slovenian wine and persistence. You are most warmly welcome! The Old Vine festival is the key wine and culinary festival in Slovenia in honour of the Oldest Vine in the World. 🌎 Wine and food, culture and entertainment. Our tribute to the Old Vine. 🙏 A culinary and cultural tribute to the oldest vine in the world, which grows on Lent, the oldest part of Maribor. The Old Vine is the pride of Maribor, Styria, and Slovenia. For all our visitors, it is the entrance to our extraordinary rich wine tradition and successful stories of our winegrowers. 🍷 #visitmaribor #mojmaribor #slovenia #ifeelsLOVEnia #feelslovenia #grapevine #oldestvine #travelgram #mariborsights #getaway #styria #igers #photography #treasuresoftheworld #lonelyplanet #tripadvisor #guinessworldrecord

A post shared by Visit Maribor (@visitmaribor) on

Berba Stare trte je svojevrsni kulinarsko-vinski spektakl, i glavna jesenja manifestacija grada. Kažu da je najviše rodila 1991. godine, kada se Slovenija otcepila. Od te berbe napravljeno je 64 litra vina.

Popnite se gondolom na Pohorje

Ukoliko ste zaljubljenik u prirodu, Pohorje, najveći vrh Maribora će vas oduševiti. Naime, Mariborsko Pohorje je najveći skijaški centar Slovenije, sa stazama za početnike, ali i za prave profesionalce, i to one najzahtevnije.

Naravno, van sezone Pohorje je skoro pa sablasno prazno. Noći su sablasne, a jutra nestvarno tiha jer posetilaca skoro da i nema, pa s vremena na vreme imate osećaj da ste se našli unutar kultnog filma „The Shining“ sa Jack Nicholsonom.

Vikend je već daleko drugačiji s obzirom da većina Slovenaca inače pasioniranih skijaša, planinara, trkača već u petak dođe na Pohorje sa porodicom na izlet. Ipak, kod njih izlet ne podrazumeva leškarenje na livadi, lagani ručak, već izlet koji obuhvata bar nekoliko kilometara porodične šetnje, trčanja i penjanja.

Ono što predstavlja specifičan, prelep doživljaj je sama vožnja gondolom do vrha, odakle se vidi panorama Maribora.

Tu, na 1.050 metara nadmorske visine, tik uz stazu, nalazi se renoviran hotel Bellevue, sagrađen davne 1958.

U njemu je rado odsedao predsednik SFRJ Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom. Hotel je jedan iz ponude Termi Maribor, u koje je prošle godine ušao ruski kapital.

Popijte kafu s pogledom na Dravu

Najlepši deo Maribora nije strogi centar, pa ni Pohorje već šetalište uz Dravu sa koje vas pozdravlja jato najlepših labudova koji se šepure i poziraju pred vama.

Niz Dravu su smešteni kafići i restorani koji su otvoreni od ranog jutra, a posebno je sladak deo tik ispod ljubičastog mosta, s isturenom kamenitom kupolom koji podseća na Kotor.

Naša preporuka? Kafić “ Mačka”. Malo iznad, uz kaldrmu nalazi se i super meksički restoran Takos koji ima simpa baštu postavljenu stepenasto.

Za ručak vas savetujemo da odete u Ancora (Jurićeva) ili Baščaršiju (Poštna).

U Jurićevoj je smeštena picerija pa je samim tim preporučljivo da naručite picu, iako su i lignje odlične!

Prostor je zatvorenog tipa ali izgleda otmeno i svetski sa ogromnim drvenim stolovima, diskretnom, dekorativnom rasvetom, uramljenim crno-belim vintage posterima i tamnim detaljima.

Baščaršija je za varijantu bašte i one koji preferiraju mesište, odnosno roštilj i balkanske specijalitete. Cene su ujednačene i slične beogradskim, s tim da je Baščaršija nešto jeftinija pa možete da jedete i pijete ispod 10 evra.

Odete na izlet u Grac

Sa glavne železničke stanice imate voz kojem treba oko sat vremena do jednog od najlepših austrijskih gradova, koji ima skoro pa 3 puta više stanovnika od Maribora (300.000).

Grac je drugi po veličini grad u Austriji, mesto u kom je studirao i naš Nikola Tesla.

Studentski život (preko 40.000 studenata) daje puls gradu koji ima bogato istorijsko, staro jezgro. Među najvećim atrakcijama grada su zamak Schlossberg, muzej Kunsthaus i ostrvo na reci Mur.

Za kraj… šoping!

Iako je generalno mali grad, Maribor ima veliku ponudu butika, tržnih centara i prodavnica raznorazne robe.

Najveći tržni centar je Europark koji se nalazi nedaleko od samog centra grada, s desne strane reke Drave i koji je sličan i po veličini i ponudi sa našim Ušćem i Deltom.

Naravno, u celom gradu nalaze se prodavnice i butici ukoliko više volite intimniji šoping.

Pogledajte zašto je Slovenija lider u eko-turizmu, kao i koje su najpoznatije slovenačke terme. Saznajte i šta sve krije Postojnska jama.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
29Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X