Destinacije – Milano - koktel italijanske umetnosti, ekonomije, gastronomije i mode – Travel Magazine

Milano – koktel italijanske umetnosti, ekonomije, gastronomije i mode

Milano – koktel italijanske umetnosti, ekonomije, gastronomije i mode

Dolce far niente, italijanski sinonim za opuštanje i uživanje u bezbrižnim trenucima, najbolje opisuje boravak u Milanu – zato što u Milanu uživaju sva naša čula… Milano je drugi grad po veličini u Italiji, a ujedno je i glavni grad regije Lombardija. Sedište je industrije, bankarstva, ekonomije i modnih kuća, ali i grad impresivne arhitekture, umetnosti i bogate istorije. To je grad sa italijanskim šarmom koji beskompromisno osvaja pri prvom susretu.

Kipar Ostrvo bogova
PROČITAJTE I…

Kipar – magično ostrvo bogova

Milano Duomo trg

Foto: Alexandr Hovhannisyan from Unsplash

Šetnju ovom italijanskom prestonicom najbolje je započeti ranom jutarnjom kafom u nekom od barova na Pijaci del Duomo (Piazzi del Duomo), najposećenijem trgu u Milanu, sa pogledom na katedralu Duomo, gotičku katedralu čija je izgradnja trajala više od 400 godina. Ubraja se u neke od najvećih katedrala na svetu i broji više od 3.500 statua. Katedrala se otvara u 9 časova, te osim razgledanja unutrašnjosti, imate mogućnost da se popnete i na krov katedrale sa kojeg se širi panoramski pogled na ceo Milano, a po lepom vremenu možete videti i Alpe.

Milano Duomo

Foto: Pollard Lucien from Unsplash

Sforzesco

Foto: pippocucu from Pixabay

U blizini katedrale nalazi se Sforcesko (Sforzesco), raskošan dvorac iz 15. veka, u kojem se nalaze zbirke umetničkih dela, skulptura, tapiserija, a tu je i Bellinijeva „Bogorodica sa detetom“. Okružen je velikim parkom Sempione.

Milano Sempione

Foto: Dimitris Vetsikas from Pixabay

Od šoping mola iz 19. veka do najslavnije operske kuće

Galeria

Foto: Federico Di Dio from Unsplash

Galleria Vittorio Emanuele II je šoping galerija iz 19. veka, a nalazi se pored katedrale. Izgrađena je u obliku krsta, sa krovom od gvožđa i stakla i slovi kao jedna od najzanimljivijih destinacija Milana. U njoj se nalaze prodavnice najprestižnijih modnih kuća. Središnji podni mozaik prikazuje beli krst i bika, koji predstavlja simbol grada Milana. Prema legendi, potrebno je tri puta se okrenuti na peti, na testisima bika, za sreću. U unutrašnjosti galerije nalazi se i istorijska, secesijska Zuka (Zuccha), kafana u koju bi posle predstave u La Scali navraćali Verdi i Toscanini. Smeštena je na ulazu u galeriju, te pruža fantastičan pogled na pročelje Duoma.

Galeria

Foto: Michele Bitetto from Unsplash

Uz Galeriju se nastavlja, Pijaca dela Skala (Piazza della Scala), trg na kojem se nalazi najslavnija operska kuća na svetu, La Scala izgrađena u 18. veku. Ističe se raskošnim enterijerom, sjajnom akustičnošću i impresivnom listom premijera poput Nabuka (Nabucco) i Madam Baterflaj (Madam Butterfly). Operska sezona počinje 7. decembra… La scala se može razgledati iznutra samostalno, a postoji i mogućnost posete muzeju, u kojem se nalaze slike i predmeti najpoznatijih kompozitora toga doba, između ostalog i Verdijev klavir.

Milano – dom najtužnije i najpoznatije večere na svetu

Milano manastir

Foto: Certosa di Pavia from Unsplash

Santa Marija dela Gracije (Santa Maria delle Grazie) je mala crkva i dominikanski manastir u sklopu kojeg je muzej Ćenakolo Vinćano (Cenacolo Vinciano). Ovde se čuva jedna od najpoznatijih freski na svetu, Poslednja večera, Leonarda da Vinčija. Naziva se još i „najtužnije umetničko delo na svetu“. Pri tome se ne misli na sadržaj, već na stanje freske koja je u stanju raspadanja, budući da je Leonardo slikao uljanim bojama na polusuvom malteru. Slika je počela da se raspada i pre nego je bila završena. Restaurirana je nekoliko puta. Crkva i manastir spadaju pod UNESCO-vu svetsku baštinu i jedna su od destinacija koje se nikako ne smeju propustiti prilikom posete Milanu.

Milano Poslednja večera

Foto: Markus Baumeler from Pixabay

Večeri u Milanu rezervisane su za živopisnu četvrt Navilji (Navigli), izgrađenu u 12. veku sa namerom da se Milano poveže sa jezerom Komo (Como), jezerom Mađore (Maggiore) i gradom PaviaJužna četvrt kanala i nekadašnja skladišta pretvorena su u večernja mesta za izlazak, prepuna barova, restorana i pabova.

Navigli

Foto: Roberto Patti from Unsplash

U Milanu se, kažu, pije najbolji Aperol spric (Aperol spritz), ali i veoma dobro jede. Među kulinarskim specijalitetima Lombardije, izdvajaju se ossebuco, tortellini di zucca, strangolapreti i nezaobilazni italijanski sladoled

Milano tramvaj

Foto: Andrea Ferrario from Unsplash

Poseban šarm prošlosti ovom gradu daju žuti, vintage tramvaji i bilo bi zaista šteta propustiti vožnju nekim od njih. Zapravo, bila bi zaista šteta posetiti Milano, a propustiti bilo koji turistički izazov koji u ovom gradu mami, od momenta kada ste prvi put popili svoj espreso, pa do onog uvek tužnog trenutka, kada dođe vreme rastanka. U svakom slučaju, otići ćete kući punog srca i… naravno vratiti se, prvom prilikom.

Autor teksta: Josipa Rudić

Kako Italijani uzivaju
PROČITAJTE I…

Uživajte – onako kako to Italijani rade

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
556Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Lepo ga opisaste, stvarno je koktel svega. Bila sam jednom, ali mi nije dovoljno. Tražim ideju za proslavu godišnjice braka, i Milano mi nije pao na pamet do sada. A baš bi moglo, Royal charter service letom iz Beograda, na jedan produženi vikend… Vredi razmisliti.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *