Destinacije – Milos - savršena zamena za Mikonos – Travel Magazine

Milos – savršena zamena za Mikonos

Milos – savršena zamena za Mikonos

Da li ste čuli za grčko ostrvo Milos, na kome vetrovi prave poseban ambijent?

Na ovom prelepom ostrvu vetar ume da vas podstakne na brzu vožnju po neobeleženim putevima ostrva, ili da vam “začini” ranu večeru, pomerajući bočice maslinovog ulja, kada odluči da se pravi “važan” i pojača svoju snagu. Lagani povetarac ‘pak na jedan romantičan način ume da “ljulja” brodove i čamce u jarkim bojama, te da vam izuzetno prija dok skačete u more sa katamarana, u skrivenim uvalama ostrva…

Milos – najzavodljivije Kikladsko ostrvo

Milos, po mnogima jedno od najzavodljivijih i nalepših ostrva Grčke, spada u grupu Kiklada i najbliže je luki Pirej.

Vulkansko ostrvo u Egejskom moru, ima prizvuk Mikonosa i Santorinija, ali daleko pristupačnije cene smeštaja i hrane. Sa tek 5.000 stanovnika, Milos spada u slabo naseljena grčka ostrva, ali ona koja nude delić neotkrivene i autentične Grčke.

Ovaj raj na zemlji sa preko 70 prelepih plaža, kamenim liticama koje u raznim formacijama izranjuju iz tirkizno čistog mora, te tradicionalnom kikladskom arhitekturom koja se bazira na belim niskim kućama i plavim vratima, savršen je beg od stvarnosti.

Milos krasi autenticna kikladska arhitektura

Foto: Victor Janin from Unsplash

Jer ako tragate za mestom gde ćete ispijati na miru kafu, istraživati skrivene uvale, imati jedan aktivan odmor (celo ostrvo je dosta brdovito) a opet susresti se sa civilizacijom koja datira iz Mezolita, odnosno Srednjeg kamenog doba, Milos je pravo mesto za vas.

Miloska Venera

Milos je pored svoje prirodne lepote poznat i po vrsnim zanatlijama, keramičarima i zlatarima koji su oblikovali i promovisali umetnost ovog ostrva. a kom je nastala najstarija kikladska civilizacija, stara 7.000 godina pre nove ere.

Najčuveniji “izvoz” ostrva je Miloska Venera, koja je pronađena u 19. veku, nedaleko od katakombi, u miloskom selu Tripiti. Danas se ova mermerna skulptura, čuva u Luvru, iako su vlasti Milosa predale zahtev za povraćaj iste.

Šta nikako ne smete da propustite na Milosu?

Iznajmljivanje kola ili skutera na Milosu vam daje priliku da istražite sve njegove udaljene delove, te doprete do ušuškanih sela i skrivenih uvala. Ovde može da vam se desi da nemate domet u velikom delu ostrva (ali idealno za potpuni off mode), kao i da većina puteva nije obeležena, te vam je nošenje mape topla preporuka.

Iako ostrvo ima 70 jedinstvenih plaža koje su na glasu, jedna se smatra posebnim draguljem!

U pitanju je plaža Sarakiniko, koja je nastala oblikovanjem vulkanskih stena i od glavnog grada Plaka je udaljena oko 4 kilometara. Naša preporuka je da na ovu plažu odete rano ujutru kako biste izbegli gužvu.

Najlepsa plaza Milosa je Sarakiniko

Foto: Ronak Mokashi from Unsplash

Razgledanje ostrva vam daje priliku da otkrijete istoriju mesta i prelepu kikladsku arhitekturu. Glavni grad Plaka prepun je uzanih uličica koje vijugaju kroz grad. Ako ste u kondiciji ove ulice vam daju priliku da grad osmotrite sa jedne zavidne visine.

U Plaki se nalazi i niz restorana, umetničkih prodavnica i butika u kojima možete da kupite autentične suvenire.

Nezaobilazna adresa svih turista na Milosu su svakako katakombe u Tripitiju. Ove katakombe se nalaze na putu ka ribarskom seocetu Klima, gde će vam simpatične bakice pripremiti riblje specijalitete, dok će vam odvažni tinejdžeri pokazati kako se skače sa dokova.

Svi će vas uputiti i ka mestu Polonija (Pollonia) koje se nalazi na severnoj obali. Ovo šarmantno ribarsko mesto sa kafićima odmah pored mora, poznato je i po vrlo neobičnom ukrasnom drvetu Tamaras (Tamarisk).

Gde da jedete na Milosu?

Pored restorana koji nude tradicionalnu grčku kuhinju, postoje i ona mesta koja mogu da vam ponude dozu posebnih gastro specijaliteta. Blizu mesta Paliokori (Paliochori), jedan stari put vodi ka Psaravoladi.

View this post on Instagram

#life_is_getting_better #vacay #beloved_milos

A post shared by Tina Mania (@tina_mania_) on

U pitanju je restoran na kamenoj terasi, na kojoj će vam servirati tek ulovljene rakove, karpaćo od oktopusa i salatu od kozica, uz selekciju najboljih grčkih vina.

U mestu Polonija, uz samu obalu pronaći ćete riblji restoran Armira (Armyra Seafood Restaurant), koji ima prelepu baštu na samom krovu restorana.

Taverna O Hamos, u mestu Adamas, pružiće vam priliku da probate ukusna tradicionalna jela samo na malo drugačiji način. Na primer, mlevenu jagnjetinu ili kozje meso sa patlidžanom, servirano uz domaći miloski sir i senf.

Milos je poznat po ribljim specijalitetim

Foto: Victor Janin from Unsplash

Najbolji period za posetu

Između aprila i juna ukoliko želite jednu mirniju atmosferu i prijatnije vreme, ali tada ste oslonjeni na sopstveni prevoz. Redovne avionske linije kreću sa letnjom sezonom, i to preko Atine. Isto imate opciju da putem trajekta dođete do ostrva preko Atine, Mikonosa i Santorinija.

Proverite koja su to neotkrivena grčka ostrva, kao i šta sve možete da vidite na Kritu. Donosimo vam i priču o Solunu, gradu neverovatne istorije i prelepih istorijskih spomenika koji su za srpske turiste posebno atraktivni. 

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
462Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *